Ухвала
від 08.11.2022 по справі б/н
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

08 листопада 2022 року

м. Київ

провадження № 61-101вп22

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Черняк Ю. В.

розглянув заяву ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Ярмолович Олексій Євгенович, про визначення підсудності справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2022 року ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Ярмолович О. Є., звернулася до Верховного Суду із заявою про визначення підсудності справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.

Заява мотивована тим, що 03 листопада 2018 року між нею та ОСОБА_2 укладено шлюб, який зареєстровано Маріупольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Маріупольському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), про що складено актовий запис № 854. ОСОБА_1 є громадянкою України, яка проживає в Естонській Республіці. Відповідач ОСОБА_2 є громадянином Турецької Республіки, який фактично проживає у цій державі.

Відповідно до статті 29 ЦПК України підсудність справ про розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства, які проживають за межами України, визначається суддею Верховного Суду, визначеним у порядку, передбаченому статтею 33 цього Кодексу, одноособово.

Виходячи із тлумачення статті 29 ЦПК України та враховуючи роз`яснення, викладені у пункті 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» від 21 грудня 2007 року № 11, Верховний Суд визначає підсудність справи про розірвання шлюбу тільки в разі, якщо ніхто з подружжя не проживає в Україні.

Разом з тим, з матеріалів справи, надісланих Верховному Суду ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Ярмолович О. Є., вбачається, що ОСОБА_1 є громадянкою Україною і проживає за адресою: АДРЕСА_1, на підтвердження чого надано, зокрема, посвідку на проживання заявника в Естонії НОМЕР_1 від 20 червня 2022 року, з перекладом українською мовою, витяг про місце проживання заявника з реєстру населення Естонії № 149-2022/699 від 22 серпня 2022 року, з перекладом українською мовою. Відповідач ОСОБА_2 є громадянин Турецької Республіки. Проте, відомостей щодо його місця проживання заявником не надано.

З огляду на викладене, оскільки у матеріалах касаційного провадження відсутні докази місця проживання відповідача ОСОБА_2 за межами України, підстави для визначення Верховним Судом підсудності справи про розірвання шлюбу, укладеного 03 листопада 2018 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , відсутні.

Підсудність цивільної справи за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розірвання шлюбу може бути визначена на підставі норм національного законодавства України. Згідно із частиною першою статті 3 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», законів, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, передбачено інші правила, ніж встановлені внутрішнім законодавством України, застосовуються правила міжнародного договору України (частина друга статті 3 ЦПК України, стаття 3 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23 червня 2005 року).

Угодою між Україною і Турецькою Республікою про правову допомогу та співробітництво в цивільних справах від 23 листопада 2000 року, ратифікованою Законом України від 05 липня 2001 року, у частині другій статті 23 визначено, що якщо на момент подання заяви про розірвання шлюбу один з подружжя є громадянином однієї Договірної Сторони, а другий - другої Договірної Сторони, і один з них проживає на території однієї Договірної Сторони, тоді компетентні установи обох Договірних Сторін мають юрисдикцію розглядати справу. У цьому випадку вони застосовують законодавство своєї держави.

Керуючись статтями 3, 29 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Ярмолович Олексій Євгенович, про визначення підсудності справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу відмовити.

Заяву разом з доданими до неї матеріалами направити заявникові.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю. В. Черняк

Дата ухвалення рішення08.11.2022
Оприлюднено10.11.2022

Судовий реєстр по справі —б/н

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Рішення від 17.12.2009

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Ткаченко С. Є.

Постанова від 09.11.2023

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Гриців Михайло Іванович

Окрема думка від 09.11.2023

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Гриців Михайло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні