Рішення
від 10.11.2022 по справі 927/702/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

10 листопада 2022 року м. Чернігівсправа № 927/702/22 Господарський суд Чернігівської області у складі:

судді Ноувен М.П.,

розглянувши справу №927/702/22, розгляд якої здійснено у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання)

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІМК",

вул. Мала Морська,108/5, оф.526, м. Миколаїв, 54002;

mail@grono.org.ua

tkotovich@ukr.net

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства "Коропська центральна лікарня" Коропської селищної ради,

вул. Чернігівська, 56, смт. Короп, Чернігівська обл., 16200;

helios3@ukr.net

про стягнення 12390,81 грн;

представники сторін не викликались;

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ВІМК", звернувся до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Комунального некомерційного підприємства "Коропська центральна лікарня" Коропської селищної ради про стягнення 12390,81 грн заборгованості.

Дії суду щодо розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 12.09.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання).

Сторони належним чином повідомлені про розгляд справи в суді.

Відповідач отримав ухвалу про відкриття провадження у справі, що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованої кореспонденції № 1400054591308.

Позиції учасників справи.

Свої вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору про постачання електричної енергії № 55 від 06.10.2021.

Відповідач у встановлені судом строки відзиву на позов не надав, проти позовних вимог не заперечив.

За загальними принципами здійснення судочинства, що також відображені у статтях 13, 14 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах диспозитивності та змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідач своїм правом на подання відзиву у визначений судом у відповідності до господарського процесуального закону строк не скористався, за таких обставин, рішення приймається за наявними матеріалами справи, на підставі частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Будь-яких заяв, клопотань або заперечень від сторін не надходило.

Перелік обставин, які є предметом доказування. Перелік доказів.

Враховуючи предмет і підстави позову, до обставин, які є предметом доказування у справі належать: наявність правових підстав для виникнення грошових зобов`язань у Відповідача перед Позивачем по суті спору; доведеність суми боргу.

Позивачем на підтвердження своїх вимог надано копії:

- договору про постачання електричної енергії № 55 від 06.10.2021 з додатками та додатковими угодами до нього,

- рахунку,

- акта звірки розрахунків.

Обставини справи встановлені судом. Оцінка аргументів та нормативно - правове обґрунтування.

06.10.2021 між Комунальним некомерційним підприємством «Коропська центральна лікарня» Коропської селищної ради (далі - Споживач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВІМК» (далі - Постачальник) укладено договір про постачання електричної енергії № 55 (далі - Договір).

Відповідно до умов Договору:

п.1.1. Цей Договір встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу Постачальником.

п. 2.1. За цим Договором Постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії, в порядку та на умовах, визначених цим Договором.

п. 2.2. Найменування предмету закупівлі та код згідно ДК 021:2015:09310000-5 - «Електрична енергія».

п.5.1. Ціна за одиницю електричної енергії зазначена у Додатку № 1 - «Комерційна пропозиція», який є невід`ємною частиною цього Договору та включає ринкову вартість електричної енергії та вартість регульованого тарифу на послуги з передачі електричної енергії ПРАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО» згідно з чинною Постановою «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії».

п. 5.6. Приймання-передача електричної енергії, поставленої Постачальником та прийнятої споживачем у розрахунковому періоді оформлюється шляхом підписання Сторонами щомісячних Актів приймання-передавання товарної продукції, які є підставою для остаточних розрахунків між сторонами.

п. 13.1. Цей Договір набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2021 але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

У подальшому сторони шляхом укладення додаткових угод вносили зміни до Договору.

Відповідно до Заяви-приєднання сторони визначили, зокрема, тип, адресу об`єкту, ЕІС - коди точки комерційного обліку.

Умовами Комерційної пропозиції визначено наступні умови:

п.1. Ціна (тариф) електричної енергії: 4,369116грн з урахуванням ПДВ (у редакції Додаткової угоди № 6 від 30.11.2021);

п.2. Спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії: за нерегульованим тарифом на електроенергію;

п.3. Спосіб оплати: по факту.

4. 4. Термін надання акту, рахунку за спожиту електричну енергію: до 12 числа наступного за звітним.

п.5. Строк оплати: Оплата рахунка Постачальником за цим Договором має бути здійснена споживачем у строк не пізніше 20 числа наступного місяця. За наявності фінансування споживач має право, але не зобов`язаний здійснювати попередню оплату електричної енергії.

п.10. Термін дії Договору та умови пролонгації: договір діє до 31.12.2021 і може бути пролонгований на 20% від його суми на початок 2022 року.

30.12.2021 між сторонами укладено Додаткову угоду № 7, відповідно до умов якої сторони домовились:

- продовжити дію Договору та викласти п. 12.1 в наступній редакції: «Цей Договір набуває чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення їх підписів печатками (за наявності) Сторін і діє в частині постачання електричної енергії до 31 січня 2022 року, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення»;

- у зв`язку з застосуванням п. 1 цієї додаткової угоди сторони домовились викласти п. 2.4. в наступній редакції: «Строк поставки електричної енергії за цим Договором з дати, зазначеній у заяві - приєднанні до 31.01.2022 включно»;

- загальна вартість електричної енергії, що буде поставлена в період з 01.01.2022 по 31.01.2022 становить 81903,45 грн, у тому числі ПДВ 13650,58 грн;

- загальний обсяг постачання електричної енергії, що буде закуплений в період з 01.01.2022 по 31.01.2022 становить 18746 кВт.

На виконання умов Договору позивач у січні 2022 року виконав свої зобов`язання в частині поставки електричної енергії до електроустановок споживача, пред`явив Споживачу рахунок № 55/1/1 від 09.02.2022 на оплату обсягів в сумі 94294,26 грн, але Споживач не в повному обсязі розрахувався за спожитий в січні 2022 року обсяг електричної енергії, заборгованість станом на день подачі позову становить 12390,81грн. Термін для сплати по рахунку від 09.02.2022 № 55/1/1 сплинув 16.02.2022 року.

Відповідачем не оспорюється наявність заборгованості в сумі 12390,81 грн та підтверджується відповідно до акту звірки взаємних розрахунків за Договором (а.с.19).

Позивач звернувся до суду за захистом своїх порушених прав у зв`язку з невиконанням відповідачем своїх зобов`язань по договору.

Відповідно до Законів України "Про ринок електричної енергії", "Про ліцензування видів господарської діяльності", "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" ТОВ «ВІМК» є постачальником електричної енергії споживачам на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (надалі - НКРЕКП) згідно з постановою №34 від 18.01.2019.

Учасники ринку електричної енергії за статтею 4 Закону України "Про ринок електричної енергії" провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладається, зокрема, договір про постачання електричної енергії споживачу.

За приписами частин 1-4 статті 276 ГК України загальна кількість енергії, що відпускається, визначається за погодженням сторін. У разі якщо енергія виділяється в рахунок замовлення на пріоритетні державні потреби (ліміту), енергопостачальник не має права зменшувати абоненту цей ліміт без його згоди. Пропозиції абонента щодо кількості та видів енергії, строків її відпуску є пріоритетними за наявності виробничих можливостей в енергопостачальника. Показники якості енергії узгоджуються сторонами шляхом погодження переліку (величини) показників, підтримання яких є обов`язком для сторін договору. Строки постачання енергії встановлюються сторонами в договорі виходячи, як правило, з необхідності забезпечення її ритмічного та безперебійного надходження абоненту.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 56 Закону України "Про ринок електричної енергії" постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Постачання електричної енергії електропостачальниками здійснюється з дотриманням правил роздрібного ринку.

Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312 затверджені Правила роздрібного ринку електричної енергії (далі - Правила).

У п.2 вказаної постанови зазначено, що укладання договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною в додатку до цієї постанови.

Відповідно до п.1.2.15. Правил для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

За п.3.1.7. Правил, договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

Наведене узгоджується з умовами п.3.2.5. Правил, за яким укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання.

Договір про постачання електричної енергії споживачу є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, та вважається укладеним з дати відкриття особового рахунка за об`єктом споживача або внесення змін до такого особового рахунка, про що споживач інформується в передбаченому договором порядку (п.3.2.13. Правил).

Відповідно до частини 1 статті 202 та частини 1 статті 205 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, правочин може вчинятися усно або в письмовій, електронній формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Статтею 633 ЦК України передбачено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов`язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.

Положення частини 1 статті 634 ЦК України передбачають, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до статті 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

За частинами 1 та 3 статті 641 та частинами 1, 2 статті 642 ЦК України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною в разі її прийняття. Пропозиція укласти договір може бути відкликана до моменту або в момент її одержання адресатом. Пропозиція укласти договір, одержана адресатом, не може бути відкликана протягом строку для відповіді, якщо інше не вказане в пропозиції або не випливає з її суті чи обставин, за яких вона була зроблена. Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Договір є підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (статті 11, 626 ЦК України), які мають виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до договору (стаття 526 ЦК України), а одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається (стаття 525 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (надалі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Матеріалами справи підтверджується, що у позивача наявна заборгованість за послуги щодо постачання електроенергії в січні 2022 року у сумі 12390,81 грн.

Доказів оплати даної суми матеріали справи не містять.

З урахуванням вищевикладеного суд доходить висновку, що позовні вимоги в частині стягнення 12390,81 грн є підтвердженими і підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат.

Згідно з п.5 ч.1 ст. 237 ГПК України при ухваленні рішення суд вирішує питання, зокрема, про розподіл між сторонами судових витрат.

Статтею 129 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судовий збір покладається: у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи задоволення позовних вимог в повному обсязі, судовий збір в сумі 2481 грн покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 130, 236 - 239, 240, 241, 247 - 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІМК», код 42719687 до Комунального некомерційного підприємства «Коропська центральна лікарня» Коропської селищної ради, код 02006294 про стягнення 12390,81 грн задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Коропська центральна лікарня» Коропської селищної ради, вул. Чернігівська, 56, смт. Короп, Чернігівська обл., 16200, код 02006294 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІМК», вул. Мала Морська, 108/5, оф.526, м. Миколаїв, 54002, код 42719687 заборгованість в сумі 12390,81 грн, судовий збір в сумі 2481,00 грн.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у строки, встановлені статтею 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М.П. Ноувен

Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено14.11.2022
Номер документу107249355
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 12390,81 грн

Судовий реєстр по справі —927/702/22

Рішення від 10.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні