Ухвала
від 09.11.2022 по справі 206/2782/22
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/2782/22

Провадження № 2/206/1001/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2022 року Самарський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Кушнірчука Р.О.,

при секретареві Ільїній І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро питання щодо зупинення провадження у справі за позовом виконувача обов`язків керівника Мелітопольської окружної прокуратури Запорізької області Гаврилова Юрія в інтересах держави в особі Кирилівської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області до Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування розпорядження в частині, визнання недійсним договору дарування земельної ділянки та договору купівлі-продажу земельної ділянки, повернення земельної ділянки,

за участю:

прокурора Чабаненко Т.В.,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Самарського районного суду м. Дніпропетровська перебуває вказана цивільна справа.

07 листопада 2022 року позивач звернувся до суду з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв`язку із тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер відповідач по справі ОСОБА_2 , що підтверджується відповідною копією свідоцтва про смерть. З метою встановлення кола спадкоємців ОСОБА_2 , які прийняли спадщину після його смерті та можуть бути залученими у якості його правонаступників як відповідача, просить зупинити провадження у справі.

Прокурору в судовому засіданні підтримала клопотання та просила зупинити провадження до встановлення кола спадкоємців та правонаступників ОСОБА_2 .

Суд, заслухавши прокурора, дослідивши клопотання, вважає, що воно підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що Олександрівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) складено відповідний актовий запис № 2253, видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а. с. 145).

Згідно зі статтею 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Перелік підстав, за яких суд зобов`язаний зупинити провадження у справі є вичерпним та чітко визначений нормами статті 251 ЦПК України, зокрема зупинення провадження у справі є обов`язком суду у разі: смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктами 1, 3 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника.

За таких обставин, оскільки спірні матеріальні правовідносини допускають правонаступництво, враховуючи, що на час розгляду справи шестимісячний строк, встановлений законом для прийняття спадщини спадкоємцями померлого відповідача не сплинув, а відомості про таких спадкоємців наразі відсутні, що виключає можливість їх залучення до участі у даній справі, суд приходить до висновку, що провадження у справі підлягає зупиненню до залучення до участі у справі правонаступника (правонаступників) відповідача ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 251-252, 258-260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Зупинити провадження у справі № 206/2782/22 (провадження № 2/206/1001/22) за позовом виконувача обов`язків керівника Мелітопольської окружної прокуратури Запорізької області Гаврилова Юрія в інтересах держави в особі Кирилівської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області до Мелітопольської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування розпорядження в частині, визнання недійсним договору дарування земельної ділянки та договору купівлі-продажу земельної ділянки, повернення земельної ділянки до залучення до участі у справі правонаступника (правонаступників) ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Головуючий суддя: Р.О. Кушнірчук

Дата ухвалення рішення09.11.2022
Оприлюднено14.11.2022
Номер документу107255128
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —206/2782/22

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Ухвала від 23.09.2022

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні