Ухвала
від 11.11.2022 по справі 554/11428/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.11.2022Справа № 554/11428/22 Провадження № 2/554/4969/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2022 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді Савченко Л.І.

при секретарі Грай К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Управління майном комунальної власності міста, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» про визнання права користування житловим будинком, -

в с т а н о в и в :

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 звернулися до суду із вищевказаним позовом, в якому просили визнати за ними право користування житловим будинком загальною площею 131,2 кв.м., житловою площею 61,7 кв.м., що складається з : перший поверх: коридора загальною площею 9,3 кв.м., кладової загальною площею 2,8 кв.м., кухні загальною площею 11,3 кв.м., коридора загальною площею 7,7 кв.м., коридора загальною площею 4,7 кв.м., коридора загальною площею 2,6 кв.м., топочної загальною площею 5,3 кв.м., вбиральні загальною площею 0,8 кв.м., ванної загальною площею 3,5 кв.м., кладової загальною площею 1,3 кв.м., кімнати загальною площею 12,4 кв.м., сходів загальною площею 5,2 кв.м., кладової загальною площею 2,1 кв.м., кімнати загальною площею 21,5 кв.м., другий поверх: кімнати загальною площею12,6 кв.м., сходів загальною площею 9,1 кв.м., кладової загальною площею 3,8 кв.м., кімнати 15,2 кв.м., з господарськими будівлями та спорудами: сараю літера «Б» площею 13,7 кв.м., вбиральні літера «В» площею 1,7 кв.м., гаражу літера «Г» площею 32,5 кв.м., огорожі № 3, воріт № 5, огорожі № 6, хвіртки № 7, огорожі № 7, огорожі № 8, огорожі № 9, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Як вбачається із заявлених позовних вимог, позивачі прохають визнати право користування житловим будинком, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться на території Київського району м.Полтави.

У судове засідання учасники справи не з`явилися, від позивачів та представника відповідача надійшли заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомлено.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, що встановлено п.1 ч.1 ст. 31 ЦПК України.

Згідно з п. 42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 3 від 01.03.2013 року «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ», виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина перша статті 114 ЦПК). Згідно з положеннями статті 181ЦК України до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті364,367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті370,372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Як убачається зі змісту позовної заяви, спір виник із приводу визнання права користування житловим будинком, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться на території Київського району м.Полтави, що за територіальною підсудністю відноситься до Київського районного суду м.Полтави.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи, що нерухоме майно, з приводу якого виник спір, знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , що знаходиться на території Київського району м.Полтави, тому спір територіально підсудний Київському районному суду м.Полтави.

За таких обставин, суд приходить до висновку про передачу справи до Київського районного суду м.Полтави.

Керуючись ст.ст.30,31, 260,261 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Управління майном комунальної власності міста, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» про визнання права користування житловим будинком передати на розгляд до Київського районногосуду м.Полтави ( 36000 м.Полтава, пров. Хорольський, 6).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвалу суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Суддя Л.І. Савченко

Дата ухвалення рішення11.11.2022
Оприлюднено14.11.2022
Номер документу107267611
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —554/11428/22

Рішення від 10.02.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні