Рішення
від 10.11.2022 по справі 215/1758/22
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/1758/22

2/215/1719/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2022 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

у складі: головуючого, судді - Коноваленка М.І.

секретар судового засідання - Коломійчук К.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами спрощеного позовного провадження, справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, -

ВСТАНОВИВ:

01.06.2022 року позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом про розірвання шлюбу до ОСОБА_2 , який було зареєстровано 28 серпня 2015 року Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області, актовий запис №621.

В обґрунтування позову позивач вказує, що припинили з відповідачкою шлюбні відносини через різницю характерів та відсутність протягом тривалого часу взаєморозуміння та довіри. Вважає, що шлюб між ними є лише формальним, оскільки відносини мають виключно негативний характер. Спільного господарства не ведуть, разом не проживають, як подружжя стосунків не підтримують, вважає, що шлюб розпався, збереження шлюбу та примирення є неможливим та буде суперечити його інтересам. Від шлюбу неповнолітніх не мають, однак вимушений звернутися до суду, оскільки відповідачка уникає припинення шлюбу шляхом подачі спільної заяви про розірвання шлюбу до органів РАЦСу. Внаслідок тривалих неприязних відносин в сім`ї, втратив до жінки почуття любові та поваги, просить суд шлюб з відповідачкою - розірвати.

Представник позивача та позивач в судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлені, надали суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, на позовних вимогах наполягають, просять їх задовольнити.

Представник відповідача та відповідачка в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, 10.11.2022 р. до суду надійшла заява представник відповідача про розгляд справи у свою відсутність та прийняття рішення на розсуд суду.

Ухвалою судді Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 09.06.2022 року відкрито провадження у справі, визначено проводити розгляд за правилами спрощеного позовного провадження.

29.07.2022 р. надійшло клопотання представника відповідача про витребування доказів.

Ухвалою судді Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 03.08.2022 року відмовлено в клопотанні представника позивача про витребування доказів.

Інші процесуальні дії не вчинялись, заходи забезпечення доказів/позову, зупинення/відновлення провадження не застосовувались.

Положеннями ч.2 ст.247 ЦПК України передбачено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

08.08.2022 року представником відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 подано відзив на позовну заяву про розірвання шлюбу. Свої заперечення представник обґрунтовує тим, що позовна заява підписана не позивачем, оскільки на момент укладання Договору про надання професійної (правової) допомоги від 25.05.2022 р. позивач перебував за кордоном. Крім того, відповідач вважає, що стосунки між подружжям добрі та позивач ніколи не ставив питання щодо розірвання шлюбу, між сторонами існує і не втрачене почуття взаємної любові, поваги, дружби та взаємодопомоги.

15.08.2022 р. на електронну адресу суду від позивача ОСОБА_1 надійшла відповідь на відзив, в якому зазначив, що дійсно перебуває за кордоном, але договір з адвокатом та документи по справі були підписані ним особисто та направлені за допомогою поштового зв`язку його представнику ОСОБА_4 повноваження та представництво якого підтвердив. Крім того, зазначив, що відповідач вводить суд в оману, оскільки ним неодноразово та особисто було повідомлено відповідачку про свій намір розірвати шлюб, вважає, що відсутні підстави для збереження сімї, просить задовольнити заяву у повному обсязі.

Дослідивши матеріали, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позов, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що 28.08.2015 року позивач та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб, про що Відділом Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області зроблено запис №621, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюб серії НОМЕР_1 .

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню, тому що родина фактично розпалася і її відновлення неможливо, при обставинах, зазначених позивачем, шлюбний союз фактично розпався, а також той факт, що один з подружжя або обоє мають право звернутися із заявою в суд про розірвання шлюбу й це право підлягає судовому захисту.

Одночасно, суд вважає, що подальше спільне життя чоловіка й жінки та збереження шлюбу суперечить інтересам сторін, тому що сторони подружні відносини припинили й спільного господарства не ведуть, даний факт має істотне значення.

Шлюб це сімейний добровільний та рівноправний союз жінки та чоловіка, їх спільність, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану та спрямований на створення сім`ї.

Добровільність шлюбу одна з основних його засад.

Загальна декларація прав людини у ч. 2 ст. 16 містить положення, за яким шлюб може укладатися тільки при вільній і повній згоді сторін, що одружуються, а за ст. 23 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, жоден шлюб не може бути укладений без вільної і цілковитої згоди тих, що одружуються.

За аналогією можливо зробити висновок, що й подальше існування сім`ї як добровільного союзу у разі відсутності добровільної згоди чоловіка чи жінки на такий союз сім`ю шлюб, не може мати місце, а також, приймаючи бажання й право одного з них розірвати шлюб не може бути незаконно порушене або одного з подружжя не можливо насильно, без його волі змусити перебувати у таких зареєстрованих як шлюб відносинах.

Принцип добровільності шлюбу є чинним не лише на стадії реєстрації шлюбу.

Добровільність шлюбу, тобто наявність вільної згоди, - це його довічна риса. Саме добровільністю шлюбу зумовлена можливість його розірвання.

За ст. 51 Конституції України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Як вбачається з пояснень позивача зазначеної вільної згоди між сторонами по справі не має.

Чинне законодавство України забороняє примушування до шлюбу. Примушування значить добиватися певної поведінки від особи за допомогою фізичного або психічного насильства.

Закріплені у законодавстві права дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності є засобом захисту психологічно слабшого у шлюбі від психічного диктату чи навіть агресії дружини, чоловіка або іншої особи. Воно схиляє до толерантності, терпимості у шлюбі, спрямовує кожного з них на спокійне, інтелігентне залагодження колізії індивідуальних рис характеру, життєвих звичок.

Однією з причин припинення шлюбу є його розірвання.

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду.

Оскільки шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка, розірвання шлюбу може відбутися за їхньою спільною заявою або за заявою когось з них.

У ході розгляду справи, судом була перевірена наявність відповідних підстав для розірвання шлюбу, суд переконався у дійсному волевиявленні позивача.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, оскільки було встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечить інтересам подружжя, що має істотне значення.

Відповідно до ст. 110 СК України позов про розірвання шлюбу може бути пред`явлений одним із подружжя.

Згідно зі ст. 112 СК України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них.

Доводи відповідачки, що розірвання шлюбу не є волевиявленням позивача та той факт, що сторони мають міцні подружні стосунки не підтверджено та спростовуються матеріалами справи.

З матеріалів справи вбачається, що сім`я розпалась, сторони не проживають разом, позивач наполягає на розірванні шлюбу, шлюб носить формальний характер. Подальше сумісне проживання суперечить інтересам позивача, що має істотне значення,тому, позов підлягає задоволенню.

На підставі ст.ст. 110-112 Сімейного Кодексу України, керуючись ст.ст. 133, 206, 247 ч.2, 263, 265, 272, 273, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 28 серпня 2015 року Жовтневим відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області, актовий запис №621, від якого неповнолітніх дітей не мають - розірвати.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду, через Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення складено 10.11.2022 року.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено16.11.2022

Судовий реєстр по справі —215/1758/22

Рішення від 10.11.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 02.08.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні