Ухвала
від 10.11.2022 по справі 317/2481/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 317/2481/21

Провадження № 2/317/96/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 листопада 2022 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Ткаченко М.О.,

за участю секретаря судового засідання Захаренко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Орбіта-СМ», Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області про визнання договору оренди недійсним,

В С Т А Н О В И В:

У липні 2021 року до Запорізького районного суду Запорізької області надійшов позов ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Орбіта-СМ», Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області про визнання договору оренди недійсним.

Ухвалою суду від 26.07.2021 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 20.09.2021 продовжено строк підготовчого провадження у справі на 30 (тридцять) днів.

Ухвалою судувід 30.11.2021 закрито підготовче провадження та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

10.10.2022 до суду надійшла заява позивачки ОСОБА_1 про відмову від позову, відповідно до якої вона зазначає, що в ході розгляду справи сторони досягли мирового вирішення спору, у зв`язку із чим вона відмовляється від позовних вимог, просить прийняти її відмову від позову, наслідки такої відмови, які передбачені ч. 2 ст. 256 ЦПК України, їй зрозумілі (а.с.149).

У судове засідання учасники справи не з`явилися, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином (а.с.160-162).

10.11.2022 через канцелярію суду від представника відповідача Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області надійшла заява, відповідно до якої представник не заперечує проти задоволення заяви позивача про відмову від позову та просить її розглянути за відсутності представника відповідача (а.с.163).

10.11.2022 через канцелярію суду від представника ФГ «Орбіта-СМ» надійшла заява, відповідно до якої представник не заперечує проти задоволення заяви позивача про відмову від позову та просить її розглянути за їх відсутності (а.с.164).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи в межах вирішуваного питання, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до положень ст. 2 ЦПК України, суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно ч. 1, 3 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.49 ЦПК України позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з ч. 1-3 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Відповідно до ч.2 ст.256 ЦПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

На підставі вищенаведеного та враховуючи, що позивач відмовилась від заявлених позовних вимог, така відмова не суперечить закону, не порушує будь-чиїх прав, наслідки такої відмови позивачу відомі, тому є підстави для її прийняття.

З урахуванням зазначеного, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі за вищевказаним позовом, в зв`язку з відмовою позивача від позову.

Керуючись ст. 13, 49, 206, 247, 260-261, 353-354 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти відмову ОСОБА_1 від позову до Фермерського господарства «Орбіта-СМ», Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області про визнання договору оренди недійсним.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Орбіта-СМ», Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області про визнання договору оренди недійсним закрити у зв`язку із відмовою позивача від позову.

Роз`яснити позивачеві, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Роз`яснити відповідачеві, що наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне судове рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повне ім`я (найменування) учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Фермерське господарство «Орбіта-СМ», юридична адреса: 71611, Запорізька область, Запорізький район, с. Лук`янівське, вул. Миру, буд. 1, ЄРДПОУ 23788166.

Відповідач: Запорізька районна державна адміністрація Запорізької області, юридична адреса: 70450, Запорізька область, Запорізький район, смт Кушугум, вул. Центральна, 192, ЄРДПОУ 20488417.

Суддя М.О.Ткаченко

Дата ухвалення рішення10.11.2022
Оприлюднено16.11.2022
Номер документу107281506
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди недійсним

Судовий реєстр по справі —317/2481/21

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

Ухвала від 05.07.2022

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

Ухвала від 04.07.2022

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

Ухвала від 26.07.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні