Рішення
від 15.11.2022 по справі 708/854/22
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/854/22

Номер провадження № 2/708/208/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2022 року м. Чигирин

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Акулова Є.М.,

за участю:

секретаря судових засідань Омельченко Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в м. Чигирині Черкаської області, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 доЧигиринської міськоїради Черкаськоїобласті провизначення додатковогостроку дляприйняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача, адвокат Давигора С.А, звернулася до суду з позовом до відповідача про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка доводиться останньому бабою зі сторони батька. В обґрунтування поданого позову зазначила, що 14.03.2013 року баба склала заповіт, який було посвідчено секретарем Матвіївської сільської ради Чигиринського району та зареєстровано в реєстрі за № 06, який на дату її смерті не було змінено чи скасовано.

Відповідно до змісту вказаного заповіту, належну ОСОБА_2 земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 1,00 га, кадастровий номер 7125483000:01:000:0622, що розташована на території Матвіївської сільської ради, померла заповіла позивачу. Про наявність заповіту позивач дізнався випадково, після смерті батька,- ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та діда, - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , позаяк за їх життя не претендував на спадщину. Оскільки задля прийняття спадщини спадкоємець, який на час її відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен протягом шести місяців з дня відкриття спадщини подати нотаріусу відповідну заяву, зазначений шестимісячний строк сплив 25.10.2021 року.

Представник позивача вважає, що строк для прийняття спадщини пропущений позивачем з поважних причин, тому просить суд визначити додатковий строк два місяці, достатній для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

У судове засідання представник позивача не з"явився, надав заяву, в якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд позов задовольнити. Справу розглянути за відсутності позивача та його представника.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, суду надав заяву-відзив з проханням проводити розгляд справи у відсутність представника Чигиринської міської ради. Заперечень щодо задоволення позовних вимог не мав.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Правовідносини, що виникли між сторонами, стосуються питань спадкування, тому до їх правового регулювання застосовуються норми Книги шостої «Спадкове право» Цивільного Кодексу України.

Відповідно до приписів ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч. 2. ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3 ст. 46 цього Кодексу).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Частинами 1, 2 ст. 1235 ЦК України передбачено, що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України встановлено шестимісячний строк для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини.

Під час розгляду справи судом встановлено, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка доводиться позивачеві бабою зі сторони батька, 14.03.2013 року склала заповіт, який було посвідчено секретарем Матвіївської сільської ради Чигиринського району та зареєстровано в реєстрі за № 06, який на дату її смерті не було змінено чи скасовано (ас 7-13).

Відповідно до змісту вказаного заповіту, належну ОСОБА_2 земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 1,00 га, кадастровий номер 7125483000:01:000:0622, що розташована на території Матвіївської сільської ради, померла заповіла позивачу (ас 10).

Про наявність заповіту позивач дізнався випадково, після смерті батька,- ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та діда, - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.14-17).

Таким чином шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 сплив 25.10.2021р.

З наданої суду інформації нотаріусом інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини ,або відмовою, про видачу свідоцтв про право на спадщину, після смерт ОСОБА_5 не звертались, спадкова справа не відкривалася. (ас31).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

За встановлених судом обставин позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1216, 1217, 1220, 1222, 1235, 1268-1270, 1272 ЦК України, ст. 12, 13, 89, 95, 141, 259, 263, 265, 272 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 доЧигиринської міськоїради Черкаськоїобласті провизначення додатковогостроку дляприйняття спадщини.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,іденкод НОМЕР_1 , додатковий строк два місяці з дня набрання законної сили рішенням суду для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Є.М. Акулов

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.11.2022
Оприлюднено16.11.2022
Номер документу107306682
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —708/854/22

Рішення від 15.11.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Акулов Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні