Рішення
від 18.08.2022 по справі 333/8071/21
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/8071/21

Провадження № 2/333/1461/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

18 серпня 2022 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя в складі: головуючого судді Михайлової А.В., за участю: секретаря судового засідання Панченко К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Олімп-6» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з управління будинком, -

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Олімп-6» звернулось до Комунарського районного суду м. Запоріжжя із позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , в якому просить стягнути з відповідачів на користь позивача солідарно заборгованість по оплаті внесків на управління будинком на користь у розмірі 8111,07 грн. основного боргу, трьох процентів річних від простроченої суми у розмірі 281,55 грн., індексу інфляції за весь час прострочення у розмірі 698,23 грн. Всього: 9090,85 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що 26.05.2016р. за адресою: 69104, Запорізька обл., місто Запоріжжя, вул.. Олімпійська, будинок 6 було зареєстроване ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ОЛІМП-6», номер запису в єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи 11031020000040188.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» № 2866-III від 29.11.2001р. (далі Закону України № 2866-III від 29.11.2001р.) вищим органом управління об`єднання є загальні збори, підсумковим документом загальних зборів є рішення, яке приймається відповідно до статуту та є обов`язковим для всіх співвласників, також, ст. 12 вказаного закону передбачається, що управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління.

Крім того, ст. 23 Закону України № 2866-III від 29.11.2001 р. вказується, що власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Згідно із Протоколом загальних зборів від 27 червня 2019 р. був затверджений розмір внесків на управління будинком у розміри 5,50 грн. за 1 квадратний метр загальної площі квартири (нежитлового приміщення).

На даний час Відповідачами порушується зобов`язання зі сплати внесків та платежів на управління, утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, внаслідок чого станом на серпень 2021р. утворилась заборгованість у розмірі 8111,07 грн.

Зобов`язання щодо сплати внесків та платежів передбачається ст. 15 Закону України №2866-III від 29.11.2001р., де співвласник зобов`язаний:

- виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання;

- виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;

- не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників;

- своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі;

- відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників та інше.

СПЛАТА НАЛЕЖНИХ ВНЕСКІВ ТА ПЛАТЕЖІВ Є ОБОВ`ЯЗКОМ СПІВВЛАСНИКА, А НЕ ЙОГО ПРАВОМ.

Згідно зі ст. 18 Закону України № 2866-III від 29.11.2001р. об`єднання зобов`язано:

забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам; забезпечувати дотримання інтересів усіх співвласників при встановленні умов і порядку володіння, користування і розпорядження спільною власністю, розподілі між співвласниками витрат на експлуатацію та ремонт спільного майна та інше.

Квартира Відповідачів знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кожного місяця Відповідачі як власники цього майна повинні сплачувати внески на управління будинком ОСББ.

Крім цього, відповідно до ст. 360 ЦК України, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

З червня 2019р. по серпень 2021р. Відповідачі відповідно до визначених протоколом загальних зборів розміру внесків, жодного разу не здійснили оплату прийнятих загальними зборами ОСББ внесків.

Як вказує ст.ст. 525, 526, 530 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства у строк, встановлений для його виконання. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 Цивільного кодексу України. Згідно зазначеної статті, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Згідно ч. 1 ст. 14 ЦК України, цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 615 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Отже, Відповідачі зобов`язані оплатити відповідні внески, а Позивач має право вимагати від Відповідачів виконання обов`язку щодо оплати цих внесків.

Відповідно ст. 13 Конституції України власність зобов`язує.

Згідно ст. 319 ЦК України власність зобов`язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

За статтею 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідачі з моменту набуття права власності на квартиру стали носієм не тільки прав, але й обов`язків відносно власного майна і несе тягар його утримання, відповідно до ст.322 ЦК України, якою власник зобов`язується утримувати майно, що йому належить.

Статтею 13 Закону України № 2866-III від 29.11.2001р. передбачено, у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Розмір 3% річних від простроченої суми складає: 281,55 грн., а індекс інфляції: 698,23 грн.

Ухвалою Комунарського районного суду міста Запоріжжя від 10 грудня 2021 року прийнято в провадження судді Михайлової А.В. та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

У судове засідання представник позивача не з`явився, але в матеріалах справи міститься заява про розгляд справи за його відсутності; позовні вимоги підтримує в повному обсязі; у разі неявки відповідача у судове засідання просить ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідачі у судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені в установленому законом порядку, про причини неявки суду не повідомили. Заяв з проханням розглядати справи без її участі або клопотань, які б перешкоджали розгляду справи до суду не надходило. Заперечень стосовно позовних вимог позивача суду не надали.

Відповідно до ч.1 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Відповідно до ч.3 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Таким чином, згідно з вимогами ст. ст. 128, 131 ЦПК України, відповідачі повідомлені про час та місце слухання справи за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованого у встановленому законом порядку та не з`явилися у судове засідання без поважних причин.

Прийнявши до уваги заяву представника позивача, суд постановив провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

У зв`язку з неявкою в судове засідання сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписуючого пристрою не здійснювалося.

Суд, вивчивши позовні вимоги позивача, перевіривши наявні в матеріалах справи докази, взявши до уваги заяву представника позивача, приходить до наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносин, що виникають у державі.

Відповідно до з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 12,13 ЦПК України, суд розглядає справи на принципах змагальності і диспозитивності.

Згідно зі ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст. 76,81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Ст.ст. 4, 10, 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори. До виключної компетенції загальних зборів співвласників в тому числі відноситься питання обрання та відкликання управителя.

Господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватися власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання.

Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Судом встановлено, що 26.05.2016р. за адресою: АДРЕСА_2 було зареєстроване ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ОЛІМП-6», номер запису в єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи 11031020000040188.

ОСББ відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Статуту ОСББ забезпечує належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів для утримання будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно із Протоколом загальних зборів ОСББ від 27 червня 2019 р. був затверджений розмір внесків на управління будинком у розміри 5,50 грн. за 1 квадратний метр загальної площі квартири (нежитлового приміщення).

Відповідачі проживають та зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідачі є власниками зазначеної вище квартири.

Відповідачі не виконують зобов`язання по оплаті внесків на управління будинком ОСББ, у зв`язку із чим мають заборгованість.

На підтвердження встановленої суми для оплати позивачем надано протокол загальних зборів ОСББ та розрахунок заборгованості.

З червня 2019 р. по серпень 2021р. відповідачі відповідно до визначених протоколом загальних зборів розміру внесків, жодного разу не здійснили оплату прийнятих загальними зборами ОСББ внесків.

Статтею 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, питання пов`язані з утриманням будинку об`єднання вирішує за рішенням загальних зборів.

З урахуванням викладеного та на підставі наданих доказів, підтвердження знайшли нарахування за утримання послуги з управління будинком за період з червня 2019р. по серпень 2021р.

Згідно з ч.1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої: сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч.2 ст. 509 ЦК України, зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України. Відповідно до ч.2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: інші юридичні факти.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», визначення порядку сплати, переліку га розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів. Згідно зі ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Згідно з ч.3 ст. 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Відповідно до ст.ст. 526, 530 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином та у встановлені строки відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.ст. 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

За приписами ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У статті 625 ЦК України визначені загальні правила відповідальності за порушення будь-якого грошового зобов`язання незалежно від підстав його виникнення. Приписи цієї статті поширюються на всі види грошових зобов`язань, якщо інше не передбачено договором або спеціальними нормами закону, який регулює, зокрема, окремі види зобов`язань (висновок Великої Палати Верховного Суду, висловлений у постанові від 16 травня 2018 року у справі №686/21962/15-ц). За відсутності оформлених договірних відносин, але в разі прострочення виконання грошового зобов`язання з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, на боржника покладається відповідальність, передбачена частиною другою статті 625 ЦК України (висновок Верховного Суду України, висловлений у постанові від 16 грудня 2015 року у справі № 6-2023цс15).

Виходячи з юридичної природи правовідносин, що виникли між сторонами, на них поширюється дія ч. 2 ст. 625 ЦК України, як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання грошового зобов`язання.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, на суму основного боргу відповідачів нараховано 3% річних за прострочення сплати внесків на утримання будинку в розмірі 281,55 грн. та інфляційні втрати в сумі 698,23 грн., які підлягають стягненню з відповідачів.

Суд приймає до уваги розрахунки 3% річних за прострочення сплати внесків на утримання будинку та інфляційних втрат, надані позивачем, оскільки вони проведені відповідно до вимог чинного законодавства, з урахуванням періоду, за який не вносилась плата та відповідної суми боргу.

Таким чином, у зв`язку із викладеним, аналізуючи зібрані у справі докази та вимоги чинного законодавства, враховуючи обставини справи, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, оскільки судове рішення ухвалюється у повному обсязі на користь позивача, понесені ним і документально підтверджені судові витрати у підлягають стягненню з відповідача.

Однією з основних засад (принципів) цивільного судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини третьої статті 2 ЦПК України).

Згідно зст.141 ЦПК України суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2270,00 грн.

Керуючись ст.ст. 1, 4, 15, 16, 17, 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.ст.256, 257, 261, 319, 322, 385, 525, 526, 610, 625 ЦК України, ч.4 ст.223, ст.ст.10-13, 77-80, 141, 263-265, 280-283, 289 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Олімп-6» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з управління будинком, задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП в матеріалах справи відсутній) ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП в матеріалах справи відсутній) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Олімп-6» (69104, місто Запоріжжя, вул. Олімпійська, будинок 6, код ЄДРПОУ 40512487) заборгованість по оплаті внесків на управління будинком на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ОЛІМП-6» у розмірі 8111,07 грн. основного боргу, трьох процентів річних від простроченої суми у розмірі 281,55 грн., індексу інфляції за весь час прострочення у розмірі 698,23 грн., а всього: 9090,85 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП в матеріалах справи відсутній) ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП в матеріалах справи відсутній) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Олімп-6» (69104, місто Запоріжжя, вул. Олімпійська, будинок 6, код ЄДРПОУ 40512487) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Олімп-6» (69104, Запорізька обл., місто Запоріжжя, ВУЛИЦЯ ОЛІМПІЙСЬКА, будинок 6, код ЄДРПОУ 40512487) витрати по сплаті судового збору по 1135 (одна тисяча сто тридцять п`ять) гривень 00 копійок з кожного.

Копію заочного рішення надіслати відповідачам не пізніше двох днів з дня його проголошення. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя А.В.Михайлова

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення18.08.2022
Оприлюднено17.11.2022
Номер документу107316710
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/8071/21

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Рішення від 18.08.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні