Рішення
від 16.11.2022 по справі 340/3120/22
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2022 року м. Кропивницький Справа №340/3120/22

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Момонт Г.М., розглянув у порядку спрощеного (письмового) провадження в м. Кропивницькому адміністративну справу

за позовом: Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

до відповідача: Товариства з додатковою відповідальністю «Завод Пуансон»

про стягнення боргу.

Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області звернулося з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю «Завод Пуансон» про стягнення боргу по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до п.«а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в сумі 11 750,35 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідачем створені робочі місця, робота на яких дає право на пенсію за пільговими умовами. ГУ ПФУ в Кіровоградській області на адресу відповідача направлялися розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів п.«а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», проте за відповідачем рахується борг за період з січня 2022 року по червень 2022 року в загальному розмірі 11 750,35 грн.

Відповідач правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався.

Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 06.07.2022 р. позовну заяву залишено без руху (а.с.16).

Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 18.07.2022 р. відкрито провадження у справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (а.с.21).

29.08.2022 р. проведено перше судове засідання та розпочато розгляд справи по суті (а.с.24).

Заяв, клопотань від учасників процесу до суду не надходило. Інші процесуальні дії у справі не вчинялися.

Дослідивши подані позивачем документи і матеріали, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з додатковою відповідальністю «Завод Пуансон» 26.09.1995 р. зареєстроване як юридична особа.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058-ІV (далі за текстом Закон №1058) платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Згідно з абз.2 п.1 ч.1 ст.14 Закону №1058 страхувальниками та відповідно платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об`єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об`єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи-підприємці та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 41, 10, 14 статті 11 цього Закону.

В силу п.2 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 (далі за текстом Інструкція №21-1).

Так, пункт 6.1 Інструкції №21-1 визначає, що для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 розділу 2 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до набрання чинності Законом України від 03 жовтня 2017 року №2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»: особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за Списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів «б» «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та пунктів 2 8 частини другої статті 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з п.6.2 Інструкції №21-1 витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

Відповідно до п.6.4 Інструкції №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з п.6.7 Інструкції №21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Із аналізу зазначених норм судом встановлено, що витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», пунктів «а» та «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» відшкодовуються роботодавцем.

З огляду на розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списками №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України встановлено, що, заборгованість відповідача з витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком №1 за період з січня 2022 року по червень 2022 року складає 11 750,35 грн, у тому числі за січень 2022 року 1 799,32 грн, за лютий 2022 року 1 796,55 грн, за березень 2022 року 2 038,62 грн, за квітень 2022 року 2 038,62 грн, за травень 2022 року 2 038,62 грн, за червень 2022 року 2 038,62 грн, (а.с.3-5).

Таким чином, заборгованість відповідача з витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком №1 за період з січня 2022 року по червень 2022 року включно становить 11 750,35 грн (1 799,32 грн + 1 796,55 грн + 2 038,62 грн + 2 038,62 грн + 2 038,62 грн + 2 038,62 грн) (а.с.3).

Враховуючи те, що відповідачем не надано доказів сплати заборгованості із виплати та доставки пенсій призначених на пільгових умовах з січня 2022 року по червень 2022 року включно у загальному розмірі 11 750,35 грн, або інших доказів в обґрунтування її відсутності, позовні вимоги Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області підлягають задоволенню.

Згідно з ч.2 ст.139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

У даній справі позивачем не понесено витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз, а тому відсутні витрати, які б підлягали стягненню з відповідача в порядку розподілу судових витрат.

Керуючись ст.ст.132, 139, 242-246, 255, 293, 295-297 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути із Товариства з додатковою відповідальністю «Завод Пуансон» (код ЄДРПОУ 14307334, м. Знам`янка, Кропивницький район, Кіровоградська область, вул. Дмитрівська, 86) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 20632802, м. Кропивницький, вул. Соборна, 7а, МФО 323475; код банку 09323408, рахунок отримувача НОМЕР_1 в ПАТ «Ощадбанк») заборгованість із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до п.«а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з січня 2022 року по червень 2022 року у загальній сумі 11 750,35 грн (одинадцять тисяч сімсот п`ятдесят грн 35 коп.).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Дата складання повного рішення суду 16 листопада 2022 року.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.М. Момонт

Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено18.11.2022
Номер документу107331477
СудочинствоАдміністративне
Сутьпенсійне забезпечення», проте за відповідачем рахується борг за період з січня 2022 року по червень 2022 року в загальному розмірі 11 750,35 грн. Відповідач правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався. Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 06.07.2022 р. позовну заяву залишено без руху (а.с.16). Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 18.07.2022 р. відкрито провадження у справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (а.с.21). 29.08.2022 р. проведено перше судове засідання та розпочато розгляд справи по суті (а.с.24). Заяв, клопотань від учасників процесу до суду не надходило. Інші процесуальні дії у справі не вчинялися. Дослідивши подані позивачем документи і матеріали, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд

Судовий реєстр по справі —340/3120/22

Рішення від 16.11.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 18.07.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні