Рішення
від 16.11.2022 по справі 716/1543/22
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/1543/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.11.2022 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Стрілець Я.С.,

за участю секретаря судового засідання Якимик К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Заставна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та Заставнівський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_4 , звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, як батька та сина, між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та як батька та дочки, між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Посилається на те, що йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії 11-ЧВ №019602 від 21.11.2002 належить земельна ділянка, площею 1,86 га у межах згідно з планом, що розташована на території с.Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області, за цільовим призначенням для ведення товарного с/г виробництва.

На даний час у заявника є намір відчужити зазначену земельну ділянку своїм дітям: сину ОСОБА_2 та доньці ОСОБА_6 , у спосіб укладення договору дарування, у зв`язку з чим він та діти звернулися до нотаріальної контори. Однак, при підготовці документів для можливості укладення вищевказаного правочину, нотаріусом виявлені помилки у правовстановлюючих документах заявника як майбутнього дарувальника та його дітей, як майбутніх обдарованих. Зокрема, у свідоцтвах про народження дітей невірно вказано прізвище « ОСОБА_7 » замість вірного « ОСОБА_8 ». Крім того, дочка заявника після заміжжя 16.05.2019 змінила своє прізвище на « ОСОБА_9 ». За таких обставин заявник змушений звертатися до суду за захистом своїх прав на відчуження належної йому на праві власності земельної ділянки для встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, в заяві до суду просять справу розглянути у їх відсутності, заявлені вимоги підтримують повністю та просять задовольнити.

Заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та представник Заставнівського районного відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), будучи своєчасно та належним чином повідомленими про дату, час та місце проведення судового засідання по справі, у судове засідання не з`явилися. Від ОСОБА_2 та ОСОБА_3 через канцелярію суду надійшли письмові заяви від 14.11.2022 за вх.№4380 та №4381, в яких вони просять розглянути справу без їх участі, одночасно висловили позицію про підставність й обґрунтованість заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та не заперечували проти задоволення такої заяви.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши письмові докази по справі, врахувавши заяви сторін, суд вважає, що заява обґрунтована і підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд.

В силу ч. ч. 1, 2 ст. 294 ЦПК України під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Пленум Верховного Суду України у пункті 11 постанови «Про судове рішення у цивільній справі» від 18 грудня 2009 року № 11 роз`яснив, що у мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, котрі мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку усіх доказів.

Виходячи із наведених вище процесуальних норм та роз`яснень, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 12.07.1968 Веренчанською сільською радою Заставнівського району Чернівецької області, прізвище народженого ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Веренчанка Заставнівського району Чернівецької області громадянина зазначено « ОСОБА_8 », ім`я « ОСОБА_10 », по батькові « ОСОБА_11 ». При цьому, батьками народженого ОСОБА_1 вказано ОСОБА_12 та ОСОБА_13 (а.с.9).

Паспортом громадянина України серії НОМЕР_2 , виданим заявникові 12.01.1998 Заставнівським РВ УМВС України у Чернівецькій області стверджується, що його прізвище - « ОСОБА_8 » (а.с.7).

12.01.1988 заявник ОСОБА_1 зареєстрував шлюб із ОСОБА_14 , що стверджується копією свідоцтва по укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 12.01.1988, якій після реєстрації шлюбу присвоєно прізвище « ОСОБА_8 » (а.с.13).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 12.07.1990 у заявника ІНФОРМАЦІЯ_4 народився син, якого в свідоцтві зазначено як ОСОБА_2 , батьками останнього вказано ОСОБА_1 та ОСОБА_15 (а.с.18).

ІНФОРМАЦІЯ_3 у заявника народилася донька ОСОБА_16 , що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 04.08.1997, де батьками останньої зазначено ОСОБА_1 та ОСОБА_15 (а.с.23).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_6 від 16.05.2019 ОСОБА_16 16.05.2019 зареєструвала шлюб із ОСОБА_17 та після реєстрації шлюбу своє дівоче прізвище « ОСОБА_7 » змінила на « ОСОБА_9 » (а.с.25).

З наведеного слідує, що у згаданих вище свідоцтвах про народження дітей заявника, невірно зазначено їх прізвища, а саме як « ОСОБА_7 » замість « ОСОБА_8 », окрім того, у свідоцтві про народження ОСОБА_2 міститься також неточність у написанні прізвища його батька.

Із довідки виконавчого комітету с. Веренчанка Заставнівського району Чернівецької області № 260 від 25.10.2022 та облікової картки об`єкта по господарського обліку на 2021-2025 рр. по об`єкту №3113481 вбачається, що ОСОБА_1 , ОСОБА_16 та ОСОБА_2 перебувають на реєстраційному обліку за місцем постійного проживання у АДРЕСА_1 (а.с.28-29), як члени однієї родини.

На даний час у заявника, як батька, виникла необхідність в укладенні правочину щодо відчуження на користь дітей належної йому земельної ділянки, однак суперечності у правовстановлюючих документах викликають сумніви у кровному спорідненні і, як наслідок, впливають на наслідки правочину у виді сплати податку тощо.

З цього приводу судом встановлено і стверджується матеріалами справи, що заявникові належить на праві власності земельна ділянка площею 1,86 га у межах згідно з планом, що розташована на території с.Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області, за цільовим призначенням для ведення товарного с/г виробництва. Заявник хоче скористатися своїм правом на відчуження вищевказаної земельної ділянки своїм дітям, тобто розпорядитися своїм майном у встановленому законом порядку.

Однак, допущена описка у прізвищах заявника та його сина та дочки хоча й робить можливим укладення правочину - договору дарування, однак істотно впливає на наслідки, котрі будуть мати місце після його укладення, зокрема щодо визначення розміру оподаткування.

В силу п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами.

Як роз`яснюється у пункті 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року за № 5 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку із втратою годувальника.Суд не може відмовити у розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах цивільного стану.

Встановлено, що заявник та його діти не можуть скористатися своїм правом на укладення договору дарування земельної ділянки із визначенням того розміру оподаткування, котрий має місце під час дарування батьком дочці та сину, так як їх прізвища є відмінними, у зв`язку з чим необхідним є встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відтак, факт родинних відносин між фізичними особами може бути встановлений у порядку окремого провадження. У цей-же час, згідно з роз`ясненнями, котрі містяться у пункті 18 вказаної вище Постанови Пленуму Верховного суду України, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, котрі видають уповноважені на те органи, а є лише підставою для їх одержання.

В силу ст. 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для усіх органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на усій території України.

За таких обставин, виходячи з інтересів особи щодо захисту її права на вільне розпорядження своїм майном, суд вважає за необхідне задовольнити подану заяву, зокрема встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме між батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем та жителем с. Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області та його дітьми ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцями та жителями с.Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області, а ухвалене рішення суду про встановлення зазначеного факту має наслідком виникнення, зміну чи припинення цивільних прав та обов`язків заявника, зокрема буде служити підставою для реалізації заявником свого права на розпорядження майном.

Поряд з цим судом встановлено, що відповідно до пенсійного посвідчення серії НОМЕР_7 від 21.04.2021 та довідки до акту огляду МСЕК серії 12 ААВ № 202466 від 08.04.2021 заявник є інвалідом II групи, який відповідно до п.9 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» відноситься до переліку осіб, які звільнені від його сплати.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України при ухваленні рішення судом у справах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються.

З огляду на наведене, судовий збір у розмірі 992 грн 40 коп слід компенсувати за рахунок держави.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 89, 247, 268, 293, п.1 ч.1 ст.315, ст. 319 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, як батька та сина, між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває на реєстраційному обліку в с.Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який перебуває на реєстраційному обліку с. Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області.

Встановити факт родинних відносин, як батька та дочки, між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває на реєстраційному обліку в с.Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області та ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка перебуває на реєстраційному обліку с.Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області.

Судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 копійок компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд Чернівецької області .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження,якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін по справі:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий 12.01.1998 Заставнівським РВ УМВС в Чернівецькій області;

представник заявника - адвокат Русаль ІванІванович, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №282 від 21.06.2005, діє у справі на підставі ордеру серії СЕ №1035675 від 25.10.2022;

заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_8 , виданий 08.11.2006 Заставнівським РВ УМВС в Чернівецькій області;

заінтересована особа ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм № НОМЕР_9 , виданий 05.06.219, код органу, що видав:7316;

заінтересована особа Заставнівський районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), адреса місцезнаходження: м. Заставна Чернівецького району Чернівецької області, вул. Гагаріна,№2, код ЄДРПОУ: 21424135.

Дата складення повного судового рішення: 16.11.2022.

Суддя Стрілець Я.С.

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено18.11.2022
Номер документу107345304
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —716/1543/22

Рішення від 16.11.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні