Ухвала
від 26.10.2022 по справі 757/29401/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29401/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження - слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України старший ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

26.10.2022 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , за погодження прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020000000000515 від 28.05.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території України діє група осіб, яка за допомогою електронно-обчислювальної техніки, під виглядом торгів цінними паперами на фінансових ринках (акції, облігації, фючерси, опціони), організувала шахрайську схему заволодіння коштами громадян України та Євросоюзу, використовуючи при цьому бренди Milton Group, FXNobel, Investing Pro.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території України організовано діяльність компаній під брендами «Milton Group», «FXNobel» та « Іnvesting Pro », які під виглядом торгівлі цінними паперами (акції, облігації, ф`ючерси, опціони) на фінансових ринках, шахрайським шляхом заволодівають коштами громадян Швеції, Нідерландів, Німеччини, Латвії, Іспанії, та інших країн Європи. Для цього ними створено ряд веб-ресурсів, та різноманітних платформ зокрема такі як; www.ptbanc.com, www.fxnobel.com, www.investing.com та www.lmw.com.ua.

З клопотання вбачається, що проведеними заходами правоохоронних органів Федеративної Республіки Німеччини, Латвії, спільно з органом досудового розслідування, встановлено ІР-адреси, та ряд осіб які безпосередньо здійснюють злочинну діяльність в даних компаніях та працюють в так званих колл-центрах на території України зокрема правоохоронними органами Латвії встановлено ІР-адреси НОМЕР_1 , яку використовували злочинці під час шахрайських дій.

Досудовим розслідуванням встановлено, що зазначена ІР-адреса з 2018 року по 2020 рік належала компанії « МІЛТОН ГРУП » за адресою: м. Київ, вул. Басейна, буд. 6 , що підтверджує діяльність даної компанії до шахрайських.

В подальшому досудовим розслідуванням встановлено, що адміністрування ІР-адреси НОМЕР_1 , здійснював системний адміністратор ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 ..

Далі слідством встановлено, що після 2020 року ОСОБА_5 , переніс адміністрування Milton Group з ІР-адреси НОМЕР_1 на інші та продовжує адміністрування, зокрема це ТОВ «СС ЛОУН», ІР-НОМЕР_3, ТОВ «СОФТ ВОРЛД» ІР-НОМЕР_4, ІР НОМЕР_2 , ТОВ «ІНФРАРЕД КОНСТРАКШИН» ІР-194.183.166.97/32, юридичні адреси вказаних компаній та зазначені ІР-адреси зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 .

Також, з раніше наданих матеріалів від правоохоронних органів Швеції, Іспанії, та інформації отриманої від правоохоронних органів Німеччини, слідством встановлено адреси розміщення кол-центрів на території м. Києва та ряд громадян України які були задіяні в злочинній схемі, працювали брокерами та керівниками компаній. З наданої інформації за адресою: АДРЕСА_4, та по вул. Коновальця 36-Д , «Business Centr Volna», основний офіс на 8 поверсі, решта на 5-му, 6-му, 7-му, 9-му і 10-му поверхах. Кол-центри за даною адресою під виглядом брокерської діяльності шахрайським шляхом заволодівають грошовими коштами громадян з країн Європи, всі працівники володіють англійською та польською мовою.

Орган досудового розслідування вважає за необхідне провести обшук єдиного майнового комплексу за адресою: АДРЕСА_2 за місцем розташування офісних приміщеннях в яких здійснюється адміністрування платформ Milton Group , вказана будівля перебуває в користуванні ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності єдиний майновий комплекс за адресою: АДРЕСА_2 на праві власності належить ТОВ «ФІРМА СПЕЦ-ТРЕЙДІНГ» код ЄДРПОУ:39081695.

Необхідність проведення обшуку обґрунтовується тим, що іншим шляхом отримати доступ до таких документів не являється можливим у зв`язку із можливістю вчинення дій щодо знищення чи спотворення речей та документів, які в подальшому можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, та підтверджувати неправомірні дії, наявність складу кримінального правопорушення та прямого умислу осіб правопорушників.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному об`єкті нерухомого майна, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення грошових коштів в національній та іноземній валюті, дорогоцінні метали здобуті злочинним шляхом, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020000000000515 від 28.05.2020 на проведення обшуку приміщень на 6 (шостому поверсі) які розташовані за адресою: АДРЕСА_4 , що на праві власності зареєстровані за ТОВ «ІНВЕСТ НОВАЦІЯ», код ЄДРПОУ: 35843456 які перебувають в користуванні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , за місцем здійснення злочинної діяльності Milton Group та MG Capital, з метою припинення злочинної діяльності, виявлення та вилучення речей, предметів та документів, що мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, а саме:

- системних блоків персональних комп`ютерів (СБПК), планшетів, моноблоків (настільні ПК), ноутбуків (ППК), моніторів та гарнітур, серверного обладнання та іншої комп`ютерної техніки, носіїв електронної інформації (флеш-карти будь-якого формату, USB-носіїв, носіїв на жорстких магнітних дисках (HDD), носіїв на твердотільних дисках (SSD), зовнішніх переносних пристроїв зберігання інформації, бездротові (WI-FI) та дротові (WAN) маршрутизатори (роутери), мережеві комутатори, мережеві адаптери, монтажні шафи і стійки, відеокарти - графічні карти (GPU адаптери, прискорювачі), пристрої типу ASIC, принтери, електронні інформаційні системи, комп`ютерних системи та їх частини, що задіяні для здійснення протиправної діяльності;

- мобільних терміналів, сім-карт та карткоутримувачів, засобів комутації, телекомунікаційного та іншого обладнання, в тому числі пристроїв та приладів, які забезпечують SIP, IP-телефонію та VoIP телефонію, пристроїв та приладів, які забезпечують доступ до локальної мережі, всесвітньої інформаційної системи загального доступу Інтернет та документи щодо права доступу до мереж зв`язку, оплати за їх використання;

- документів встановленого зразку або чорнових записів щодо створення та господарської діяльності ФОП-ів та юридичних осіб, які здійснюють протиправну діяльність (документів щодо організації діяльності останніх самостійно чи із залученням найманих працівників), відомостей із списками осіб за іменами чи іншими ідентифікаторами, задіяних у такій діяльності, бухгалтерської, фінансово-господарської та іншої документації щодо провадження незаконної діяльності та подальшого виведення у легальний обіг коштів, отриманих під час злочинної діяльності, блокнотів, записників, журналів та інших документів, печаток, штампів, нотаток, інструкцій, інших чорнових записів;

- банківських платіжних карток та інших засобів доступу до рахунків, що використовуються для переказу коштів, документації чи чорнових записів із відомостями щодо переліку третіх осіб із їхніми персональними банківськими даними (персональними даними, номерами банківських платіжних карток, номерами телефонів, інше), мобільних телефонів та сім-карт, що перебувають в особистому користуванні осіб, причетних до протиправної діяльності, ключів доступу до систем Інтернет-банкінгу;

- систем відео, -аудіоконтролю, що побудовані на основі відеокамер та мікрофонів, серверів, на які передаються та записується інформація (відеокамери, сервери);

- чорнових чи друкованих записів, із відомостями про паролі та логіни до облікових записів інтернет-сервісів на веб-ресурсах чи мобільних додатках, електронних поштових скриньок, ключових слів або інших видів доступу (у паперовому та електронному вигляді) до електронних чи криптовалютних гаманців, на які надходять відповідно електронні кошти, або з яких грошові кошти виводяться у легальний обіг.

В задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2022
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу107346234
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/29401/22-к

Ухвала від 26.10.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 26.10.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні