Ухвала
від 07.11.2022 по справі 757/584/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/584/22-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2022 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_4,

за участю секретаря ОСОБА_5,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_6,

захисника ОСОБА_7,

підозрюваного ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 62022000000000001 від 04.01.2022, за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Коцюбинське Київської області, громадянина України, з професійно-технічною освітою, який неодружений, не працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимий, -

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Згідно висунутого обвинувачення ОСОБА_1 , маючи умисел, спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, у червні 2016 року здійснив внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей.

Дії ОСОБА_1 , який вчинив підроблення реєстраційних документів, здійснювались в порушення законодавчих актів України, що регулюють дану сферу, а саме ст.ст. 42, 55, 55-1, 56, 57, 65, 83, 89 , 128 Господарського кодексу України; ст.ст. 50, 81, 87, 89 Цивільного кодексу України; п. 4 ч.1 ст.1, п.13 ч.1 ст. 1, ч.1 ст. 15, ч.4 ст.17 ч.4 ст. 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», за наступних обставин.

Наприкінці червня 2016 року ОСОБА_1 , у зв`язку із скрутним матеріальним становищем, у невстановлений слідством час у невстановленому місці перебуваючи на території міста Києва, досяг із невстановленою слідством особою на ім`я « ОСОБА_2 » домовленості про перереєстрацію (придбання) за грошову винагороду у розмірі 5000 гривень на своє ім`я підприємства, де він буде рахуватися засновником та директором, без приймання безпосередньої участі у здійсненні фінансово-господарської діяльності.

Усвідомлюючи противоправний характер цих дій, ОСОБА_1 передав невстановленій слідством особі на ім`я « ОСОБА_2 » копію власного паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Ірпінським МВ Управління ДМС України в Київській області 30 січня 2015 року та копію картки платника податків про присвоєння йому реєстраційного номеру облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1 .

На підставі вказаних копій документів, невстановлена досудовим слідством особа виготовила реєстраційні документи товариства з обмеженою відповідальністю «ЛАРКОС» (далі - ТОВ «ЛАРКОС», код ЄДРПОУ - 39280642), а саме: договір купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі ТОВ «ЛАРКОС» від 29.06.2016, протокол № 5 Загальних зборів учасників ТОВ «ЛАРКОС» від 29.06.2016, довіреність ТОВ «ЛАРКОС» від 30.06.2016, наказ №2-К від 30.06.2016.

На виконання згаданої домовленості ОСОБА_1 29.06.2016 у денну пору доби прибув до офісного приміщення ТОВ «АГЕНЦІЯ ЛЛОЙДС АСИСТЕНТ», яке розташоване за адресою: місто Київ, вулиця Богомольця, буд. 7/14, прим. 182, та, реалізовуючи умисел, направлений на внесення неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, не маючи наміру займатись фінансово-господарською діяльністю, за грошову винагороду підписав надані невстановленою слідством особою реєстраційні документи, які містили завідомо неправдиві відомості про перереєстрацію та зміну засновника і директора ТОВ «ЛАРКОС».

Зокрема, ОСОБА_1 29.06.2016, перебуваючи в офісному приміщені ТОВ «АГЕНЦІЯ ЛЛОЙДС АСИСТЕНТ» за адресою: місто Київ, вулиця Богомольця, буд. 7/14, прим. 182, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на перереєстрацію підприємства, без мети здійснення фінансово-господарської діяльності, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписав документи, що відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін відомостей про юридичну особу, в яких зазначено завідомо неправдиві відомості, а саме:

1. У договорі купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ЛАРКОС» від 29.06.2016, зазначено завідомо неправдиві відомості, зокрема:

- у пункті 1 розділу 1 Предмет договору, Продавець передає у власність Покупцеві частку у статутному капіталі ТОВ «ЛАРКОС» у розмірі 1000 грн., що становить 100% статутного капіталу Товариства, а Покупець приймає цю частку та сплачує за неї грошову суму у розмірі та в порядку визначеному Договором, однак, фактично ОСОБА_1 грошових коштів не сплачував, а відтак, відповідно до умов згаданого вище договору купівлі-продажу, не приймав у власність частку в статутному капіталі товариства.

- у пункті 1.2. Розділу 1 Предмет договору, Відомості про Товариство щодо розміру статутного капіталу Товариства, який становить 1000 грн., проте фактично ОСОБА_1 не вносив грошові кошти до статутного капіталу Товариства.

- у пунктах 4.1., 4.2., Розділу 4 Вартість частки, порядок розрахунків, інші умови, Вартість частки становить 1000 грн. Розрахунок за Договором здійснюється шляхом перерахування Покупцем грошових коштів в сумі визначеній в п.п. 4.1. Договору, на поточний рахунок Продавця зазначений в розділі 7 цього договору протягом (семи) робочих днів з дня підписання цього договору, однак фактично ОСОБА_1 наміру придбати товариство та здійснювати господарську діяльність не мав, розрахунків за вищезазначеним договором не здійснював, будь-яких організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій не виконував.

2. У протоколі №5 Загальних зборів учасників ТОВ «ЛАРКОС» від 29.06.2016, зазначено неправдиві відомості, зокрема:

- у пункті 1 у зв`язку із продажем всієї частки у статутному капіталі Товариства виключити ТОВ «АГЕНЦІЯ ЛЛОЙДС АСИСТЕНТ» зі складу учасників Товариства та у зв`язку із придбанням всієї частки у статутному капіталі Товариства включити до складу учасників Товариства ОСОБА_1 , однак фактично ОСОБА_1 наміру придбати дане підприємство і бути його учасником не мав і в подальшому права учасника підприємства не використовував та обов`язки учасника підприємства не виконував.

- у пункті 2 у зв`язку із зміною складу учасників Товариства перерозподілити частки учасників у статутному капіталі Товариства наступним чином: ОСОБА_1 , вартісне вираження внеску, грн. 1000, частка у статутному капіталі Товариства, % 100, однак фактично ОСОБА_1 не приймав частку у статутному капіталі Товариства, оскілки грошових коштів за її придбання не сплачував.

- у пункті 3 змінити місцезнаходження Товариства з АДРЕСА_3 , на АДРЕСА_4 , нежитлове приміщення 20, однак ОСОБА_1 розумів, що підприємство не буде знаходитись за вказаною адресою.

- у пункті 4 прийняти рішення щодо здійснення подальшої діяльності Товариством на підставі модельного статуту, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №1182 від 16.11.2011, однак, фактично ОСОБА_1 наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність не мав.

- пункті 5 призначити ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) Директором Товариства з 30.06.2016, однак ОСОБА_1 жодної посади не займав, дохід на ТОВ «ЛАРКОС» не отримував.

- у пункті 7 затвердити наступні види економічної діяльності Товариства: 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (основний); 64.99 Надання інших фінансових послуг (крім страхування та пенсійного забезпечення), проте фактично ОСОБА_1 не мав наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність.

3. У наказі №2-К від 30.06.2016 «Про вступ на посаду директора», зазначено неправдиві відомості про вступ ОСОБА_1 на посаду директора ТОВ «ЛАРКОС», оскільки фактично останній на указану посаду не призначався будь-яких організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій як директор не виконував.

Після підписання указаних реєстраційних документів ОСОБА_1 , на підставі виписаної ним довіреності від 30.06.2016, передав невстановленій досудовим розслідуванням особі для подальшого подання їх державному реєстратору, та отримав грошову винагороду у розмірі 5000 гривень.

Таким чином, ОСОБА_1 , підписавши реєстраційні документи

ТОВ «ЛАРКОС», які відповідно до Закону України «Про Державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» подаються державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, вніс у них завідомо неправдиві відомості.

Такі дії ОСОБА_1 , які полягали у внесенні в документи, які відповідно до Закону України «Про Державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» подаються державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, призвели до того, що в порушення встановленого законодавством порядку невстановлені досудовим розслідуванням особи набули можливості здійснювати фінансово-господарські операції від імені формально призначеного засновника та директора ТОВ «ЛАРКОС».

В подальшому, невстановленою досудовим розслідуванням особою підписані ОСОБА_1 вищевказані реєстраційні документи подано до Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, про що 01.07.2016 здійснено запис в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України за номером 1070107000805416.

ОСОБА_1 , формально будучи засновником та директором

ТОВ «ЛАРКОС», не мав наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені вказаного товариства, а саме: укладати фінансово-господарські договори з підприємствами-контрагентами про купівлю-продаж цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей, виконання робіт, надання послуг, перераховувати/отримувати грошові кошти з використанням рахунків товариства за здійснення законної фінансово-господарської діяльності.

Після державної реєстрації змін до установчих документів

ТОВ «ЛАРКОС», відповідно до раніше досягнутих домовленостей із невстановленою досудовим слідством особою на ім`я « ОСОБА_2 », самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, фінансового-господарських операцій від імені ТОВ «ЛАРКОС» не проводив, податкову звітність до контролюючих органів не подавав, що надало змогу невстановленим слідством особам досудове розслідування стосовно яких здійснюється у іншому кримінальному провадженні, користуватися банківськими рахунками та печаткою ТОВ «ЛАРКОС», прикриваючись фактом державної реєстрації вказаного товариства, на підставі фіктивних фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу цінних паперів здійснити переведення безготівкових грошових коштів у готівку підприємствам реального сектору економіки серед яких: ТОВ ФК «ДАЛIЗ-ФIНАНС» (код ЄДРПОУ - 33400984), ТОВ «МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СОЮЗ» (код ЄДРПОУ - 32880563), ТОВ «САНТАНА ОЙЛ» (код ЄДРПОУ - 38954478), ТОВ «ОДЕСАІНВЕСТБУД» (код ЄДРПОУ - 39048207), ТОВ «ТЕХНОЕКОТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ - 39215196), ТДВ «СК «АФІНА-АВТО» (код ЄДРПОУ - 39380834), ТОВ «ФОКС ГРУПП» (код ЄДРПОУ - 40103852), ТОВ «ВТОРМЕТ-СУМИ» (код ЄДРПОУ - 38245020), ТОВ «БЕСТ АУТСОРЦ» (код ЄДРПОУ - 40011311), ТОВ «НТП «ТРАНСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ - 39270330), ТОВ «НОВЕКС ФІНАНС» (код ЄДРПОУ - 41668050), ТОВ «ДОПОМОГА-І» (код ЄДРПОУ - 32395558), ТОВ «ТОРНАДО-КОМ» (код ЄДРПОУ - 31551300), ТОВ «ФІРМА «КОНТАКТ» (код ЄДРПОУ - 19422086), ТОВ «БІГ «УКРАЇНСЬКІ ТРАДИЦІЇ» (код ЄДРПОУ - 35275398), ТОВ «ПАПІР-КАРТОН-ГОФРА» (код ЄДРПОУ - 38518343), ТОВ «КУА «ПРУДЕНТ» (код ЄДРПОУ - 37318197), ТОВ «ІНТРО ЛАЙН» (код ЄДРПОУ - 38488754), ТОВ «ФК «ТОККАТА» (код ЄДРПОУ - 40890761), ТОВ «ІЛАТАНМЕД» (код ЄДРПОУ - 34494612), ТОВ «ГЛОБАЛМЕДГРУП» (код ЄДРПОУ - 39087100), ТОВ «ПАТРІКБУД» (код ЄДРПОУ - 40113881), ТОВ «КАСТОДІ-АКТИВ» (код ЄДРПОУ - 39755699), ТОВ «МОССТ» (код ЄДРПОУ - 41174050), ТОВ «ИССО» (код ЄДРПОУ - 25153041), ТОВ «СПЕЦБУДІНВЕСТ-17» (код ЄДРПОУ - 33157360), ТОВ «БАДРЕН» (код ЄДРПОУ - 41201727), ТОВ «РЕАЛІТІБУД» (код ЄДРПОУ - 33496540), ТОВ «ФК «ДАЛІЗ-ЕКСПРЕС» (код ЄДРПОУ - 36175858), ТОВ «МАРФІН ЛЮКС» (код ЄДРПОУ - 40382147), ТОВ «ІНВЕСТФІНАНСКАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ - 35264428), ТОВ «КУА АПФ «ДАЛІЗ-ФІНАНС» (КОД ЄДРПОУ - 34938583).

Таким чином ОСОБА_1 обвинувачується у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Під час підготовчого судового засідання захисником ОСОБА_8 заявлено письмове клопотання від 18.08.2022 про звільнення ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Обвинувачений ОСОБА_1 підтримав клопотання захисника, при цьому беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України за фактичних обставин, викладених у обвинувальному акті. Також обвинуваченому ОСОБА_3 судом були роз`яснені правові наслідки закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, що обвинувачений визнав зрозумілим і просив задовольнити клопотання захисника і звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінчення строку давності.

Прокурор не заперечував проти задоволення вказаного клопотання сторони захисту.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3 ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

ОСОБА_1 пред`явлено обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, який є нетяжким злочином ( ч.4 ст. 12 КК України).

Санкція інкримінованого ОСОБА_1 кримінального правопорушення (ч. 1 ст. 205-1 КК України в редакції від 01.05.2016) передбачає покарання у вигляді штрафу від п`ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, що відповідно до положень ст. 12 КК України є проступком.

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в обвинувальному акті, подія кримінального правопрушення, вчиненого ОСОБА_1 , мала місце 30.06.2016 року, відтак, на момент вчинення ним нових злочинів, а саме:

- 09.07.2020, за який він засуджений вироком Ірпінського міського суду Київської області від 08.10.2020 за ст.ст. 186 ч.1, 296 ч.2, 70 КК України на 2 роки позбавлення волі і на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки;

- 14.06.2020, за який він засуджений вироком Ірпінського міського суду Київської області від 20.07.2021 за ст.ст.263 ч.1, ч.4 ст. 70 КК України на 5 років позбавлення волі та на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки; -

враховуючи при цьому положення ч.3 ст. 49 КК України, сплинув, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України 3-х річний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності згоди ОСОБА_1 на закриття кримінального провадження, приходить до висновку про необхідність звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Речові докази, процесуальні витрати у справі відсутні.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2, 7 ст. 284, ст. 285, 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, 369, 371, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання захисника ОСОБА_7 в інтересах обвинуваченого ОСОБА_1 від 18.08.2022 задовольнити.

ОСОБА_1 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 62022000000000001 від 04.01.2022, за обвинуваченням ОСОБА_1 за ч. 1 ст.205-1 КК України, закрити у зв`язку із закінчення строків давності притягнення останнього до кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення07.11.2022
Оприлюднено17.11.2022
Номер документу107346286
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Коцюбинське Київської області, громадянина України, з професійно-технічною освітою, який неодружений, не працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимий, - у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —757/584/22-к

Ухвала від 07.11.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 05.10.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 21.01.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні