Ухвала
від 14.11.2022 по справі 910/12038/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

м. Київ

14.11.2022справа № 910/12038/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Марченко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви MAPOS FZ-LLC (A4-523 Building no. A4 Al Hamra Industrial Zone-FZ, Ras Al Khaimah, United Arab Emirates)

до товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро Інтернешнл» (вул. Столичне шосе, буд. 100, м. Київ, 03045; ідентифікаційний код 40351496)

про стягнення 2 746 500 грн,

без виклику представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

MAPOS FZ-LLC звернулося до господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро Інтернешнл» (далі - Товариство) 2 746 500 грн штрафу за порушення зобов`язання за укладеним сторонами договором продажу на судно «Шатл» від 15.11.2021 №б/н (далі - Договір).

Відповідно до частини другої статті 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно з частиною п`ятою статті 164 ГПК України до позовної заяви, підписаною представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Частиною першою статті 56 ГПК України передбачено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Так, позовна заява MAPOS FZ-LLC подана через систему «Електронний суд» та підписана електронним цифровим підписом Черних Олександром Сергійовичем.

Судом встановлено, що матеріали позовної заяви від 08.11.2022 не містить довіреності чи іншого документа, що підтверджує повноваження представника позивача Черних О.С.

Отже, відсутність довіреності чи іншого документа, що підтверджує повноваження представника позивача Черних О.С. унеможливлює встановлення судом обсягу повноважень, наданих представнику клієнтом (позивачем), зокрема, наявності права у представника позивача Черних О.С. на підписання та подання до господарського суду позовної заяви від імені MAPOS FZ-LLC.

Разом з тим, до матеріалів позовної заяви додано довіреність від 10.08.2021 на призначення Марії Дунус (уповноваженим представником «Агентом» для виконання повноважень і дискрецій), підписану директором MAPOS FZ-LLC Самохваловим Сергієм. Марія Дунус є підписантом Договору.

Відповідно до частини першої статті 73 Закону України «Про міжнародне приватне право» (далі - Закон) іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, іноземні держави (їх органи та посадові особи) та міжнародні організації (далі - іноземні особи) мають право звертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтересів.

Частинами першою та другою статті 74 названого Закону передбачено, що процесуальна правоздатність і дієздатність іноземних осіб в Україні визначаються відповідно до права України.

На вимогу суду, який розглядає справу, іноземна юридична особа має представити оформлений з урахуванням статті 13 цього Закону документ, що є доказом правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Відповідно до статті 13 Закону документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Вимоги щодо оформлення іноземних офіційних документів містять міжнародні договори України.

Крім того, відповідно до статті 170 ГПК України іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Проте матеріали позовної заяви від 08.11.2022 №б/н не містять відповідного документа (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо), що є доказом правосуб`єктності юридичної особи - MAPOS FZ-LLC.

Так, згідно з частиною першою статті 1 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів від 05.10.1961 (відповідно до Закону України «Про приєднання України до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів» від 10.01.2002 №2933-ІІІ Україна приєдналася до Конвенції, що набула чинності з 22.12.2003; далі - Конвенція) ця Конвенція поширюється на офіційні документи, які були складені на території однієї з Договірних держав і мають бути представлені на території іншої Договірної держави.

Для цілей цієї Конвенції офіційними документами вважаються: a) документи, які виходять від органу або посадової особи, що діють у сфері судової юрисдикції держави, включаючи документи, які виходять від органів прокуратури, секретаря суду або судового виконавця; b) адміністративні документи; c) нотаріальні акти; d) офіційні свідоцтва, виконані на документах, підписаних особами у їх приватній якості, такі як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційні і нотаріальні засвідчення підписів.

Статтею 2 Конвенції передбачено, що кожна з Договірних держав звільняє від легалізації документи, на які поширюється ця Конвенція і які мають бути представлені на її території. Для цілей цієї Конвенції під легалізацією розуміється тільки формальна процедура, що застосовується дипломатичними або консульськими агентами країни, на території якої документ має бути представлений, для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплено документ.

Відповідно до частини першої статті 3 Конвенції єдиною формальною процедурою, яка може вимагатися для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ, є проставлення передбаченого статтею 4 апостиля компетентним органом держави, в якій документ був складений.

Згідно з частиною першою статті 4 Конвенції передбачений в частині першій статті 3 апостиль проставляється на самому документі або на окремому аркуші, що скріпляється з документом; він повинен відповідати зразку, що додається до цієї Конвенції.

Статтею 5 Конвенції передбачено, що апостиль проставляється на вимогу особи, яка підписала документ, або будь-якого пред`явника документа.

Заповнений належним чином апостиль засвідчує справжність підпису, якість, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичність відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ.

Підпис, відбиток печатки або штампа на апостилі не потребують ніякого засвідчення.

Таким чином, у суду відсутні підстави вважити, що позовна заява підписана повноважним представником позивача, оскільки матеріали позовної заяви від 08.11.2022 не містять довіреності чи іншого документа, що підтверджує повноваження представника позивача Черних О.С. та документа (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо), що є доказом правосуб`єктності юридичної особи - MAPOS FZ-LLC.

Згідно з пунктом 1 частини п`ятої статті 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Відповідно до частин сьомої та восьмої статті 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись статтями 174, 234 та 235 ГПК України, господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Позовну заяву і додані до неї документи повернути MAPOS FZ-LLC (A4-523 Building no. A4 Al Hamra Industrial Zone-FZ, Ras Al Khaimah, United Arab Emirates).

Ухвала набрала законної сили 14.11.2022 та може бути оскаржена протягом десяти днів з моменту її підписання до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя Оксана Марченко

Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено18.11.2022
Номер документу107350652
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 746 500 грн, без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —910/12038/22

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні