Ухвала
від 15.11.2022 по справі 446/1791/22
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/1791/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.11.2022 м.Кам`янка-Бузька

Слідчий суддя Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області ОСОБА_1 , з участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчої СВ відділення поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенант поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів та їх вилучення, подане в рамках кримінального провадження №12022141420000158, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України,

встановив:

14.11.2022 слідча СВ відділення поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенант поліції ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Кам`янка-Бузького відділу Жовківської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернулась до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на тимчасовий доступ і вилучення інформації, яка містять охоронювану законом таємницю, а саме до протоколів засідань сесій ІНФОРМАЦІЯ_1 із списками депутатів та прийнятими рішеннями, а також документів, на підставі яких приймались такі рішення, зокрема: протокол 54 сесії 7 демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від 20.08.2020 року; протокол 56 сесії 7 демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від 09.10.2020 року; протокол 57 сесії 7 демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від 22.10.2020 року, які перебувають в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтованотим,що у провадженні слідчого відділення відділення поліції № 1 Львівського РУП № 1 Головного управління Національної поліції у Львівській області перебуває кримінальне провадження №12022141420000158, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що 04 листопада 2022 року у відділення поліції №1 Львівського РУП №1 ГУНП у Львівській області, надійшов лист з Управління стратегічних розслідувань у Львівській області по факту звернення громадянина ОСОБА_5 , жителя м. Кам`янка-Бузька, Львівської області, щодо можливих неправомірних дій посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 . Органом досудового розслідування дані дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 367 КК України, службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам громадським інтересам. З метоюповного,всебічного таоб`єктивного проведеннядосудового розслідування,перевірки відомостей,які маютьзначення длякримінального провадження,виникла необхідністьотримати тимчасовийдоступ дооригіналів документів,що стосуютьсяпередачі увласність земельнихділянок громадянам,а самепротоколів засіданьсесій ІНФОРМАЦІЯ_1 ізсписками депутатівта прийнятимирішеннями,а такождокументи,на підставіяких приймалисьтакі рішення,зокрема:протокол 54сесії 7демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від20.08.2020року;протокол 56сесії 7демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від09.10.2020року;протокол 57сесії 7демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від22.10.2020року.Дані документинеобхідно вилучитидля підтвердженняабо спростуванняфакту того,що посадовіособи ІНФОРМАЦІЯ_3 через неналежневиконання своїхслужбових обов`язків,всупереч вимогст.39,118Земельного кодексуУкраїни,Закону України«Про регулюваннямістобудівної діяльності»,допустили протягом 2020року прийняттяряд рішеньщодо виділенняземельних ділянокдля веденняособистого селянськогогосподарства вс.Сапіжанка,внаслідок чоготериторіальна громадавтратила правокомунальної власностіна земельніділянки.На данийчас воргану досудовогорозслідування єдостатні підставивважати,що вказаніоригінали документівперебувають вприміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 ,що в АДРЕСА_1 ,яка входитьдо складу ІНФОРМАЦІЯ_5 .Речі тадокументи,що перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 самі пособі маютьсуттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні -можуть сприятирозкриттю кримінальногоправопорушення,встановленню особи,яка вчинилавказане кримінальнеправопорушення таможуть бутивикористаними якдоказ усуді покримінальному провадженні. Розгляд клопотанняпросилапровести безвиклику представників ІНФОРМАЦІЯ_2 оскільки наявні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Беручи до уваги, що слідчою у клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення запитуваної інформації, тому розгляд клопотання з урахуванням положень ч. 2 ст. 163 КПК України проводиться слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідча ОСОБА_3 під час розгляду клопотання підтримала викладені в ньому доводи. Вказала на неможливість отримання запитуваних відомостей в іншій спосіб аніж шляхом тимчасового доступу до них, оскільки інформація охороняється законом, і з можливістю вилучення інформації, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення цієї інформації за терміном зберігання. А з урахуванням того, що в матеріалах кримінального провадження є достатньо підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаної інформації неможливо, просить клопотання задовольнити в повному обсязі.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засідання клопотання підтримав та вказав, що для досудового розслідування достатнім буде надання тимчасового доступу лише до протоколів 54сесії 7демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 ,оскільки самеця інформаціямає суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Заслухавши слідчого, прокурора, перевіривши додані до клопотання матеріали, якими слідчий обґрунтовує його доводи, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого подано клопотання, слідчий суддя встановив наступне.

Клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів подане в рамках кримінального провадження №12022141420000158, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України, підсудне слідчому судді Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, та відповідає вимогам ст. 160 КПК.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України з метою досягнення дієвості кримінального провадженні застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження.

Як визначено у ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження, визначених ч. 2 ст. 131 КПК України, є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК України визначено, що відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій належить до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

А згідно з ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У частині 7 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оцінивши обґрунтованістьта підставністьнаведених слідчоюдоводів,слідчий суддядійшов висновку,що підчас розглядуклопотання слідчоюдоведено наявністьдостатніх підставвважати,що інформаціяпро тимчасовийдоступ доякої вонапросить,знаходиться урозпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_2 ; така інформація відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК України містить охоронювану законом таємницю; сама по собі так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Разом з тим слідчою доведено, що цю інформацію можливо використати як доказ та те, що без отримання цієї інформації не виявляється можливим іншими способами довести обставини, які передбачається довести в ході досудового розслідування кримінального провадження.

Відтак, з урахуванням доведених слідчою обставин, а саме: підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів; існування обґрунтованої підозри щодо вчинення розслідуваного кримінального правопорушення, яка доведена слідчою належними засобами доказування; що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи, оскільки отримати вказану в клопотанні інформацію неможливо іншим способом і за допомогою саме такого виду заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ, може бути виконане завдання слідчої щодо забезпечення ефективності досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчої є підставним, обґрунтованим і підлягає до часткового задоволення.

Разом з тим, суд погоджується з думкою прокурора, а саме що достатнім для досудового розслідування буде надання тимчасового доступу лише до протоколів 54 сесії 7 демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки в даних протоколах міститься зокрема інформація, до якої слідча просить надати доступ, а саме інформація про прийнятті на сесії сільської ради рішення, списки депутатів учасників сесії та їх рішення по поставлених на сесії питаннях, що є достатнім для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. 131, 132, 159, 162, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання слідчої СВ відділення поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенант поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів та їх вилучення, подане в рамках кримінального провадження №12022141420000158, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України - задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 Львівського районного управління поліції № 1 Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ з правом вилучення оригіналів документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , зокрема а саме:

- протокол 54 сесії 7 демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від 20.08.2020 року;

- протокол 56 сесії 7 демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від 09.10.2020 року;

- протокол 57 сесії 7 демократичного скликання ІНФОРМАЦІЯ_1 від 22.10.2020 року, які перебувають в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати відповідальним за надання документації голову ІНФОРМАЦІЯ_4 або іншу службову особу за дорученням чи вказівкою керівника.

В іншій частині клопотання відмовити

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення, тобто з 15.11.2022 до 15.12.2022.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу Національної поліції за місцем проведення цих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Ухвала постановлена 15.11.2022 з виготовленням двох примірників оригіналу, один з яких знаходиться в матеріалах справи № 446/1791/22, а інший видається для пред`явлення володільцю речей та документів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.11.2022
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу107356149
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —446/1791/22

Ухвала від 15.11.2022

Кримінальне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні