Рішення
від 18.11.2022 по справі 467/688/22
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/688/22

Провадження № 2/467/195/22

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.11.2022 року Арбузинський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Кологривої Т.М.,

за участю секретаря судового засідання Романенко Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Арбузинка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Державного підприємства «Хлібна база № 76» Державного агентства резерву України про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Державного підприємства "Хлібна база №76" Державного агентства резерву України про стягнення про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, мотивуючи свої вимоги тим, що з 27 липня 2021 року по 10 грудня 2021 року він працював у Державному підприємстві "Хлібна база №76" Державного агентства резерву України на посаді головного інженера, коли за наказом № 106-к його було звільнено з посади за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України. Посилаючись на те, що у порушення вимог ч.1 ст. 116 КЗпП України відповідачем з ним не проведено остаточний розрахунок у день звільнення по заробітній платі, позивач прохав стягнути з відповідача заборгованість по заробітній платі у розмірі 17658 грн. 24 к., а також середній розрахунок за період затримки розрахунку при звільненні у розмірі 81068 грн. 38 к.

Ухвалою суду від 01 вересня 2022 року позовна заява була залишена без руху.

Ухвалою суду від 30 вересня 2022 року провадження у справі відкрито та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій позовні вимоги підтримав та прохав розглядати справу у його відсутність.

Представник відповідача у судове засідання двічі не з`явився без повідомлення причин, незважаючи на те, що про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, відзиву до суду не подав.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

07липня 2021року позивачОСОБА_1 був прийнятий на посаду головного інженера до Державного підприємства "Хлібна база №76" Державного агентства резерву України.

Згідно наказу № 106-к від 10 грудня 2021 року позивача було звільнено з посади за власним бажанням згідно ст. 38 КЗпП України.

Відповідно до довідки Державного підприємства "Хлібна база №76" за № 60 від 11 липня 2022 року ОСОБА_1 займав посаду головного інженера на Державному підприємстві "Хлібна база №76", загальна сума нарахованої заробітної плати (за вирахуванням податків) за липень 2021 року грудень 2021 року станом на день звільнення склала 17658 грн. 24 к.

Згідно довідки Державного підприємства "Хлібна база №76" від 11 липня 2022 року № 61 позивачу нараховано заробітну плату у розмірі 7795 грн. 89 к. за жовтень 2021 року та у розмірі 10719 грн. 94 к. за листопад 2021 року. Середньоденна заробітна плата склала 500 грн. 43 к.

Частиною 3статті 46 Конституції Українивстановлено право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

В силу приписівст.1 Закону України «Про оплату праці», ч.1ст.94 КЗпП України, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно ч.1ст.47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені встатті 116 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1ст.115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Положеннямист.116 КЗпП Українивизначено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належить йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В силустатті 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначенні встатті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Згідно пункту 20Постанови Пленуму Верховного Суду України №13 від 24 грудня 1999 року «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв`язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі, - наступного дня після пред`явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставіст.117 КЗпПстягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справипо день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому своєї вини. Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Поскільки судом встановлено, що відповідачем при звільненні позивача не проведено розрахунку по заробітній платі, суд дійшов висновку про те, що відповідач порушив своє зобов`язання щодо здійснення розрахунку та виплати позивачу нарахованої заробітної плати в день звільнення та допустив затримку такого розрахунку, що є підставою для стягнення середньої заробітної плати за весь час затримки.

При визначені середньої заробітної плати суд керується пунктом 8 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року №100(з наступними змінами і доповненнями), який визначає, що нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, проводяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період.

Враховуючи кількість робочих днів за час затримки розрахунку (за період з 11 грудня 2021 року по 01 вересня 2022 року (день подачі позову до суду))- 179, розмір середнього заробітку за весь час затримки складатиме: 500 грн. 43 к. (розмір середньоденної заробітної плати, зазначений у довідці, виданій відповідачем) х 179 робочих днів = 89576 грн. 97 к.

Проведення розрахунку середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні з кількості робочих, а не календарних днів, відповідає правовій позиції, викладеній в постанові від 21 січня 2015 року №6-195цс14 Верховного Суду України.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24 грудня 1999 року «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», задовольняючи вимоги про оплату праці, суд має навести у рішенні розрахунки, з яких він виходив при визначенні сум, що підлягають стягненню. Оскільки справляння і сплата прибуткового податку з громадян є відповідно обов`язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов`язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині.

Отже, нарахування податків та платежів до компетенції суду не належить, дані відрахування проводяться підприємством при виплаті присудженої судом суми.

За такого, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість по заробітній платі у розмірі 17658 грн. 24 к., а також середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 89576 грн. 97 к. без утримання податків та інших обов`язкових платежів.

Судові витрати підлягають розподілу на підставі ст. 141 ЦПК України.

Відповідно до п.1 ч.1ст.5 Закону України «Про судовий збір»від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, то згідно правиламст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір у дохід держави за нараховану, але не виплачену заробітну плату у розмірі 992 грн. 40 к. та на користь позивача - за вимогу про стягнення середнього заробітку за період затримки розрахунку при звільненні у розмірі 992 грн. 40 к.

Керуючись ст.ст. 4, 6, 10, 12, 13, 76-81, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного підприємства «Хлібна база № 76» Державного агентства резерву України про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні задовольнити.

Стягнути зДержавного підприємства«Хлібна база№ 76»Державного агентстварезерву України(місцезнаходження:55310,с.КавуниПервомайського районуМиколаївської області,вул.Елеваторна,10,код.ЄДРПОУ 20885124)на користь ОСОБА_1 (місцереєстрації: АДРЕСА_1 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 )заборгованість позаробітній платіу розмірі 17658 (сімнадцять тисяч шістсот п`ятдесят вісім) грн. 24 к.

Стягнути з Державного підприємства «Хлібна база № 76» Державного агентства резерву України (місцезнаходження: 55310, с.Кавуни Первомайського району Миколаївської області, вул. Елеваторна,10, код. ЄДРПОУ 20885124) на користь ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 11грудня 2021року по01вересня 2022рокуу розмірі 89576 (вісімдесят дев`ять тисяч п`ятсот сімдесят шість) грн. 97 к. (сума середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, що підлягає стягненню, визначена без утримання прибуткового податку та інших обов`язкових платежів).

Стягнути з Державного підприємства «Хлібна база № 76» Державного агентства резерву України (місцезнаходження: 55310, с.Кавуни Первомайського району Миколаївської області, вул. Елеваторна,10, код. ЄДРПОУ 20885124) судовий збір на користь держави в розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 к.

Стягнути з Державного підприємства «Хлібна база № 76» Державного агентства резерву України (місцезнаходження: 55310, с.Кавуни Первомайського району Миколаївської області, вул. Елеваторна, 10, код. ЄДРПОУ 20885124) витрати по оплаті судового зборуна користьОСОБА_1 (місцереєстрації: АДРЕСА_1 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 ) в розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 к.

Рішення в частині стягнення заробітної плати в межах платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржене позивачем до Миколаївського апеляційного суду на протязі 30 днів з дня отримання його копії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.М.Кологрива

Дата ухвалення рішення18.11.2022
Оприлюднено21.11.2022

Судовий реєстр по справі —467/688/22

Рішення від 18.11.2022

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні