Рішення
від 18.11.2022 по справі 526/1202/22
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/1202/22

Провадження № 2-о/526/37/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2022 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Максименко Л.В.

присяжних Ковальова І.О., Оробей В.А.

секретаря судового засідання Павленко Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гадяч цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат, Лютенська сільська рада Миргородського району,

з участю заявника ОСОБА_1

в с т а н о в и в:

21 липня 2022 до судунадійшло клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

22 липня 2022 року провадження по справі відкрито.

17 серпня 2022 року по справі зупинено провадження у справів зв`язку призначенням судово-психіатричної експертизи.

19 жовтня 2022 року до суду надійшов висновок експерта судово-психіатричної експертизи.

20 жовтня 2022 року поновлено провадження у справі.

У судовому засіданні заявник підтримала вимоги заяви та просила їх задовольнити, продовжити строк дії рішення Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 08 травня 2018 року по справі № 541/2653/17 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення її опікуном над недієздатним - строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Представники заінтересованих осіб: Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату та Лютенської сільськоїтериторіальної громадиМиргородського району у судове засідання не з`явилися, направили клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

З урахуванням стану здоров`я самого ОСОБА_2 , як особи у відношенні якого вирішується питання про визнання недієздатним, суд вважає недоцільною його участь у судовому засіданні.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Судом встановлено, що рішення Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 08 травня 2018 року по справі № 541/2653/17 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Яреськи, Шишацького району, Полтавської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним та призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Соснівка Шишацького району Полтавської області опікуном над недієздатним ОСОБА_2 - строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Відповідно довідки Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату та лікаря-психіатра, ОСОБА_2 перебуває на «Д» обліку у лікаря-психіатра, інвалід ІІ групи загального захворювання, недієздатний.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 349 від 06.10.2022, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді маячного органічного походження комбінованого ґенезу, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнанні недієздатними.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначений гл. 6ЦК Українита Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політикиУкраїни від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88.

Згідност. 55 ЦК Українита п. 1.2 Правил, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Перелік осіб, які не можуть бути опікунами, визначено ст. 64 ЦК України. Судом не встановлено обставин, які б свідчили про те, що поведінка та інтереси заявниці суперечать інтересам ОСОБА_2 , що виключало б її можливість призначення її опікуном.

Судом встановлено, що заявниця опікується над ОСОБА_3 , має можливість та бажання продовжити опікунство над недієздатним, у зв`язку з чим її вимоги знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, а тому заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 6-9 ст.300ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

З врахуванням обставин справи суд вважає за доцільне продовжити строк дії рішення Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 08 травня 2018 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , недієздатним та призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатним - строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили, оскільки висновок судово-психіатричної експертизи свідчить про те, що ОСОБА_4 продовжує виявляти ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді маячного органічного походження комбінованого ґенезу, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Частиною 2 ст. 299 ЦПК України передбачено, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. 30, 39, 41 ЦК України, ст.12, 81, 263-265, 268, 273, 295-300 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат, Лютенська сільська рада Миргородського району - задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 08 травня 2018 року по справі № 541/2653/17 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Яреськи, Шишацького району, Полтавської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним та призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с. Соснівка, Шишацького району, Полтавської області опікуном над недієздатним ОСОБА_3 - строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня йогопроголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 18 листопада 2022 року.

Повне найменування сторін:

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована у встановленому законом порядку: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Лютенська сільська рада Миргородського району, місце знаходження вул. Дружби, 64, с.Лютенька, Миргородського району, ЄДРПОУ 21051160.

Заінтересована особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат, місце знаходження вул. Миру, 30, с. Рашівка, Миргородського р-н, ЄДРПОУ 03189216.

Головуюча: Л. В. Максименко

Присяжні І.О. Ковальова

В.А. Оробей

Дата ухвалення рішення18.11.2022
Оприлюднено21.11.2022
Номер документу107379724
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат, Лютенська сільська рада Миргородського району, з участю заявника ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —526/1202/22

Рішення від 18.11.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Рішення від 14.11.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 16.08.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 22.07.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні