Ухвала
від 17.11.2022 по справі 461/9573/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/9573/21

Провадження № 1-кс/461/5234/22

УХВАЛА

про продовження строку досудового розслідування

17.11.2022 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування, -

в с т а н о в и в :

старший слідчий в ОВС відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32020140000000023 від 25.03.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, на три місяці, тобто до 23 лютого 2023 року.

Подане клопотання мотивує тим, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 23.11.2022, однак завершити його здійснення до вказаної дати неможливо у зв`язку з необхідністю завершення та проведеннядодаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій, результати яких матимуть доказове значення у кримінальному провадженні.

Слідчий просить проводити розгляд клопотання без участі слідчого та прокурора.

Дослідивши клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020140000000023 від 25.03.2020, за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ТзОВ «Солодощі Львівщини», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Як вбачається з матеріалів клопотання, відповідно до матеріалів, що слугували підставою для внесення відомостей до СРДР встановлено, що оперативним управлінням ГУ ДФС у Львівській області за результатами проведення оперативно-розшукових заходів, встановлено вчинення групою службових осіб протиправних дій щодо порушення податкового законодавства (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах), шляхом здійснення реалізації продукції (шоколадно-кондитерських виробів) на підконтрольних фізичних осіб - підприємців за ціною на 43-53 відсотків нижчою від реальної ринкової ціни та подальший продаж шоколадно- кондитерських виробів кінцевому споживачу з використанням підконтрольних фізичних осіб-підприємців за реальною вартістю, яка зазначена на прилавках мережі магазинів «Львівська майстерня шоколаду» та крамниці інтернет магазину.

Так ухилення від оподаткування здійснюється наступним чином: через ТОВ «Солодощі Львівщини» (ЄДРІЮУ 38502003) та ТОВ «Чоколядовагра» (ЄДРПОУ 40147575 в ТОВ «Пуратос Україна» (ЄДРПОУ 33933338), яке являється імпортером шоколаду, здійснює придбання шоколаду в дробсах. Придбаний шоколад в дробсах передається на переробку ТОВ «Шокоооооооолад» (ЄДРПОУ 36417791), яке виготовляє шоколадну продукцію.

Після переробки реалізація готової продукції (шоколадних виробів) документально оформляється від ТОВ «Солодощі Львівщини» та ТОВ «Чоколядовагра» на підконтрольних фізичних осіб - підприємців, які створюються службовими особами вищевказаних підприємств, в тому числі на ОСОБА_5 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_6 ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_7 ідентифікаційний код НОМЕР_3 , ОСОБА_8 ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , ОСОБА_9 ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , ОСОБА_10 ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , ОСОБА_11 ідентифікаційний код НОМЕР_7 , ОСОБА_12 ідентифікаційний номер НОМЕР_8 , ОСОБА_13 ідентифікаційний номер НОМЕР_9 , ОСОБА_14 ідентифікаційний номер НОМЕР_10 , ОСОБА_15 ідентифікаційний номер НОМЕР_11 за ціною на 53 % нижчою від реальної ринкової ціни.

В подальшому підконтрольні фізичні особи підприємці перебуваючи на II групі платників єдиного податку (які згідно п.4, ст.291 ПКУ мають річний ліміт до 1,5 млн.грн.), діючи за домовленістю з ТОВ «Солодощі Львівщини» та ТОВ «Чоколядовагра» здійснюють реалізацію шоколаду за реальною ринковою вартістю, та після досягнення такими фізичними особами-підприємцями максимально допустимої межі річного доходу (не більше 1,5 млн. грн.), здійснюється припинення їх діяльності. Натомість, з числа працівників вищевказаних підприємств реєструються та залучаються до протиправної діяльності нові фізичні особи-підприємці.

Згідно Архіву електронної звітності, реєстрація податкових накладних ТОВ «Шокоооооооолад», ТОВ «Солодощі Львівщини» та

ТОВ «Чоколядовагра» здійснюється з однієї IP адреси - НОМЕР_12 та E-mail - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В той же час подання податкової звітності вищевказаних фізичних осіб- иідприємців, E-mail автора, заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів являється таж сама IP адреса- ІНФОРМАЦІЯ_1 або ІНФОРМАЦІЯ_2 , що свідчить про взаємозв`язок вказаних суб`єктів господарювання.

У ході проведення досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

-долучено до матеріалів кримінального провадження висновок дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Солодощі Львівщини», копії податкової звітності;

долучено до матеріалі кримінального провадження протоколи за результатами проведення НСРД;

отримано в порядку ст. 93 КПК України та долучено до матеріалів кримінального провадження документи у ТОВ «Солодощі Львівщини» щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з ТОВ «Шокоооооооолад»;

отримано в порядку ст. 93 КПК України та долучено до матеріалів кримінального провадження документи ТОВ «Системи лояльності» щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків з суб`єктами господарської діяльності в тому числі ТОВ «Солодощі Львівщини», Львівська майстерня шоколаду»;

в якості свідків допитано ФОП ОСОБА_16 , ОСОБА_15 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 ,. ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 ;

отримано та долучено до матеріалів кримінального провадження відомості по рахунках з «ОТП банк», АБ «Райфайзенбанкаваль»;

- отримано ухвали слідчого судді про тимчасові доступи до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ «Солодощі Львівщини» СДРЇТОУ 38502003, ТОВ «Чоколядовагра», Управлінні державної реєстрації юридичного департаменту ЛМР, Кам`янка-Бузької районної державної адміністрації СДРГЮУ

04056345,Жовківської РДА, терміном дії до 06.02.2022, які скеровані на виконання у вказані підрозділи;

скеровано лист на ГУ ДПС у Львівській області України з приводу отримання інформації щодо суб`єктів господарювання ФОП ОСОБА_16 , ОСОБА_15 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 ,. ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 та отримано відповідь з якої вбачається можливість отримання такої інформації лише в порядку передбаченому ст. 159 КГЖ України.

на підставі ухвал слідчого судді Галицького районного суду м.Львова здійснено тимчасові доступи до копій документів, які перебували у володінні реєстраційної служби Львівської міської радим та ГУ ДПС у Львівській області України;

- за результатам аналізу документів скеровано лист на проведення податкової перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «Солодощі Львівщини» (ЄДРПОУ 38502003) та ТОВ «Чоколядовагра» (ЄДРПОУ 40147575 в частині проведення взаєморозрахунків з ФОП ОСОБА_5 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_6 ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_7 ^ ідентифікаційний код НОМЕР_3 , ОСОБА_8 ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , ОСОБА_9 ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , ОСОБА_10 ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , ОСОБА_11 ідентифікаційний код НОМЕР_7 , ОСОБА_12 ідентифікаційний номер НОМЕР_8 , ОСОБА_13 ідентифікаційний номер НОМЕР_9 , ОСОБА_14 ідентифікаційний номер НОМЕР_10 , ОСОБА_15 ідентифікаційний номер НОМЕР_11 та можливих фактів ненадходження коштів до державного бюджету. На даний час відповіді на вказаний лист не отримано, що унеможливлює вирішення питання про наявність чи відсутність в діях службових осіб ТОВ «Солодощі Львівщини» (ЄДРПОУ 38502003) та ТОВ «Чоколядовагра» (ЄДРПОУ 40147575) факту умисного ухилення вищевказаними суб`єктами підприємницької діяльності від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів грошових коштів. Згідно отриманої відповіді слідує, що на даний час у зв`язку із запровадженням воєнного стану проведення податкової перевірки не можливо, у зв`язку з чим скеровано відповідного листа щодо отримання всіх аудиторських перевірок, котрі проводились на підприємстві та під час яких досліджувались питання взаєморозрахунків проведених між ТОВ «Солодощі Львівщини» (ЄДРПОУ 38502003) та ТОВ «Чоколядовагра» (ЄДРПОУ 40147575 та вищевказаними суб`єктами господарювання.

21.01.2022 підслідність у вказаному кримінальному провадженні у відповідності до постанови прокурора Львівської обласної прокуратури визначено за детективами Бюро економічної безпеки України.

У відповідності до постанови першого заступника генерального прокурора про доручення здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні подальше його здійснення доручено СУГУНП у Львівській області.

14.02.2022 на адресу СУ ГУНП у Львівській області супровідним листом надійшла вищевказана постанова та здійснення досудового розслідування доручено старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 .

Ухвалою слідчого суді Галицького районного суду м.Львова строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 23.11.2022.

Слідчий вказує, що на даний час не проведено усі необхідні слідчі та процесуальних дії, зокрема не проведено податкової перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «Солодощі Львівщини» (ЄДРІЮУ 38502003) та ТОВ «Чоколядовагра» (ЄДРПОУ 40147575 в частині проведення взаєморозрахунків з вищевказаними суб`єктами господарювання та можливих фактів ненадходження коштів до державного бюджету, за результатами якої необхідно допити службових осіб підприємства, вирішити питання про призначення судово-економічної експертизи ( в разі встановлення факту несплати податків та загальнообов`язкових платежів) у зв`язку з чим виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування, який спливає 23.11.2022.

При цьому, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану від 24.03.2022, внесено зміни до розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, зокрема пункт 69 викладено в наступній редакції:«Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті зупиняються крім камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми до бюджетного відшкодування показники яких сформовані на підставі накладних та/або розрахунків, коригування складених та зареєстрованих у єдиному реєстрі податкових накладних та/або митних декларацій за виключенням товарів визначених підпунктами 215.3.1., 215.3.2. 215.3.2(10 та 215.3.3. ст. 215 Кодексу, камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи".

Слідчий зазначає, що отримання акту податкової перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «Солодощі Львівщини» (ЄДРГІОУ 38502003) та ТОВ «Чоколядовагра» (ЄДРПОУ 40147575 в частині проведення взаєморозрахунків з вищевказаними суб`єктами господарювання, а також аудиторських висновків має істотне значення для встановлення обставин у вказаному кримінальному провадженні оскільки надасть можливість встановити наявність факту ухилення від сплати податків, що призвело до ненадходження коштів до державного бюджету, перевірити законність господарських операцій, які відбувались між ТОВ «Солодощі Львівщини», ТОВ «Шокоооооооолад» ЄДРПОУ 36417791 та ФОП.

Порядок розгляду клопотання слідчим суддею передбачений ст. 295-1 КПК України, відповідно до якої у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчим заходів, доцільність продовження строку досудового розслідування доведена, оскільки на даний час є очевидним, що провести слідчі (розшукові) дії у строк, який закінчується 23.11.2022, неможливо.

Таким чином, виходячи зі змісту клопотання, слідчий суддя вважає доцільним клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Продовжити строкдосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №32020140000000023від 25.03.2020,натри місяці,тобто до 23.02.2023 року.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу107381008
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —461/9573/21

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 09.08.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 19.04.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні