Ухвала
від 14.11.2022 по справі 991/5396/22
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/5396/22

Провадження 1-кс/991/5415/22

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_26, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_28, прокурора ОСОБА_27, підозрюваного ОСОБА_1 , захисника ОСОБА_29 розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Києві клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_30, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_27, про застосування щодо підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді застави у кримінальному провадженні № 52019000000000862 від 03.10.2019,

В С Т А Н О В И В:

До Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України (далі - НАБУ) ОСОБА_30, погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора (далі - САП) ОСОБА_27, про застосування щодо підозрюваного ОСОБА_1 запобіжного заходу у вигляді застави у кримінальному провадженні № 52019000000000862 від 03.10.2019, зокрема, за підозрою ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, в якому детектив просить:

1) Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтава, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , запобіжний захід - заставу у розмірі 1000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2 481 000 (два мільйони чотириста вісімдесят одну тисячу) гривень.

2) Покласти на ОСОБА_1 строком на два місяці наступні обов`язки:

- прибувати за кожною вимогою до детектива НАБУ, прокурора, слідчого судді, суду;

- не відлучатись із населеного пункту, де він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи;

- утримуватися від спілкування з ОСОБА_2 ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , а також з будь-якими іншими особами з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру, крім своїх захисників, слідчих, детективів, прокурорів, слідчого судді, суду;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Клопотання мотивовано тим, що:

1) ОСОБА_1 обґрунтовано підозрюється у вчиненні: кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, - у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах; кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, - у службовому підробленні, а саме у видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, за попередньою змовою групою осіб;

2) кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, є особливо тяжким корупційним злочином, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна;

3) наявні ризики того, що ОСОБА_1 може протидіяти кримінальному провадженню шляхом вчинення дій, передбачених п. 1-3 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: переховування від органу досудового розслідування та суду; знищення, переховування або спотворення будь-якої із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконний вплив на свідків у цьому кримінальному провадженні;

4) застосування щодо підозрюваного ОСОБА_1 більш м`якого запобіжного заходу не дасть можливості забезпечити досягнення мети його застосування та не зменшить до прийнятного рівня зазначених ризиків;

5) враховуючи розмір загальної суми перевищення обсягів та вартості будівельних матеріалів та робіт над фактичними обсягами та вартістю виконаних робіт та використаних матеріалів (20 213 166,3 грн), забезпечити належну процесуальну поведінку ОСОБА_1 здатне призначення йому застави у більшому розмірі, ніж визначений ч. 5 ст. 182 КПК України, та покладення на підозрюваного додаткових процесуальних обов`язків.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_27 доводи клопотання підтримала, просила задовольнити із викладених у ньому підстав.

Захисник підозрюваного - адвокат ОСОБА_31 в судовому засіданні заперечувала проти доводів клопотання, посилаючись на відсутність ризиків, заявлених стороною обвинувачення, особисту ситуацію підозрюваного (одружений, виховує дітей дружини від першого шлюбу, має постійне місце роботи, проживає зі своєю сім`єю, має активну громадянську позицію, проблеми зі здоров`ям), завідомо непомірний розмір застави, вказаний у клопотанні, та виключно належну процесуальну поведінку ОСОБА_1 , просила відмовити у задоволенні клопотання сторони обвинувачення та застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобовязання.

Підозрюваний ОСОБА_1 підтримав позицію захисника, просив відмовити у задоволенні клопотання сторони обвинувачення.

Слідчий суддя, дослідивши зміст клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши доводи сторін, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1-2 статті 196 КПК України, в ухвалі про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зазначає відомості про:

1) кримінальне правопорушення (його суть і правову кваліфікацію із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність), у якому підозрюється, обвинувачується особа;

2) обставини, які свідчать про існування ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу;

3) обставини, які свідчать про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу;

4) посилання на докази, які обґрунтовують ці обставини;

5) запобіжний захід, який застосовується.

В ухвалі про застосування запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, зазначаються конкретні обов`язки, передбачені частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого, та у випадках, встановлених цим Кодексом, строк, на який їх покладено.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Як вбачається із матеріалів справи (Том № 1 а. 14), копію клопотання і доданих до нього матеріалів підозрюваний ОСОБА_1 отримав 07.11.2022 о 12 год. 30 хв., тобто, більше ніж за три години до початку розгляду клопотання слідчим суддею.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2017 році Гатненською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області розроблено проектно-кошторисну документацію на об`єкт «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області» та за результатами експертизи даної документації отримано експертний звіт.

Орієнтовно у період з 05.12.2017 по 07.12.2017 ОСОБА_4 та ОСОБА_2 вступили у злочинну змову та розробили злочинний план заволодіння грошовими коштами Державного бюджету України та місцевого бюджету с. Гатне в особливо великих розмірах під час будівництва дошкільного навчального закладу.

З метою реалізації вказаного злочинного умислу, ОСОБА_4 та ОСОБА_2 залучили до вчинення злочину головного бухгалтера Гатненської сільської ради і члена тендерного комітету ОСОБА_3 та директора ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» ОСОБА_1 . Крім того, ОСОБА_2 мав залучити ще два підконтрольні йому підприємства, директорами яких він був: ТОВ «ІСТВУД-УКРАЇНА» для участі в торгах та створення штучної конкуренції, ТОВ «Альянс ДС» для здійснення у подальшому технічного нагляду та недопущення незалежного технічного нагляду.

Орієнтовно у січні 2018 року, але не пізніше 26.01.2018, ОСОБА_3 з метою забезпечення перемоги на відкритих торгах одного з двох підконтрольних ОСОБА_2 підприємств, підготувала проект тендерної документації на закупівлю ДК021:2015 (CPV) 45210000-2 «Будівництво будівель» - «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області», де зазначила себе як уповноважену службову особу замовника здійснювати зв`язок з учасниками закупівлі, а також для мінімізації кількості потенційних учасників, внесла відомості про строк виконання робіт - до кінця 2018 року. Разом з тим, ОСОБА_3 підготувала проект протоколу засідання тендерного комітету, яким мала затверджуватись вказана тендерна документація.

26.01.2018 ОСОБА_3 , як член тендерного комітету Гатненської сільської ради, переконала інших членів та голову тендерного комітету у необхідності підписання підготовленого нею протоколу засідання, яким затверджується підготовлена нею тендерна документація, мотивуючи це необхідністю для будівництва дошкільного навчального закладу у с. Гатне та погодженням такого рішення сільським головою ОСОБА_4 . Інші члени та голова тендерного комітету, довіряючи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , не знаючи про їх злочинний умисел, підписали протокол засідання тендерного комітету про затвердження тендерної документації.

29.01.2018 ОСОБА_3 через електронну систему публічних закупівель «Prozorro» оприлюднила закупівлю послуги за предметом «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області».

13.02.2018 ОСОБА_2 , розуміючи заборону вчиняти антиконкурентні узгоджені дії, забезпечив подання тендерних пропозицій ТОВ «ІСТВУД-УКРАЇНА», директором якого він був, та ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», директором якого був ОСОБА_1 .

У період з 14.02.2018 по 19.02.2018, тобто з моменту подання тендерних пропозицій учасників закупівлі ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» і ТОВ «ІСТВУД-УКРАЇНА» по час визначення переможця закупівлі, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , знаючи що вказані два учасники процедури закупівлі є пов`язані між собою та вчинили узгоджені антиконкурентні дії, що є підставою для відхилення їх тендерних пропозицій, не повідомили інших учасників та голову тендерного комітету про їх пов`язаність.

Натомість, 19.02.2018 ОСОБА_3 , з метою забезпечення перемоги у закупівлі підконтрольного ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», ігноруючи обов`язок відхилити тендерну пропозицію вказаного учасника, підготувала проект протоколу засідання тендерного комітету № 2 днз від 19.02.2018, зазначивши про надання даним учасником найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції, відсутність передбачених ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі» підстав для відмови в участі у закупівлі та визнання його переможцем процедури закупівлі. При цьому, ОСОБА_3 , з метою уникнення відповідальності у разі викриття її протиправних дій, зазначила в якості доповідача та ініціатора такого рішення голову тендерного комітету ОСОБА_6 .

Того ж дня, ОСОБА_3 надала іншим членам та голові тендерного комітету для підписання підготовлений нею заздалегідь проект протоколу засідання тендерного комітету Гатненської сільської ради № 2 днз від 19.02.2018, переконуючи їх при цьому у необхідності підписання даного протоколу, мотивуючи необхідністю для здійснення будівництва дитячого дошкільного навчального закладу у с. Гатне, а також погодженням сільським головою ОСОБА_4 зазначеного в протоколі засідання тендерного комітету рішення. Інші члени та голова тендерного комітету, не маючи спеціальних знань у процедурах закупівель, довіряючи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , не знаючи про їх злочинний умисел, підписали підготовлений ОСОБА_3 протокол засідання тендерного комітету № 2 днз від 19.02.2018, яким ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» визнано переможцем відкритих торгів.

05.03.2018 між Гатненською сільською радою в особі сільського голови ОСОБА_4 та ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» в особі директора ОСОБА_1 укладено договір № 05/03 про закупівлю робіт, відповідно до якого останнє повинно на замовлення Гатненської сільської ради виконати роботи за ДК021:2015 (CPV) 45210000-2 «Будівництво будівель» - «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області», вартість яких становить 68 003 847,61 гривень.

Разом з тим, розуміючи, що завершити будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць до кінця 2018 року, як це зазначено у тендерній документації, неможливо, а зазначення такого строку було спрямоване виключно на мінімізацію кількості потенційних учасників під час електронних торгів для забезпечення перемоги одного з підконтрольних ОСОБА_2 підприємств, ОСОБА_4 та ОСОБА_1 на виконання спільного з ОСОБА_2 й ОСОБА_3 злочинного плану та у порушення тендерної документації, внесли до договору відомості про термін дії договору - до 31.12.2020.

24.05.2018 враховуючи, що відповідно до державних будівельних норм на об`єкті будівництва має здійснюватися технічний нагляд, та розуміючи, що незалежний технічний нагляд унеможливить реалізацію злочинного умислу на заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах під час будівництва, між Гатненською сільською радою в особі сільського голови ОСОБА_4 та ТОВ «Альянс ДС» в особі директора ОСОБА_2 укладено договір № 05/04 про здійснення технічного нагляду за об`єктом «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області».

Разом з тим, ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , розуміючи, що для отримання дозволу контролюючого органу на будівельні роботи на об`єкті будівництва має здійснюватися авторський нагляд та знаючи, що право здійснення авторського нагляду за даним проектом будівництва має ДП «НДПІ Містобудування», вирішили укласти договір між Гатненською сільською радою та ДП «НДПІ Містобудування». При цьому, розуміючи, що незалежний авторський нагляд зможе унеможливити реалізацію спільного злочинного умислу на заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах під час будівництва, ОСОБА_4 та ОСОБА_2 спільно погодили, що після укладання даного договору ОСОБА_4 та ОСОБА_3 мають забезпечити невиконання Гатненською сільською радою договірних умов щодо сплати послуг авторського нагляду, у зв`язку з чим авторський нагляд на об`єкті фактично здійснюватися не буде.

24.05.2018 ОСОБА_4 , не маючи на меті реального настання правових наслідків від правочину, як сільський голова Гатненської сільської ради уклав договір з ДП «НДПІ Містобудування» на здійснення авторського нагляду за будівництвом № 2018-04 від 24.05.2018. Після укладання зазначеного договору, відповідно до злочинного плану, оплата послуг Гатненською сільською радою не здійснювалась.

У травні 2018 року ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» почало будівництво об`єкту «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області», а ОСОБА_1 , як директор ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», діючи згідно спільного злочинного плану, під час складання документів з прийому передачі виконаних будівельних робіт почав забезпечувати внесення до них завідомо неправдивих відомостей, а саме відомостей із завищеними обсягами та вартістю робіт й матеріалів, після чого підписував їх та видавав Гатненському сільському голові ОСОБА_4 для подальшого підписання та забезпечення ним здійснення розрахунків на підставі цих документів.

В свою чергу, Гатненський сільський голова ОСОБА_4 , розуміючи що ОСОБА_1 умисно для реалізації спільного злочинного умислу забезпечує внесення до документації з прийому передачі виконаних будівельних робіт неправдиві відомості із завищеними обсягами та вартістю робіт і матеріалів, а ОСОБА_2 під час здійснення технічного нагляду умисно не надає зауваження щодо такого завищення, підписував документацію з прийому передачі виконаних будівельних робіт.

Так, в період часу з 16.05.2018 по 12.12.2019 ОСОБА_1 , забезпечив складання, підписав та видав ОСОБА_4 акти приймання виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в) №№ 1-25 з підсумковими відомостями ресурсів та довідками про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3), з внесеними до них відомостями щодо обсягів та вартість робіт і матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищивши їх вартість.

В свою чергу, в період часу з 16.05.2018 по 12.12.2019, ОСОБА_4 , розуміючи, що до виданих ОСОБА_1 актів №№ 1-25 внесено дані щодо обсягів та вартість робіт й матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищено їх вартість, а також знаючи, що підставою перерахування бюджетних коштів є наявність актів приймання виконаних будівельних робіт, особисто підписав акти приймання виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в) №№ 1-25, після чого видав їх ОСОБА_3 для забезпечення нею перерахування грошових коштів на підставі даних актів з рахунків Гатненської сільської ради на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС».

У період часу з 05.03.2018 по 16.12.2019, на підставі договору № 05/03 від 05.03.2018 та підписаних і виданих ОСОБА_1 та ОСОБА_4 актів приймання виконаних будівельних робіт №№ 1-25, підсумкових відомостей ресурсів, довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, ОСОБА_3 , розуміючи, що до документації з прийому передачі виконаних будівельних робіт внесено дані щодо обсягів та вартість робіт і матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищено їх вартість, підготувала платіжні доручення на перерахування бюджетних грошових коштів з відкритих в органах Державної казначейської служби України рахунків Гатненської сільської ради на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», після чого ОСОБА_3 та ОСОБА_4 підписали їх.

У подальшому згідно спільного злочинного плану ОСОБА_3 подала до Управління Державної казначейської служби України в Києво-Святошинському районі Київської області документи з приймання виконаних будівельних робіт та вказані платіжні доручення, на підставі яких у період з 12.03.2018 по 18.12.2019 здійснено перерахування бюджетних грошових коштів з рахунків Гатненської сільської ради №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС».

Згідно Висновку експерта № 01-21 від 17.09.2021, загальна сума безпідставно сплачених грошових коштів за актами виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в) №№ 1-25 (за договором № 05/03 від 05.03.2018) з підсумковими відомостями ресурсів та довідками про вартість про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3), у зв`язку з внесенням до документації з приймання виконаних будівельних робіт завищених обсягів та вартості робіт і матеріалів, складає 20 213 166,3 гривень з ПДВ.

Після надходження грошових коштів від Гатненської сільської ради в якості оплати будівельних робіт та матеріалів на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_3 реалізовуючи спільний злочинний умисел, заволоділи різницею між сплаченими Гатненською сільською радою грошовими коштами та вартістю фактично виконаних робіт і використаних матеріалів ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» під час будівництва, яка складає 20 213 166,3 гривень з ПДВ.

Разом з тим, орієнтовно у червні 2019 року, але не пізніше 25.06.2019, ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , розуміючи, що грошових коштів, передбачених договором № 05/03 від 05.03.2018, у розмірі 68 003 847,61 гривень не вистачить для завершення будівництва, у зв`язку з заволодінням ними частиною грошових коштів, вже сплачених Гатненською сільською радою на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», а також бажаючи заволодіти більшою сумою грошових коштів під час будівництва, спільно вирішили збільшити об`єми будівельних робіт, з метою створення такої можливості, шляхом коригування проектно-кошторисної документації.

25.06.2019 ОСОБА_2 , будучи директором ТОВ «Альянс ДС» та розуміючи, що вказане товариство не має авторських прав на розроблений ТОВ «НДІ МІСТОБУДУВАННЯ» проект будівництва дошкільного навчального закладу, не є замовником будівництва, не має жодних договірних відносин з Гатненською сільською радою на здійснення проектних робіт, а тим паче не має жодних повноважень на залучення субпроектувальників, забезпечив укладання між ТОВ «Альянс ДС» і ТОВ «Сімфпро» та між ТОВ «Альянс ДС» і ОСОБА_18 договорів на виконання проектних робіт по об`єкту будівництва дошкільного навчального закладу у с. Гатне, а у подальшому їх результати роботи представив як роботи ТОВ «АЛЬЯНС ДС». Лише, 12.07.2019 ОСОБА_2 , розуміючи, що ТОВ «Альянс ДС» не має авторських прав на проект будівництва, а відтак не може здійснити його коригування, звернувся від імені ТОВ «Альянс ДС» до розробника проектно-кошторисної документації - ТОВ «НДІ Містобудування» з проханням передати авторські права на проект будівництва, на що 13.07.2019 ТОВ «НДІ Містобудування» передало ТОВ «Альянс ДС» авторські права на проект будівництва.

Разом з тим, 16.07.2019 ОСОБА_2 забезпечив укладання договору між ТОВ «Альянс ДС» і ТОВ «ПРОЕКСП» № 16-07-19/11 на виконання експертизи проекту будівництва, який офіційно ще не розроблений, а договір на розробку з сільською радою не укладався. При цьому, згідно з умовами договору, ТОВ «ПРОЕКСП» мав виконати експертизу кошторисної частини проектної документації, відповідно замовник експертизи несе відповідальність за невідповідність обсягів робіт у кошторисній документації обсягам у специфікаціях проекту. Надалі, у період з 16.07.2019 по 07.08.2019 ОСОБА_4 забезпечив підписання листів від імені Гатненської сільської ради з приводу погодження цін на матеріальні ресурси, внесення додаткових об`ємів робіт та видів витрат до кошторисної документації, які ОСОБА_3 надала ОСОБА_2 , який у свою чергу забезпечив подання їх до ТОВ «ПРОЕКСП».

29.07.2019 Гатненським сільським головою ОСОБА_4 та директором ТОВ «Альянс ДС» ОСОБА_2 без наявних на те підстав забезпечено укладання договору № 29/07 від 29.07.2019 на виконання проектних робіт, фактично предметом якого є коригування проектно-кошторисної документації, розробленої ТОВ «НДІ Містобудування», по якій вже здійснюється будівництво. Так, для надання правомірного виду зазначеному правочину, враховуючи відсутність належних підстав для такого коригування, до завдання на проектування (додаток № 2 до договору № 29/07) внесено завідомо недостовірні відомості, а саме: в якості вихідних даних зазначено неіснуючий документ - протокол рішення сесії депутатів про необхідність проектування та буріння свердловини з розробкою проекту санітарно-захисної зони з метою забезпечення водою дитячого закладу; підставою на проектування зазначено Рішення Гатненської сільської ради від 03.03.2017 № 2, на підставі якого у 2017 виділялись кошти на розробку ПКД, що виконувалось ТОВ «НДІ МІСТОБУДУВАННЯ».

07.08.2019 ТОВ «ПРОЕКСП», на підставі наданого ОСОБА_2 відкоригованого кошторису, враховуючи листи про погодження Гатненською сільською радою цін на матеріальні ресурси та додаткові об`єми робіт до кошторисної документації, видало позитивний Експертний звіт від 07.08.2019 № V-0278-19/ПРОЕКСП, відповідно до якого загальна кошторисна вартість об`єкту станом на 16.07.2019 складає 199 897 151 гривень. При цьому, згідно умов договору та експертного звіту, ТОВ «ПРОЕКСП» не перевіряло відповідність об`ємів зазначених в коригованій кошторисній документації об`ємам робіт згідно специфікаціям у проектних матеріалах.

Орієнтовно у період з 07.08.2019 по 12.09.2019 враховуючи збільшення кошторисної вартості будівництва, ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , вирішили укласти ще один договір між Гатненською сільською радою та ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», яке вже здійснює будівництво об`єкту, на суму, яка становить різницю між сумою нової кошторисної вартості будівництва та сумою фактично сплачених Гатненською сільською радою грошових коштів за будівництво. При цьому, для унеможливлення перемоги іншого стороннього учасника у торгах, що може унеможливити реалізацію спільного злочинного умислу, прийнято рішення укласти такий договір шляхом проведення переговорної процедури закупівлі, без застосування відкритих торгів.

12.09.2019 для створення підстави переговорної процедури закупівлі, ОСОБА_2 забезпечив скерування листа ТОВ «Альянс ДС» до Гатненської сільської ради, яким безпідставно вказано, що роботи у скоригованому проекті є технологічно пов`язаними з вже виконаними роботами ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», а зміна підрядника призведе до технологічної несумісності робіт, тому його заміна є недоцільною.

25.09.2019 ОСОБА_3 , знаючи про відсутність підстав проведення переговорної процедури закупівлі з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» та надаючи йому перевагу, яка призводить до усунення конкуренції, без фактичного проведення засідання, підготувала проект протоколу засідання тендерного комітету № 7 днз від 25.09.2019, про прийняття рішення про застосування переговорної процедури закупівлі з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» та з метою уникнення відповідальності у разі викриття її протиправних дій, зазначила як доповідача та ініціатора рішення голову тендерного комітету ОСОБА_6 . Того ж дня, ОСОБА_3 надала іншим членам та голові тендерного комітету для підписання вказаний протокол засідання тендерного комітету, переконуючи їх при цьому у необхідності підписання даного протоколу, мотивуючи необхідністю для продовження будівництва дитячого дошкільного навчального закладу, а також погодженням сільським головою ОСОБА_4 зазначеного в протоколі рішення. Інші члени та голова тендерного комітету, не маючи спеціальних знань у процедурах закупівель, довіряючи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , не знаючи про їх злочинний умисел, підписали підготовлений ОСОБА_3 даний протокол засідання тендерного комітету.

Того ж дня, 25.09.2019 голова тендерного комітету ОСОБА_6 після підписання ним протоколу тендерного комітету № 7 днз, усвідомлюючи порушення вимог Закону України «Про публічні закупівлі» та можливі наслідки такого порушення, знищив вказаний протокол та повідомив ОСОБА_3 про відмову у підписанні будь-яких документів стосовно проведення переговорної процедури закупівлі через відсутність підстав.

26.09.2019 ОСОБА_3 , без фактичного проведення засідання тендерного комітету підготувала проект протоколу засідання тендерного комітету Гатненської сільської ради № 8 днз від 26.09.2019 про прийняття рішення про намір укласти договір за результатами переговорної процедури з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» на суму 144 295 159,93 гривень та з метою уникнення відповідальності у разі викриття її протиправних дій, зазначила як доповідача та ініціатора рішення секретаря тендерного комітету ОСОБА_9 , а голову тендерного комітету ОСОБА_6 у зв`язку з його небажанням підписувати документи щодо переговорної процедури закупівлі зазначила як відсутнім.

Того ж дня ОСОБА_3 надала іншим членам тендерного комітету, крім голови ОСОБА_6 , зазначеного як відсутній, вказаний проект протоколу засідання тендерного комітету, переконуючи їх при цьому у необхідності підписання даного протоколу. Інші учасники тендерного комітету, не будучи обізнаними про злочинний умисел ОСОБА_3 та порушення законодавства у сфері закупівель, довіряючи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , підписали вказаний протокол.

Однак, в період з 26.09.2019 по 07.10.2019, ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , усвідомлюючи явність порушення Закону України «Про публічні закупівлі» та велику ймовірність викриття їх злочинної діяльності, вирішили відмінити процедуру закупівлі, змінити голову тендерного комітету, та оголосити дві нові переговорні процедури з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», розділивши при цьому вартість будівельних робіт на дві частини та вказавши різні підстави переговорної процедури закупівлі.

08.10.2019 ОСОБА_3 , підготувала проект протоколу засідання тендерного комітету № 8 днз про відміну закупівлі робіт на суму 144 295 159,93 нібито з підстав виявлення на стадії кваліфікації учасника торгів порушення та технічні помилки в оголошені про проведення переговорної процедури, який інші учасники та голова тендерного комітету, не маючи спеціальних знань у процедурах закупівель, довіряючи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , підписали.

Разом з тим, 07.10.2019 ОСОБА_2 забезпечив скерування листа ТОВ «Альянс ДС» до Гатненської сільської ради, де безпідставно вказано, що виникли додаткові роботи з прокладання зовнішніх мереж та благоустрою, без яких неможливо завершити будівництво, тому їх необхідно виконати наявному підряднику.

11.10.2019 ОСОБА_3 , без проведення засідання тендерного комітету, підготувала проект протоколу № 9 днз про застосування переговорної процедури закупівлі робіт з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» у зв`язку з виникненням додаткових робіт на суму 33 720 621 грн. та надала на підпис членам тендерного комітету, які довіряючи їй та ОСОБА_4 підписали його. Того ж дня, о 12 год. 02 хв. ОСОБА_3 опублікувала вказану інформацію через електронну систему «Prozorro».

При цьому, в якості голови тендерного комітету у протоколі № 9 днз ОСОБА_3 вказала ОСОБА_10 , якого на той момент ще не було призначено, а призначення його відбулось на засіданні 44 сесії Гатненської сільської ради, яке розпочалось о 13:00 11.10.2019.

15.10.2019 ОСОБА_3 , без проведення засідання тендерного комітету, підготувала проекти протоколів № 10 днз та № 11 про проведення переговорів та про намір укласти договір за результатами переговрів з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» та надала на підпис членам тендерного комітету, які довіряючи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 підписали їх.

28.10.2019 ОСОБА_4 з ОСОБА_1 уклали договір підряду № 05/05 на виконання робіт за ДК021:2015 (CPV) 45210000-2 «Будівництво будівель» - «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області (Додаткові роботи)», де Гатненська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області є замовником таких робіт, а ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» є виконавцем робіт. Ціна договору становить 33 720 620,63 грн.

Протягом періоду з 13.12.2019 по 16.12.2019 ОСОБА_3 без фактичного проведення засідань тендерного комітету підготувала проекти протоколів засідань тендерного комітету Гатненської сільської ради: № 12 ДНЗ від 13.12.2019 про прийняття рішення про застосування переговорної процедури закупівлі робіт з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», № 13 ДНЗ від 16.12.2019 проведення переговорів з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», № 14 ДНЗ від 16.12.2019 про прийняття рішення про намір укласти договір за результатами переговорної процедури закупівлі з ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС». Підставою ж проведення переговорної процедури безпідставно зазначено неможливість уніфікації, стандартизації та забезпечення сумісності вже виконаних робіт з додатковими роботами при заміні підрядника.

При цьому, ОСОБА_3 , діючи з метою уникнення відповідальності у разі викриття її протиправних дій, зазначила в якості доповідача та ініціатора такого рішення голову тендерного комітету ОСОБА_10 . Надалі, ОСОБА_3 надала для підпису вказані проекти протоколів іншим членам та голові тендерного комітету, переконуючи їх у необхідності підписання даного протоколу, мотивуючи це необхідністю для здійснення будівництва дитячого дошкільного навчального закладу та погодженням ОСОБА_4 зазначених в протоколах рішень. Члени тендерного комітету, довіряючи ОСОБА_3 та ОСОБА_4 підписали підготовлені та надані ОСОБА_3 протоколи.

27.12.2019 ОСОБА_4 та ОСОБА_1 укладено договір підряду № 05/07 на виконання робіт за ДК021:2015 (CPV) 45210000-2 «Будівництво будівель» - «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області. Коригування», вартість яких становить 91 014 304,76 гривень.

Наприкінці грудня 2019 року ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_2 про своє бажання звільнитись з посади директора ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» та займатись іншим видом діяльності. ОСОБА_2 , фактично здійснюючи контроль діяльністю ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», запропонував ОСОБА_5 зайняти посаду директора вказаного товариства. При цьому ОСОБА_2 повідомив, що він разом з Гатненським сільським головою ОСОБА_4 та головним бухгалтером даної сільської ради ОСОБА_3 мають намір продовжувати реалізовувати спільну схему заволодіння грошовими коштами Державного бюджету України та місцевого бюджету с. Гатне в особливо великих розмірах під час здійснення ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», в якості підрядника за договорами з сільською радою, будівництва дошкільного навчального закладу, шляхом внесення підрядником до документації з прийому передачі виконаних будівельних робіт завищених обсягів та вартості робіт й матеріалів. При цьому, у разі призначення на посаду директора товариства, ОСОБА_5 необхідно буде забезпечити складання актів приймання виконаних будівельних робіт, підсумкових відомостей ресурсів та довідок про вартість будівельних робіт та витрати, з внесенням до них даних щодо обсягів та вартість робіт і матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищувати їх вартість, підписувати вказану документацію та видавати її до Гатненської сільської ради для підписання та перерахування на підставі таких документів бюджетних грошових коштів на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», після чого грошові кошти за завищені обсяги та вартість робіт й матеріалів будуть розподілені між учасниками схеми. На пропозицію ОСОБА_2 ОСОБА_5 погодився.

09.01.2020 протоколом № 01/2020 Загальних зборів учасників ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» ОСОБА_1 звільнено з посади директора товариства та призначено ОСОБА_5 на посаду директора товариства з 10.01.2020.

Так, в період часу в період часу з 21.04.2020 по 23.10.2020 ОСОБА_5 забезпечив складання, підписав та видав ОСОБА_4 наступні акти приймання виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в): №№ 26-32 (за договором № 05/03 від 05.03.2018) з підсумковими відомостями ресурсів та довідками про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3), №№ 2-22 (за договором № 05/05 від 28.10.2019) з підсумковими відомостями ресурсів та довідками про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3), №№ 2-22 (за договором № 05/07 від 27.12.2019) з підсумковими відомостями ресурсів та довідками про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3), з внесеними до них відомостями щодо обсягів та вартість робіт і матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищивши їх вартість.

В свою чергу, в період часу з 21.04.2020 по 23.10.2020, ОСОБА_4 , розуміючи, що до виданих ОСОБА_5 актів №№ 26-32 (за договором № 05/03 від 05.03.2018), №№ 2-22 (за договором № 05/05 від 28.10.2019) та №№ 2-18, 20-22 (за договором № 05/07 від 27.12.2019) внесено дані щодо обсягів та вартість робіт й матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищено їх вартість, а також знаючи, що підставою перерахування бюджетних коштів є наявність актів приймання виконаних будівельних робіт, особисто підписав вказані акти приймання виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в) та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3), після чого видав їх ОСОБА_3 для забезпечення нею перерахування грошових коштів на підставі даних актів з рахунків Гатненської сільської ради на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС».

Крім того, ОСОБА_4 , будучи відсутнім на робочому місці, достовірно розуміючи що ОСОБА_5 до актів приймання виконаних будівельних робіт внесено дані щодо вартості робіт й матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищено їх вартість, як сільський голова, маючи авторитет серед підлеглих, особисто та через ОСОБА_3 надав вказівки виконувачам обов`язки сільського голови ОСОБА_11 та ОСОБА_7 про необхідність термінового підписання актів виконаних робіт, які їм на підпис надасть головний бухгалтер ОСОБА_3 .

Так, 04.05.2020, 07.05.2020 та 12.10.2020 не будучи обізнаними про злочинний умисел ОСОБА_4 , ОСОБА_3 та про внесення до виданих ОСОБА_5 актів приймання виконаних будівельних робіт завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_11 , як виконуючий обов`язки сільського голови, підписав надані йому ОСОБА_3 для підпису акти №№ 27, 32 (за договором № 05/03 від 05.03.2018), №№ 4, 20, 21 (за договором № 05/05 від 28.10.2019) та №№ 3, 20 (за договором № 05/07 від 27.12.2019), а 20.10.2020 та 23.10.2020 ОСОБА_7 , як виконуюча обов`язки сільського голови, підписала надані їй ОСОБА_3 для підпису акти №№ 22 (за договором № 05/05 від 28.10.2019) та №№ 21, 22 (за договором № 05/07 від 27.12.2019).

Таким чином, у період часу з 21.04.2020 по 23.10.2020, особисто ОСОБА_4 та, не будучи обізнаними про його злочинний умисел, ОСОБА_11 та ОСОБА_7 загалом підписано акти №№ 26-32 (за договором № 05/03 від 05.03.2018), №№ 2-22 (за договором № 05/05 від 28.10.2019) та №№ 2-18, 20-22 (за договором № 05/07 від 27.12.2019).

У період часу з 11.03.2020 по 23.10.2020, на підставі договорів №№ 05/03 від 05.03.2018, 05/05 від 28.10.2019, 05/07 від 27.12.2019 та підписаних і виданих ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , а у разі відсутності ОСОБА_4 - ОСОБА_5 та ОСОБА_11 , а також ОСОБА_5 та ОСОБА_7 актів приймання виконаних будівельних робіт №№ 26-32 (за договором № 05/03 від 05.03.2018), №№ 2-22 (за договором № 05/05 від 28.10.2019) та №№ 2-18, 20-22 (за договором № 05/07 від 27.12.2019), довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, ОСОБА_3 , розуміючи, що до документації з прийому передачі виконаних будівельних робіт внесено дані щодо обсягів та вартість робіт і матеріалів, які не відповідають дійсності, є завищеними, тим самим завищено їх вартість, підготувала платіжні доручення на перерахування бюджетних грошових коштів з відкритих в органах Державної казначейської служби України рахунків Гатненської сільської ради на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», після чого ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а у разі відсутності ОСОБА_4 - ОСОБА_3 та ОСОБА_11 , а також ОСОБА_3 та ОСОБА_7 підписали їх.

У подальшому згідно спільного злочинного плану ОСОБА_3 подала до Управління Державної казначейської служби України в Києво-Святошинському районі Київської області документи з приймання виконаних будівельних робіт та вказані платіжні доручення, на підставі яких у період за 12.03.2020 по 28.10.2020 здійснено перерахування бюджетних грошових коштів з рахунку Гатненської сільської ради № НОМЕР_4 на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС».

Згідно Висновку експерта № 01-21 від 17.09.2021, загальна сума безпідставно сплачених грошових коштів за актами виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в) №№ 26-32 (за договором № 05/03 від 05.03.2018), №№ 2-22 (за договором № 05/05 від 28.10.2019) та №№ 2-18, 20-22 (за договором № 05/07 від 27.12.2019) з підсумковими відомостями ресурсів та довідками про вартість про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3), у зв`язку з внесенням до документації з приймання виконаних будівельних робіт завищених обсягів та вартості робіт і матеріалів, складає 6 573 339,48 гривень з ПДВ.

Після надходження грошових коштів від Гатненської сільської ради в якості оплати будівельних робіт та матеріалів на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 та ОСОБА_3 реалізовуючи спільний злочинний умисел, заволоділи різницею між сплаченими Гатненською сільською радою грошовими коштами та вартістю фактично виконаних робіт і використаних матеріалів ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» під час будівництва, яка складає 6 573 339,48 гривень з ПДВ.

Згідно висновку експерта, загальна сума перевищення обсягів та вартості будівельних матеріалів та робіт, зазначених в Актах приймання виконаних будівельних робіт за договорами № 05/03 від 05.03.2018, № 05/05 від 28.10.2019, № 05/07 від 27.12.2019 (укладеними між ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» (підрядник) та Гатненською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області (замовник), над фактичними обсягами та вартістю виконаних робіт та використаних матеріалів складає 26 786 505,7 гривень з урахуванням ПДВ.

Поряд з тим, орієнтовно на початку грудня 2019, бажаючи заволодіти бюджетними грошовими коштами під час будівництва об`єкту «Будівництво дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області», ОСОБА_4 та ОСОБА_2 вирішили заволодіти грошовими коштами за нібито виконання підконтрольним ОСОБА_2 ТОВ «Альянс ДС» проектних робіт шляхом укладання договору на нібито проведення проектних робіт, після чого без фактичного їх виконання скласти та видати акт приймання-передачі виконаних робіт за нібито виконані проектні роботи після чого перерахувати грошові кошти на рахунки підконтрольного ОСОБА_2 ТОВ «Альянс ДС».

З цією метою, 11.12.2019 ОСОБА_4 та ОСОБА_2 забезпечено укладання договору № 30/07 від 11.12.2019 на виконання проектних робіт, предметом якого є розробка проектно-кошторисної документації будівництва дитячого дошкільного закладу на 280 місць по вул. Космонавтів, село Гатне Києво-Святошинського району Київської області. Ціна договору - 534 896,46 грн. Згідно умов договору зазначено, що його предметом є розробка проектно-кошторисної документації. При цьому, з метою приховання своєї злочинної діяльності та приховання фіктивного характеру даного договору, ОСОБА_4 та ОСОБА_2 забезпечили укладання додатку № 2 до даного договору, куди внесли відомості про завдання на проектування, яке нібито необхідно виконати. Однак, всі проектні рішення, які зазначені у вказаному завданні на проектування до даного договору виконані відповідно до раніше укладеного договору між Гатненською сільською радою та ТОВ «Альянс ДС» № 29/07 від 29.07.2019 та частина розробленої проектної документації (кошторисна документація) за яким 07.08.2019 пройшла експертизу ТОВ «ПРОЕКСП».

12.12.2019, тобто наступного дня після укладання договору № 30/07 від 11.12.2019, без фактичного виконання проектних робіт ТОВ «Альянс ДС», Гатненським сільським головою ОСОБА_4 та директором ТОВ «Альянс ДС» ОСОБА_2 забезпечено складання та видачу акту приймання-передачі виконаних робіт, за яким ТОВ «Альянс ДС» нібито виконано проектні роботи, а Гатненською сільською радою вони прийняті. Того ж дня, на підставі підписаних і виданих ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , акту приймання-передачі виконаних проектних робіт № 1 від 12.12.2019, з метою реалізації спільного злочинного умислу, головний бухгалтер Гатненської сільської ради ОСОБА_3 , достовірно розуміючи, що жодні проектні роботи за договором № 30/07 від 11.12.2019 не виконувались, підготувала платіжне доручення № 19 від 12.12.2019 на перерахування бюджетних грошових коштів у сумі 534 896,46 гривень з відкритого в органах Державної казначейської служби України рахунку Гатненської сільської ради № 35421123021587 на рахунок ТОВ «Альянс ДС», після чого ОСОБА_3 та ОСОБА_4 підписали їх. У подальшому ОСОБА_3 подала до Управління Державної казначейської служби України в Києво-Святошинському районі Київської області акт прийому-передачі виконаних робіт № 1 від 12.12.2019 (за договором № 30/07 від 11.12.2019) та платіжне доручення № 19 від 12.12.2019 р., на підставі якого 13.12.2019 здійснено перерахування бюджетних грошових коштів з рахунку Гатненської сільської ради на рахунок ТОВ «Альянс ДС». Сума безпідставно сплачених грошових коштів у зв`язку з внесенням до зазначеної документації з приймання-передачі виконаних проектних робіт завідомо неправдивих відомостей про нібито виконання проектних робіт, які фактично не виконувались складає 534 896,46 гривень з ПДВ.

Після надходження грошових коштів від Гатненської сільської ради в якості оплати за проектні роботи на рахунок ТОВ «Альянс ДС», ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , та ОСОБА_3 реалізовуючи спільний злочинний умисел, заволоділи грошовими коштами, сплаченими Гатненською сільською радою на рахунок ТОВ «Альянс ДС» в якості нібито за виконаня проектних робіт, загальною сумою 534 896,46 гривень з ПДВ.

За вказаних обставин у період з 05.12.2017 по 28.10.2020 ОСОБА_4 спільно з ОСОБА_2 організували заволодіння чужим майном, а саме грошовими коштами місцевого бюджету с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області та Державного бюджету України в сумі 27 321 402,2 гривень, тобто в особливо великих розмірах, яке було вчинено ними за попередньою змовою також з ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та ОСОБА_5 шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем.

Щодо обґрунтованості підозри.

07.11.2022 ОСОБА_1 вручено повідомлення про підозру від 07.11.2022 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, про що свідчить його особистий підпис (Том № 2 а. 212).

Відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ).

Слідчий суддя, при постановлені ухвали, керується висновками ЄСПЛ. Зокрема, у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року зазначено, що «обґрунтована підозра» означає існування фактів або інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, крім того, вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно пов`язують підозрюваного з певним злочином, вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення обвинувачення.

При цьому, обставини здійснення підозрюваним конкретних дій та доведеність його вини, потребують перевірки та оцінки у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні під час подальшого досудового розслідування.

Такий висновок цілком узгоджується із правовими позиціями, наведеними у рішеннях ЄСПЛ, зокрема, у справі «Мюррей проти Сполученого Королівства» № 14310/88 від 23.10.1994 суд зазначив, що «факти, які є причиною виникнення підозри не повинні бути такими ж переконливими, як і ті, що є необхідними для обґрунтування вироку чи й просто висунення обвинувачення, черга якого надходить на наступній стадії процесу кримінального розслідування».

Так, для вирішення питання щодо обґрунтованості повідомленої підозри, оцінка наданих слідчому судді доказів здійснюється не в контексті оцінки доказів з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності, доведення чи не доведення винуватості особи, що здійснюється судом при ухваленні вироку, а з метою визначити вірогідність та достатність підстав причетності тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення, а також чи є підозра обґрунтованою, щоб виправдати подальше розслідування або висунення обвинувачення.

Отже, при вирішенні питання щодо обґрунтованості підозри ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів повинен визначити лише чи є причетність ОСОБА_1 до вчинення інкримінованих йому кримінальних правопорушень вірогідною та достатньою для застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді застави.

Згідно з доводами, викладеними у клопотанні, та документами, наданими на підтвердження цих доводів, обґрунтованість підозри щодо вчинення ОСОБА_1 інкримінованих йому кримінальних правопорушень підтверджується сукупністю зібраних доказів, зокрема копіями наступних документів:

- протоколом № 3 Загальних зборів учасників ТОВ «Проектно-будівельний альянс» від 10.07.2017, відповідно до якого ОСОБА_1 призначено на посаду директора вказаного товариства (Том № 2 а. 118-120);

- статутом ТОВ «Проектно-будівельний альянс», відповідно до пп. пп. 14.3.1-14.3.4 якого, ОСОБА_1 як директор підприємства був уповноважений керувати оперативною діяльністю Товариства, включаючи вирішення питань, пов`язаних з укладанням договорів (контрактів); без довіреності діяти від імені Товариства, представляти його в установах, на підприємствах і в організаціях як в Україні, так і за кордоном; у відповідності до чинного законодавства та цього статуту розпоряджатися майном Товариства, укладати будь-які угоди та інші юридичні акти без довіреності, відкривати у банках поточні та інші рахунки Товариства, визначати склад та обсяг відомостей, що є комерційною таємницею, та порядок їх захисту (Том № 2 а. 121-128, 130-134);

- договором про закупівлю робіт № 05/03 від 05.03.2018 разом з додатками (Додаток № 1 - договірна ціна, Додаток № 2 - план фінансування, Додаток № 3 - календарний графік виконання робіт), відповідно до якого між Гатненською сільською радою в особі ОСОБА_4 (замовник) та ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» в особі ОСОБА_1 (підрядник) укладено договір на будівництво, термін дії - до 31.12.2020 (Том № 1 а. 16-21);

- договором підряду № 05/05 від 28.10.2019 разом з додатками (Додаток № 1 - договірна ціна, Додаток № 2 - план фінансування будівельних робіт, Додаток № 3 - календарний графік виконання будівельних робіт), відповідно до якого між Гатненською сільською радою в особі ОСОБА_4 (замовник) та ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» в особі ОСОБА_1 (підрядник) укладено договір на будівництво (Том № 1 а. 22-27);

- договором підряду № 05/07 від 27.12.2019 разом з додатками (Додаток № 1 - договірна ціна, Додаток № 2 - план фінансування будівельних робіт, Додаток № 3 - календарний графік виконання будівельних робіт), відповідно до якого між Гатненською сільською радою в особі ОСОБА_4 (замовник) та ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» в особі ОСОБА_1 (підрядник) укладено договір на будівництво (Том № 1 а. 28-33);

- договором про здійснення технічного нагляду № 05/04 від 24.05.2018 разом з додатком (Додаток № 1 - план фінансування робіт), відповідно до якого між Гатненською сільською радою в особі ОСОБА_4 та ТОВ «Альянс ДС» в особі ОСОБА_2 укладено договір на здійснення технічного нагляду на будівництві (Том № 1 а. 34-36);

- договором на виконання проектних робіт № 29/07 від 29.07.2019 разом з додатками (Додаток № 1 - протокол погодження договірної ціни, Додаток № 2 - завдання на проектування), відповідно до якого між Гатненською сільською радою в особі ОСОБА_4 та ТОВ «Альянс ДС» в особі ОСОБА_2 укладено договір на виконання проектних робіт, та актом здачі-прийняття робіт № 1 від 12.12.2019, відповідно до якого Гатненською сільською радою прийнято роботи з розроблення ТОВ «Альянс ДС» проектно-кошторисної документації (Том № 1 а. 37-41);

- договором на виконання проектних робіт № 30/07 від 11.12.2019 разом з додатками (Додаток № 1 - протокол погодження договірної ціни, Додаток № 2 - завдання на проектування), відповідно до якого між Гатненською сільською радою в особі ОСОБА_4 та ТОВ «Альянс ДС» в особі ОСОБА_2 укладено договір на виконання проектних робіт, та актом здачі-прийняття робіт № 1 від 12.12.2019, відповідно до якого Гатненською сільською радою нібито прийнято роботи з розроблення ТОВ «Альянс ДС» проектно-кошторисної документації на суму 534 896,46 гривень, які фактично виконані за аналогічним договором № 29/07 від 29.07.2019 з аналогічним завданням на проектування (Том № 1 а. 42-46);

- довідками про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма КБ-3), актами приймання виконаних будівельних робіт (Форма КБ-2в) та підсумковими відомостями ресурсів складеними на підставі договорів про закупівлю робіт № 05/03 від 05.03.2018 та підряду № 05/05 від 28.10.2019 і № 05/07 від 27.12.2019, у яких містяться відомості про обсяги та вартість будівельних робіт та матеріалів, які приймаються замовником, а також підписи службових осіб ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», а саме ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , та Гатненської сільської ради, а саме ОСОБА_4 , про відповідність зазначених відомостей (Том № 1 а. 47-69);

- платіжними дорученнями Гатненської сільської ради на перерахування грошових коштів на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» за будівельні роботи та матеріали відповідно до актів приймання виконаних будівельних робіт (Форма КБ-2в) та довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма КБ-3) за договорами № 05/03 від 05.03.2018, № 05/05 від 28.10.2019 та № 05/07 від 27.12.2019, які містять підписи ОСОБА_4 та ОСОБА_3 та на підставі яких УДКСУ у Києво-Святошинському районі Київської області перераховано грошові кошти (Том № 1 а. 70-71);

- платіжними дорученнями Гатненської сільської ради на перерахування грошових коштів на рахунки ТОВ «Альянс ДС» за роботи з розроблення проектно-кошторисної документації відповідно до акту № 1 від 12.12.2019 за договором № 29/07 від 29.07.2019 та акту № 1 від 12.12.2019 за договором № 30/07 від 11.12.2019, які містять підписи ОСОБА_4 та ОСОБА_3 та на підставі яких УДКСУ у Києво-Святошинському районі Київської області перераховано грошові кошти (Том № 1 а. 72);

- протоколом огляду від 26.09.2022 платіжних доручень Гатненської сільської ради, на підставі яких протягом 2018-2020 УДКСУ у Києво-Святошинському районі Київської області перераховано грошові кошти на рахунки ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» (за договорами №№ 05/03 від 05.03.2018, 05/05 від 28.10.2019, 05/07 від 27.12.2019) у загальній сумі 92 807 178,14 гривень та на рахунки ТОВ «Альянс ДС» (за договорами №№ 29/07 від 29.07.2019, 30/07 від 11.12.2019) у загальній сумі 634 896,46 гривень (Том № 1 а. 147-151);

- висновком експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи № 01-21 від 17.09.2021, відповідно до якого загальна сума перевищення обсягів та вартості будівельних матеріалів та робіт, зазначених в актах приймання виконаних будівельних робіт за договорами № 05/03 від 05.03.2018, № 05/05 від 28.10.2019, № 05/07 від 27.12.2019 (укладеними між ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» (підрядник) та Гатненською сільською радою (замовник), над фактичними обсягами та вартістю виконаних робіт та використаних матеріалів складає 26 786 505,7 гривень з урахуванням ПДВ, а також, що завдання на проектування за договорами № 29/07 від 29.07.2019 та № 30/07 від 11.12.2019 є однаковими, а проектні роботи відповідно до договору № 30/07 від 11.12.2019 на суму 534 896,46 гривень виконані на підставі договору № 29/07 (Том № 1 а. 73-145);

- висновками експерта за результатами проведення судово-почеркознавчих експертиз № 537/1 від 07.05.2022, № 538/1 від 30.05.2022, № 539/1 від 06.06.2022, № 540/1 від 14.05.2022, № 542/1 від 25.05.2022, № 543/1 від 09.06.2022, № 545/1 від 16.06.2022, № 541/1 від 11.05.2022, № 544/1 від 18.05.2022, № 546/1 від 21.05.2022, № 414/1 від 12.10.2022, відповідно до яких: договори № 05/03 від 05.03.2018, № 05/05 від 28.10.2019, № 05/07 від 27.12.2019, з додатками, підписані ОСОБА_4 та ОСОБА_1 особисто; Акти приймання виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в) та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (Форма № КБ-3) підписані ОСОБА_4 і ОСОБА_1 та ОСОБА_4 і ОСОБА_5 ; підсумкові відомості ресурсів підписані ОСОБА_1 та ОСОБА_5 ; підписи на печатках ТОВ «Альянс ДС», що містяться в актах приймання виконаних будівельних робіт виконані не ОСОБА_2 , а іншою особою, яка також виконувала підписи у документах від імені ОСОБА_2 , що подавались до банківських установ разом з документами, які підписував особисто ОСОБА_2 (Том № 1 а. 152-178);

- показами свідка ОСОБА_12 , який повідомив, що робоча документація «зовнішні мережі» не розроблялись за бажанням замовника, оскільки вони хотіли щоб їх розробляв у подальшому забудовник, однак кошторис включав у себе витрати на зовнішні мережі, а також що ОСОБА_2 представлявся керівником підприємства-підрядника (Том № 1 а. 185-189);

- показами свідка ОСОБА_13 , який повідомив, що авторський нагляд на будівництві не здійснювався, оскільки Гатненська сільська рада не здійснювала оплату за договором авторського нагляду (Том № 1 а. 190-193);

- показами свідка ОСОБА_19 , яка повідомила, що під час експертизи кошторисної документації у 2017 вона включала в себе вартість всіх будівельних робіт, у тому числі зовнішні мережі та благоустрій (Том № 1 а. 194-196);

- показами свідка ОСОБА_14 , який повідомив, що ТОВ «Проексп» проводилась експертиза виключно коригованої кошторисної документації без дослідження технічної частини, оскільки договір із замовником експертизи був укладений саме на експертизу кошторисної частини ПКД, а відтак за обсяги та відповідність кошторисної частини специфікаціям проекту несе замовник (Том № 1 а. 197-199);

- показами свідка ОСОБА_15 , яка повідомила, що ТОВ «Проексп» проводилась експертиза виключно коригованої кошторисної документації без дослідження технічної частини, оскільки договір із замовником експертизи був укладений саме на експертизу кошторисної частини ПКД, а також що під час експертизи замовником подано протокол погодження цін, у зв`язку з чим замовник несе відповідальність за погоджені ціни (Том № 1 а. 200-203);

- показами свідка ОСОБА_16 , який повідомив, що у 2018 під час проведення закупівлі робіт з будівництва повідомляв ОСОБА_4 про пов`язаність учасників ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» та ТОВ «Іствуд-Україна» у зв`язку з чим їх тендерні пропозиції підлягають відхиленню, на що отримав лист ОСОБА_4 , що сільська рада не є органом дізнання та пропозицією звернутись за належністю (Том № 1 а. 204-209);

- показами свідка ОСОБА_6 , який повідомив, що фактично діяльністю тендерного комітету керувала ОСОБА_3 , як єдина хто розуміється на закупівлях, а інші члени тендерного комітету довіряючи їй та ОСОБА_4 , підписували підготовлені нею протоколи із заздалегідь підготовленими рішеннями, які погоджені ОСОБА_4 (Том № 1 а. 210-215);

- показами свідка ОСОБА_7 , яка повідомила, що фактично діяльністю тендерного комітету керувала ОСОБА_3 , як єдина хто розуміється на закупівлях, а інші члени тендерного комітету довіряючи їй та ОСОБА_4 , підписували підготовлені нею протоколи із заздалегідь підготовленими рішеннями, які погоджені ОСОБА_4 ; у жовтні 2020 під час виконання нею за відсутності ОСОБА_4 обов`язків сільського голови вона підписала документи з приймання виконаних будівельних робіт за вказівкою ОСОБА_4 про необхідність їх термінового підписання. Також свідок ОСОБА_7 повідомила, що рішення Гатненської сільської ради про необхідність буріння свердловини, яке зазначено як підстава проектування в завданнях на проектування до договорів № 29/07 від 29.07.2019 та № 30/07 від 11.12.2019, Гатненською сільською радою не приймалось, у зв`язку з чим воно не існує (Том № 1 а. 217-224);

- показами свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які повідомили, що фактично діяльністю тендерного комітету керувала ОСОБА_3 , як єдина хто розуміється на закупівлях, а інші члени тендерного комітету довіряючи їй та ОСОБА_4 , підписували підготовлені нею протоколи із заздалегідь підготовленими рішеннями, які погоджені ОСОБА_4 (Том № 1 а. 225-234);

- показами свідка ОСОБА_10 , який повідомив, що фактично діяльністю тендерного комітету керувала ОСОБА_3 , як єдина хто розуміється на закупівлях, а також те, що фактично питанням будівництва керував ОСОБА_4 , особою яка будувала садок був ОСОБА_2 , представниками забудовника були ОСОБА_1 та ОСОБА_5 (Том № 1 а. 235-239);

- показами свідка ОСОБА_20 , який повідомив, що під час його роботи виконробом протягом 2019-2020 в ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» директорами були спочатку ОСОБА_1 , потім ОСОБА_5 , які були номінальними, а фактично всім керував ОСОБА_2 , у тому числі діяльністю директорів. У ході будівництва ламінована фанера використовувалась з урахуванням оборотності, а земля з котловану знаходилась на території будівництва. Також повідомив, що фактично працював в ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС», але інколи з невідомих причин отримував заробітну плату за свою роботу від ТОВ «Альянс ДС» та ТОВ «Велбуд-Україна» (Том № 1 а. 242-245);

- показами свідка ОСОБА_21 , який повідомив, що ТОВ «Вісмер», директором якого він є, у 2020 продавало ТОВ «ДЖУС СМАРТ СІСТЕМ», директором та фактичним представником якого є ОСОБА_2 , товар, у тому числі автоматичні балансувальні клапани Danfoss ASV-P Ду15 (по ціні 2 498,4 грн/шт., у кількості 30 шт.), які доставляли до об`єкту будівництва дошкільного навчального закладу у с. Гатне безкоштовно (Том № 1 а. 246-249);

- показами свідків ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , які повідомили, що 14.05.2018 виконували розмінування території об`єкту будівництва дошкільного навчального закладу у с. Гатне та те, що вказані роботи виконувались виключно силами та засобами ДСНС, розробка ґрунту з метою пошуку снарядів не здійснювалась та такої необхідності не було (Том № 2 а. 1-11);

- протоколами негласних (слідчих) розшукових дій, відповідно до яких ОСОБА_1 як директор ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» фактично виконував вказівки ОСОБА_2 , пов`язані з будівництвом дошкільного навчального закладу, звітував йому про виконану роботу та про отримання на рахунки товариства грошових коштів в якості оплати будівельних робіт, а також про безпосередню участь за розпорядженнями ОСОБА_2 у переведенні безготівкових коштів, отриманих в якості оплати за виконання будівельних робіт, у готівку (Том № 2 а. 12-107).

При цьому, в судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_1 не заперечував, що власноруч підписував частину документів, зокрема акти прийому-передачі, однак зазначив, що він їх не складав та не пам`ятає які конкретно документи підписані саме ним.

Вказані обставини у їх сукупності дають підстави дійти до висновку, що ОСОБА_1 могло бути вчинено кримінальні правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Разом з тим, обставини здійснення підозрюваним конкретних дій та доведеність його вини потребують перевірки та оцінки у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні під час подальшого досудового розслідування.

За такого, обґрунтованість підозри щодо вчинення підозрюваним ОСОБА_1 вищевказаних кримінальних правопорушень підтверджується наявними в матеріалах кримінального провадження доказами, що є достатніми для висновку, що підозра не є вочевидь необґрунтованою та відповідає стандарту переконання «обґрунтована підозра».

Наявність ризиків, та їх обґрунтованість

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується (ч. 1 ст. 177 КПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України, підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Ризики, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, що передбачені частиною 1 статті 177 КПК України, слід вважати наявними за умови встановлення обґрунтованої ймовірності можливості здійснення підозрюваним зазначених дій. При цьому Кримінальний процесуальний кодекс України не вимагає доказів того, що підозрюваний обов`язково (поза всяким сумнівом) здійснюватиме відповідні дії, однак вимагає доказів того, що він має реальну можливість їх здійснити у конкретному кримінальному провадженні в майбутньому.

Зазначений стандарт доказування (переконання) слідчий суддя використовує для перевірки наявності ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, у цьому кримінальному провадженні щодо підозрюваного ОСОБА_1 .

Так, у клопотанні детективом заявлено наявність ризиків, передбачених п. 1-3 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: переховування від органів досудового розслідування та/або суду; знищення, переховування або спотворення будь-якої із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконний вплив на свідків у цьому ж кримінальному провадженні.

Щодо ризику переховування від органів досудового розслідування та суду

Ризик переховування від правосуддя слідчий суддя оцінює в світлі обставин цього кримінального провадження та особистої ситуації (обставин) підозрюваного ОСОБА_1 (фактичних даних, які можуть свідчити про особливості характеру та моральні принципи, сімейний стан, освіту, роботу, місце проживання, засоби до існування).

У розумінні практики ЄСПЛ, тяжкість обвинувачення хоча і не є самостійною підставою для утримання особи під вартою, проте таке обвинувачення, у сукупності з іншими обставинами, збільшують ризик втечі настільки, що його неможливо відвернути, не взявши особу під варту. Зокрема, у справі «Ілійков проти Болгарії» від 26 липня 2001 року, ЄСПЛ зазначено, що суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування.

Таким чином, ризик переховування від органу досудового розслідування/суду обумовлюється, серед іншого, можливістю притягненням до кримінальної відповідальності та пов`язаними із цим можливими негативними для особи наслідками (обмеженнями) і, зокрема, суворістю передбаченого покарання (за злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 КК України, у вчиненні якого, зокрема обґрунтовано підозрюється ОСОБА_1 , передбачено виключно покарання у виді реального позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна). Вказане особливо сильно підвищує ризик переховування від органів досудового розслідування та суду на перших етапах притягнення особи до кримінальної відповідальності.

При цьому, слідчий суддя при встановленні даного ризику враховує існування інших факторів, які можуть свідчити про наявність у ОСОБА_1 можливості переховуватися від органу досудового розслідування та суду, зокрема, про відсутність перешкод для ОСОБА_1 покинути територію України свідчить також і наявність паспорта громадянина України для виїзду за кордон (Том № 2 а. 117) НОМЕР_5 (дійсний до 18.04.2029), відсутність міцних соціальних зав`язків (відсутні докази про наявність у підозрюваного нерухомого майна та про наявність на його утриманні будь-яких осіб, ОСОБА_1 проживає не за адресою зареєстрованого місця проживання ( АДРЕСА_1 ), а у Харківській області).

У зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, з 05 год. 30 хв. 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан, який діє і досі. Частина території України є тимчасово окупованою. Україна розірвала дипломатичні відносини з Російською Федерацією. Вказана обставина впливає на можливість контролю безперешкодного пропуску осіб через кордон із Російською Федерацією, з якою можливість обміну інформацією в порядку міжнародного співробітництва унеможливлена.

Враховуючи вищевикладені обставини, мінімальний ризик переховування ОСОБА_1 від органів досудового розслідування та суду існує.

Щодо ризиків незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні

При встановленні наявності ризику впливу на свідків слід враховувати встановлену КПК процедуру отримання показань від осіб, які є свідками у кримінальному провадженні, а саме: спочатку на стадії досудового розслідування показання отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акту до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 статті 23, стаття 224 КПК України).

Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання, або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 цього Кодексу. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них, крім порядку отримання показань, визначеного статтею 615 цього Кодексу. (частина 4 статті 95 КПК України).

В свою чергу, частиною 11 ст. 615 КПК України визначено, що показання, отримані під час допиту свідка, потерпілого, у тому числі одночасного допиту двох чи більше вже допитаних осіб, у кримінальному провадженні, що здійснюється в умовах воєнного стану, можуть бути використані як докази в суді виключно у випадку, якщо хід і результати такого допиту фіксувалися за допомогою доступних технічних засобів відеофіксації. Показання, отримані під час допиту підозрюваного, у тому числі одночасного допиту двох чи більше вже допитаних осіб, у кримінальному провадженні, що здійснюється в умовах воєнного стану, можуть бути використані як докази в суді виключно у випадку, якщо у такому допиті брав участь захисник, а хід і результати проведення допиту фіксувалися за допомогою доступних технічних засобів відеофіксації.

За таких обставин, ризик впливу на свідків існує не лише на початковому етапі кримінального провадження при зібранні доказів, а й продовжує існувати на стадії судового розгляду до моменту безпосереднього отримання судом показань від свідків та дослідження їх судом, крім випадків неможливості отримання безпосередньо судом таких показань внаслідок обставин, пов`язаних із введенням воєнного стану на території України.

Так, ОСОБА_1 , у випадку направлення обвинувального акта щодо нього до суду та визнання його винуватості, може бути призначено виключно реальне покарання. При цьому, ОСОБА_1 наділений потенційною можливістю прямо або опосередковано впливати на свідків у кримінальному провадженні з метою дачі ними в суді неправдивих показань задля уникнення або мінімізації можливої кримінальної відповідальності, що вказує на існування мінімального ризику незаконного впливу на свідків у давному кримінальному провадженні.

Враховуючи, що досудове розслідування кримінального провадження № 52019000000000862 від 03.10.2019 здійснюється більше трьох років, органом досудового розслідування вилучались речі та документи, що мають значення для кримінального провадження, шляхом проведення обшуків та тимчасових доступів, беручи до уваги, що ОСОБА_1 звільнений з посади директора ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» ще з 09.01.2020 та не має доступу до приміщень та документів вказаного товариства, ризик знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення не знайшов свого підтвердження за результатами розгляду клопотання сторони обвинувачення.

Щодо можливості застосування більш м`якого запобіжного заходу

Відповідно до ч. 1 ст. 182 КПК України, застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків.

Більш м`якими запобіжними заходами, у порівнянні з заставою, є особиста порука та особисте зобов`язання.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України.

При розгляді вказаного клопотання, слідчим суддею встановлено наявність ризиків, передбачених п. 1 та п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Відповідно до ст. 12, примітки до ст. 45 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, є особливо тяжким корупційним злочином.

При вирішенні питання про застосування запобіжного заходу, слідчим суддею серед іншого, приймається до уваги особиста ситуація підозрюваного (одружений, має постійне місце роботи, незадовільний стан здоров`я), проте, такі обставини, в світлі наведених вище фактичних даних, не є настільки переконливими та вагомими, щоб знизити встановлені слідчим суддею ризики до малоймовірності чи до їх виключення.

Таким чином, зважаючи на обставини кримінальних правопорушень, у вчиненні яких обґрунтовано підозрюється ОСОБА_1 , встановлені слідчим суддею ризики, застосування більш м`якого запобіжного заходу ніж застава не здатне забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігти ризикам, передбаченим п. 1 та п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, встановленим слідчим суддею.

Обґрунтованість розміру застави.

Застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу. (ч. 1 ст. 182 КПК України).

Розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього (частина 4 статті 182 КПК України).

Розмір застави визначається щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 3 ч. 5 ст. 182 КПК України).

При цьому, відповідно до ч. 5 ст. 182 КПК України, у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Отже, з одного боку, розмір застави повинен бути таким, щоб загроза її втрати утримувала б підозрюваного від намірів та спроб порушити покладені на нього обов`язки, а з іншого - не має бути таким, що є завідомо непомірним для цієї особи та призводить до неможливості виконання застави.

Детектив у клопотанні про застосування запобіжного заходу у вигляді застави просить визначити підозрюваному заставу у розмірі 1 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 2 481 000, 00 грн, тобто, у розмірі, який перевищує триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з огляду на те, що застосування до ОСОБА_1 застави в меншому розмірі не здатне забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків та запобігти існуючим ризикам.

З аналізу ч. 4 ст. 182 КПК України вбачається, що при визначені розміру застави слідчий суддя повинен врахувати: обставини кримінального правопорушення; майновий стан підозрюваного; його сімейний стан, у тому числі матеріальне становище близьких родичів; встановлені ризики, передбачені статтею 177 КПК України; помірність обраного розміру застави та можливість її виконання, а також за певних обставин розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється особа.

Як вбачається зі змісту клопотання, сторона обвинувачення обґрунтовуючи необхідність визначення ОСОБА_1 застави у розмірі 1000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, посилається виключно на загальну суму перевищення обсягів та вартості будівельних матеріалів та робіт, зазначених в Актах приймання виконаних будівельних робіт протягом 2018-2019 років за договором № 05/03 від 05.03.2018, укладеним між ТОВ «ПРОЕКТНО-БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС» (підрядник), директором якого був ОСОБА_1 , та Гатненською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області (замовник), над фактичними обсягами та вартістю виконаних робіт та використаних матеріалів, яка складає 20 213 166,3 грн.

При цьому, в судовому засіданні прокурор зазначила, що при переведенні безготівкових коштів, отриманих в якості оплати за виконання будівельних робіт, у готівку, такі кошти розподілялися між причетними до вчинення злочину особами, у тому числі і ОСОБА_1 , однак жодних доказів отримання підозрюваним таких коштів стороною обвинувачення не надано.

Відповідно до проколу огляду від 24.10.2022 (Том № 2 а. 111-112), в державних базах даних не знайдено інформації про наявні, станом на жовтень 2022 року, активи ОСОБА_1 , його дружини ОСОБА_24 та його доньки ОСОБА_25 . В реєстрі ДМС ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Інформація про дану нерухомість відсутня в Реєстрі речових прав на нерухоме майно, можливий факт володіння ОСОБА_1 даною нерухомістю потребує перевірки. В реєстрі ДМС ОСОБА_24 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 . Інформація про дану нерухомість відсутня в Реєстрі речових прав на нерухоме майно, можливий факт володіння ОСОБА_24 даною нерухомістю потребує перевірки. В лютому 2020 року ОСОБА_1 продав автомобіль TOYOTA CAMRY 2007-го року випуску, який був у нього у власності з 2019 року.

Таким чином, у матеріалах клопотання відсутні будь-які докази підтвердження факту наявності у власності підозрюваного ОСОБА_1 або членів його сім`ї нерухомого майна або транспортних засобів.

Відповідно до матеріалів клопотання (Том № 2 а. 135), за 2001-2022 роки податковими агентами ОСОБА_1 нараховано дохід у сумі 1 120 681, 00 грн.

Відомості про доходи дружини підозрюваного - ОСОБА_24 відсутні.

Згідно матеріалів клопотання, ОСОБА_1 займав посаду керівника (голови ліквідаційної комісії) ТОВ «АЛЬХЕНА» (припинено 29.12.2016) (Том № 2 а. 166-167); посаду керівника (голови ліквідаційної комісії), головного бухгалтера та був особою, що мала право підпису у ТОВ «МАЛИНКА-15» (припинено 29.12.2016) (Том № 2 а. 187-188); посаду головного бухгалтера у ТОВ «Проектно-будівельний альянс» (Том № 2 а. 197-198).

Згідно копії довідки (без дати), виданої директором ТОВ «Ліфтові інновації» (ЄДРПОУ 43128555, адреса: м. Харків, пр-т Науки, буд. 5, кімната 1-С), ОСОБА_1 працевлаштований в ТОВ «Ліфтові інновації» на посаді виконавця робіт з окладом 6 700, 00 грн.

В судовому засіданні прокурор зазначила, що визначення підозрюваному ОСОБА_1 застави у розмірі 2 481 000, 00 грн обумовлюється також тим, що застава може бути внесена не лише самим підозрюваним, а й заставодавцем, зокрема ОСОБА_2 (докази на підтвердження матеріального стану - Том № 2 а. 139-203), який є підозрюваним у даному кримінальному провадженні (Том № 2 а. 213-214).

Однак, при визначенні розміру застави у контексті її помірності для підозрюваного, слідчий суддя повинен врахувати майновий стан підозрюваного, у тому числі матеріальне становище його близьких родичів, а не абстрактну можливість внесення застави іншою особою (заставодавцем).

Таким чином, врахувавши обставини кримінального правопорушення, наявність мінімальних ризиків, передбачених п. 1 та п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, майновий стан підозрюваного та членів його сім`ї (дружини), вбачається, що застава в розмірі 1 000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, яку просить визначити сторона обвинувачення, є завідомо непомірною для ОСОБА_1 .

Разом з тим, абзацом 2 ч. 5 ст. 182 КПК України передбачена можливість призначення застави у більшому розмірі, ніж гранична межа, встановлена п. 1-3 абз. 1 ч. 5 ст. 182 КПК України, при цьому визначення меншого розміру застави, ніж встановлено положеннями даної статті, виходячи із тяжкості кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, не передбачено.

За такого, враховуючи, що ОСОБА_1 , у тому числі, обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, беручи до уваги положення ч. 5 ст. 182 КПК України, слідчий суддя не може визначити йому розмір застави менший ніж гранична нижня межа, визначена п. 3 ч. 5 ст. 182 КПК України, - 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Таким чином, слідчий суддя дійшов до висновку, що застава у мінімальному розмірі, який може бути встановлений особі, підозрюваній у вчиненні особливо тяжкого злочину, - 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 198 480, 00 грн, з урахуванням усіх обставин справи, не є непомірною для підозрюваного ОСОБА_1 та здатна забезпечити виконання ним покладених процесуальних обов`язків.

Відповідно до ч. 2 ст. 196 КПК України, в ухвалі про застосування запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, зазначаються конкретні обов`язки, передбачені частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого, та у випадках, встановлених цим Кодексом, строк, на який їх покладено.

Так, враховуючи, що судовим розглядом клопотання встановлено, що підозрюваний ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_4 , та працевлаштований у місті Харкові, тобто у різних населених пунктах, з метою недопущення надмірного втручання у права підозрюваного та запобігання створення йому перешкод у реалізації права на працю, слідчий суддя вважає за необхідне викласти такий обов`язок наступним чином: не відлучатись саме за межі Харьківської області без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Крім того, покладання на підозрюваного ОСОБА_1 обов`язку утримуватися від спілкування з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру, окрім визначеного кола осіб, ще й з будь-якими іншими особами, крім своїх захисників, слідчих, детективів, прокурорів, слідчого судді, суду, на думку слідчого судді не відповідає потребам досудового розслідування, а відсутність конкретизації щодо конкретного кола таких осіб створить невизначеність при виконанні такого обов`язку. За такого, слідчий суддя вважає за необхідне викласти такий обов`язок наступним чином: утримуватися від спілкування з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру ОСОБА_1 .

Враховуючи вищевикладене, у разі внесення застави, як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем), для запобігання встановленим слідчим суддею ризикам, на підозрюваного ОСОБА_1 слід покласти мінімальні додаткові процесуальні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, необхідність застосування яких стороною обвинувачення доведено, а саме:

1) прибувати за кожною вимогою до детектива НАБУ, прокурора, слідчого судді, суду;

2) не відлучатись за межі Харьківської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

3) повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи;

4) утримуватися від спілкування з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру ОСОБА_1 ;

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою статті 194 КПК України, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу (ч. 7 ст. 194 КПК України).

При цьому, виходячи з положень ч. 7 ст. 194 КПК України, ухвала про застосування запобіжного заходу в частині покладення на підозрюваного обов`язків, передбачених, зокрема, ч. 5 ст. 194 КПК України, припиняє свою дію після закінчення строку, на який на підозрюваного були покладені відповідні обов`язки, і обов`язки скасовуються.

Крім того, відповідно до положень статті 203 КПК України, ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу, ухвалення виправдувального вироку чи закриття кримінального провадження або винесення ухвали про скасування запобіжного заходу в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Завершення чи закінчення досудового розслідування в інших формах, крім закриття кримінального провадження, не є підставою для припинення строку дії ухвали про застосування запобіжного заходу, в тому числі і в частині покладення на підозрюваного обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

Разом з тим, відповідно до висновку, викладеного в ухвалі колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 05.10.2022 (справа № 991/3931/22 провадження № 11-сс/991/299/22), строк застосування запобіжного заходу не може перевищувати строк досудового розслідування.

З огляду на вищевикладене, строк дії ухвали в частині покладання на підозрюваного ОСОБА_1 обов`язків слід встановити два місяці, тобто, до 14 січня 2023 року включно, але в межах строку досудового розслідування.

Таким чином, клопотання детектива про застосування запобіжного заходу підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 177, 178, 182, 193, 194, 196, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання детектива задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 198 480 (сто дев`яносто вісім тисяяч чотириста вісімдесят) гривень 00 коп., яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок Вищого антикорупційного суду:

Код ЄДРПОУ 42836259

Номер рахунку за стандартом ІВАN НОМЕР_6

Визначений розмір застави підозрюваний, який не тримається під вартою, не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати оригінал документу, що це підтверджує, з відміткою банку прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_27 Зазначені дії можуть бути здійснені пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здійснення не буде прийнято рішення про зміну запобіжного заходу.

Роз`яснити підозрюваному та заставодавцю, що у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомить про причини своєї неявки, або якщо порушить інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави.

Покласти на строк дії ухвали на підозрюваного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

1) прибувати за кожною вимогою до детектива НАБУ, прокурора, слідчого судді, суду;

2) не відлучатись за межі Харьківської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

3) повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи;

4) утримуватися від спілкування з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру ОСОБА_1 ;

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Попередити підозрюваного ОСОБА_1 , що в разі невиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_27

Строк дії ухвали в частині покладання на підозрюваного обов`язків - два місяці, до 14 січня 2023 року включно, але в межах строку досудового розслідування.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_26

Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено21.11.2022
Номер документу107385107
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —991/5396/22

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Глотов М. С.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні