Рішення
від 09.11.2022 по справі 163/1544/22
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/1544/22

Провадження № 2/163/273/22

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2022 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.

з участю секретаря Голядинець О.В.

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вишнівської сільської ради Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно та визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

Позивачка просить ухвалити рішення про визнання за нею в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 :

- права власності на нерухоме майно, а саме житловий будинок з господарськими спорудами та будівлями, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

- права на завершення приватизації та реєстрації права власності відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» на земельну ділянку площею 0,60 га з цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства, яка згідно рішення виконкому Римачівської сільської ради Любомльського району Волинської області за № 57 від 23.12.1997 була безкоштовно передана у приватну власність спадкодавцю.

Заявлені вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивачки ОСОБА_3 за життя ОСОБА_3 не встиг розпорядитися належним йому майном шляхом складання заповіту, тому воно переходить у спадок за законом.

ОСОБА_1 спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла в порядку ч.3 ст.1268 ЦК України однак реалізувати свої спадкові права в позасудовому порядку не має можливості через відсутність правовстановлюючих документів на нерухоме майно.

Стислий виклад позиції відповідача

Від Вишнівської сільської ради на електронну адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

Рух справи в суді.

Позовна заява надійшла до суду 20.09.2022.

Ухвалою від 21 вересня 2022 року відкрито провадження у справі. Визначено розглядати справу в порядку загального позовного провадження. Витребувано у приватного нотаріуса Любомльського нотаріального округу Клекоцюк А.Д. копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_3 .

Ухвалою від 20 жовтня 2022 року підготовче засідання було відкладено та залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 .

Фіксування судового розгляду.

В підготовче засідання сторони не з`явились.

Позивачка на електронну адресу суду надіслала заяву про розгляд справ без її участі.

Від Вишнівської сільської ради на адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

Третя особа ОСОБА_2 на електронну адресу суду надіслала заяву про визнання позову та розгляд справи його за відсутності.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи та відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 04.02.2022.

Ступінь родинного зв`язку між позивачкою ОСОБА_1 та спадкодавцем ОСОБА_3 як донькою і батьком, підтверджується копіями свідоцтва про народження позивачки серії НОМЕР_2 та свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 .

Згідно копії матеріалів спадкової справи № 24/2022 заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкоємцями першої черги є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Спадщину після смерті останнього прийняла ОСОБА_1 , а ОСОБА_2 відмовився від прийняття спадщини про що подали відповідні заяви нотаріусу.

Згідно копії довідки Вишнівської сільської ради № 396/5 від 08.06.2022 після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, а саме

-житловий будинок з господарськими спорудами та будівлями, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

-земельна ділянка в розмірі 0,25 га для обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд по АДРЕСА_1 .

-земельна ділянка площею 0,60 га з цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства в селі Римачі Ковельського району Волинської області.

Згідно із витягом від 08.06.2022 № 397/5 Виконкому Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області з погосодарської книги № 6 особового рахунку № НОМЕР_4 за 2022 рік житловий будинок з господарськими спорудами та будівлями, що знаходяться по АДРЕСА_1 належать ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно технічного паспорта на будинок садового типу з господарськими будівлями та спорудами, реєстраційний номер ТІ01:6785-4693-6463-4976 нерухоме майно,що розташованепо АДРЕСА_1 складається з житлового будинку, веранди, літньої кухні, прибудови, двох сараїв, вбиральні, колодязю, огорожі, воріт. Інвентаризаційна вартість станом на 31.08.2022 становить 76670 грн.

Згідно копіїдержавного актуна правовласності наземельну ділянкусерії ЯК№ 050001від 28.10.2010 ОСОБА_3 євласником земельноїділянки,площею 0,25га,яка розташованав селіРимачі Любомльського району Волинської області з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Згідно копії витягу з архівної копії рішення виконкому Римачівської сільської ради Любомльського району Волинської області від 23.12.1997 № 57 ОСОБА_3 передано безоплатно земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 0,60 га.

Приватним нотаріусом Ковельського районного нотаріального округу Волинської області Клекоцюк А.Д. у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,15 га для ведення особистого підсобного господарства та розташована в селі Радехів Любомльського району Волинської області відмовлено через відсутність на це майно правовстановлюючих документів, які б підтверджували право власності спадкодавця.

Висновки суду та мотиви прийнятого рішення.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до положень статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини, відповідно до ст. 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з п. «г» ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Пунктом «а» ч. 3 ст. 152 ЗК України передбачено, що захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання права.

Ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно з абзацом 2 п.1 розділу Х «Перехідних положень» ЗК України, рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМ України від 26 грудня 1992 року «Про приватизацію земельних ділянок», є підставою для реєстрації права власності на земельні ділянки цих громадян або їх спадкоємців до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Державна реєстрація таких земельних ділянок здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Дослідження змісту позовних вимог приводить суд до висновку, що вони відповідають положенням ст.ст.1217, 1218, 1223,1233, 1235, 1269, 1270, 1297 ЦК України, ст.ст.125, 126, п.1 розділу Х «Перехідних положень» ЗК України.

Таким чином, до складу спадщини входить, у тому числі, право на завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку спадкодавець розпочав за життя у встановленому законом порядку та не завершив у зв`язку зі смертю.

Отже, в порядку спадкування, право на завершення процедури приватизації належить позивачу.

Враховуючи встановлені по справі фактичні обставини, а також вищенаведені положення матеріального та процесуального закону, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Отже, встановлено підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні та задоволення позовних вимог.

Згідно зі ст.142 ЦПК України у зв`язку з визнанням відповідачем позову 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, позивачу слід повернути з державного бюджету.

Керуючись ст.ст.200, 206, 259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом власником нерухомого майна, а саме житлового будинку з господарськими спорудами та будівлями, що розташоване по АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на завершення приватизації та реєстрації права власності відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» на земельну ділянку площею 0,60 га для ведення особистого селянського господарства, яка згідно із рішенням № 57 сесії виконкому Римачівської сільської ради від 23.12.1997 передана безкоштовно у приватну власність ОСОБА_3 .

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 копійок судового збору, сплаченого згідно із квитанцією АТ «Ощадбанк» №69 від 16.09.2022.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Ім`я позивача ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_5 .

Найменування відповідача Вишнівська сільська рада Ковельського району Волинської області; місцезнаходження - вулиця Незалежності 80А, село Вишнів Ковельський район Волинська область, Україна; код ЄДРПОУ 04333164.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 ; РНОКПП НОМЕР_6 .

Головуючий : суддя С.А. Шеремета

Дата ухвалення рішення09.11.2022
Оприлюднено21.11.2022

Судовий реєстр по справі —163/1544/22

Рішення від 09.11.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні