Ухвала
від 19.10.2022 по справі 761/13204/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/13204/20

Провадження № 1-кп/761/1802/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2022 року місто Київ

Шевченківський районний суд м. Києва в складі: головуючого - судді ОСОБА_4, за участю секретаря судового засідання ОСОБА_5, прокурора ОСОБА_6, в приміщенні суду в ході проведення підготовчого судового засідання з розгляду клопотання прокурора Київської міської прокуратури в рамках кримінального провадження №32020100000000211 про звільнення

ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Гостомель Київської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України,

У С Т А Н О В И В:

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Київської міської прокуратури ОСОБА_7 про звільнення ОСОБА_1 , підозрюваного в рамках кримінального провадження №32020100000000211 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

В судовому засіданні прокурор просив закрити кримінальне провадження №32020100000000211 у зв`язку із смертю ОСОБА_1 .

Вивчивши матеріали кримінального провадження, суд дійшов такого висновку.

Згідно клопотання, ОСОБА_1 підозрюється у тому, що він, перебуваючи в травні 2018 року, у денний час доби, в м. Києві (більш точних даних проведеним досудовим розслідуванням не встановлено), діючи з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, за грошову винагороду погодився на пропозицію невстановленої особи внести в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості.

Так, згідно пункту 1 статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV визначено, що для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

- примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом;

- два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів - один примірник);

- документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи. У разі подання електронних документів для проведення державної реєстрації юридичної особи підтвердженням внесення плати за проведення державної реєстрації юридичної особи є примірник електронного розрахункового документа, засвідченого електронним цифровим підписом;

- інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.

Пункт 9 статті 24 цього ж Закону визначає, якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється його паспорт. Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються особою, уповноваженою засновником (засновниками) юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється її паспорт та надається документ, що засвідчує її повноваження або в разі подання електронних документів документ, що засвідчує повноваження цієї особи, в електронній формі залучається до документів, передбачених частинами першою - сьомою цієї статті.

Реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_1 у той же час надав невстановленій досудовим розслідуванням особі копію власного паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Святошинським РУ ГУ МВС України в місті Києві 23 квітня 2009 року та ідентифікаційного коду НОМЕР_2 , що необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної перереєстрації юридичної особи ТОВ «Торгмарш» (код ЄДРПОУ 41914524).

У подальшому, реалізуючи злочинний намір, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Торгмарш» завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_1 , 15 травня 2018 року, разом з невстановленою особою зустрілись за адресою: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 37/14, та прослідували до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2 .

ОСОБА_1 , перебуваючи разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою у офісі приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, отримав від невстановленої особи на ознайомлення та підпис заздалегідь підготовлені за невідомих обставин проекти документів ТОВ «Торгмарш» (код ЄДРПОУ 41914524), а саме: протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Торгмарш» від 14.05.2018, наказ директора ТОВ «Торгмарш» №2 від 15.05.2018, довіреність від 15.05.2018, необхідні для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Торгмарш» (код ЄДРПОУ 41914524) та які містили неправдиві відомості щодо:

- статутного капіталу ТОВ «Торгмарш», зокрема належність ОСОБА_1 частки в статутному капіталі товариства у розмірі 100 (сто) гривень, що складає 100% статутного капіталу товариства, оскільки ніяких майнових внесків до статутного капіталу ТОВ «Торгмарш» ОСОБА_1 не здійснював та статутний капітал зазначеного товариства не придбав;

- учасників товариства, а саме ОСОБА_1 , оскільки наміру ставати засновником ТОВ «Торгмарш» він не мав, в подальшому правами та обов`язками засновника товариства не користувався;

- призначення ОСОБА_1 на посаду директора товариства, оскільки права та обов`язки директора товариства він ніколи не виконував, наміру ставати директором ТОВ «Торгмарш» не мав.

ОСОБА_1 , усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Торгмарш», достовірно розуміючи, що надані йому на підпис та ознайомлення проекти документів містять завідомо неправдиві відомості, перебуваючи разом із невстановленою досудовим розслідуванням особою за адресою: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 37/14, в денний час доби, усвідомлюючи протиправний характер власних дій, діючи в порушення вимог чинного законодавства та виключно з корисливих мотивів, засвідчив їх, виконавши власноручно підпис кульковою ручкою у графі «Директор: ОСОБА_1 » наказу директора ТОВ «Торгмарш» №2 від 15.05.2018, довіреності від 15.05.2018, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення, після чого, передав їх невстановленій особі.

22.05.2018 невстановлена особа подала вищевказані документи, які містили завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців для проведення реєстрації зміни учасників товариства.

З метою подальшої реалізації злочинного наміру, направленого на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Торгмарш», завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_1 , 24 травня 2018 року, в денний час доби (більш точних даних проведеним досудовим розслідуванням не встановлено), знову зустрівся з невстановленою особою, після чого останні прослідували до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, за адресою: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 35, офіс 1.

ОСОБА_1 , перебуваючи разом з невстановленою досудовим розслідуванням особою у офісі приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_3 , отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи на ознайомлення та підпис заздалегідь підготовлений за невідомих обставин проект протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «Торгмарш» від 24.05.2018, який містив неправдиві відомості щодо:

- предмету діяльності товариства, зокрема зміни коду КВЕД на 46.21 «Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин».

ОСОБА_1 усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Торгмарш», достовірно розуміючи, що наданий йому на підпис та ознайомлення проект документу містить завідомо неправдиві відомості, перебуваючи разом із невстановленою досудовим розслідуванням особою за адресою: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 35, офіс 1, в денний час доби, усвідомлюючи протиправний характер власних дій, діючи в порушення вимог чинного законодавства та виключно з корисливих мотивів, засвідчив його, виконавши власноручно підпис кульковою ручкою у графі «підпис ОСОБА_1 » протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «Торгмарш» від 24.05.2018, що було засвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу в реєстрі за № 1655, наділивши його таким чином необхідними реквізитами офіційного документу, тобто вчинив його підроблення, після чого, передав їх невстановленій особі.

24.05.2018 невстановлена особа подала вищевказаний документ та заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які містили завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців для проведення реєстраційної дії.

Незважаючи на те, що ТОВ «Торгмарш» зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_1 взяв участь у його перереєстрації на власне ім`я не з метою здійснення підприємницької діяльності, а з метою отримання грошової винагороди за незаконні дії, які полягали у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей.

Такими діями ОСОБА_1 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Як встановлено в ході судового розгляду клопотання прокурора, підозрюваний ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Згідно положень ч. 6 ст. 284 КПК України, якщо обставина, передбачена пунктом 5 частини першої цієї статті, виявляється під час судового провадження, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.

Також, в судовому засіданні встановлено, що на реабілітації померлого ОСОБА_1 зацікавлені особи не наполягали.

Таким чином, є всі правові підстави для закриття даного кримінального провадження у зв`язку з тим, що підозрюваний ОСОБА_1 помер.

Керуючись ст. 284, 314, 395 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Кримінальне провадження №32020100000000211 за підозрою ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, - закрити на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з тим, що підозрюваний ОСОБА_1 помер.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення19.10.2022
Оприлюднено22.11.2022
Номер документу107391832
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Гостомель Київської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України

Судовий реєстр по справі —761/13204/20

Ухвала від 19.10.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Слободянюк П. Л.

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Слободянюк П. Л.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Левицька Т. В.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Левицька Т. В.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні