Ухвала
від 04.11.2022 по справі 204/9447/22
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/9447/22

Провадження № 1-кс /204/2162/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2022 року слідчий суддя Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровської області майора юстиції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000120 від 05.07.2022 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України,-

встановив:

До Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровської області майора юстиції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000120 від 05.07.2022 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Слідчим відділом Управління СБ України у Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022040000000120 від 05.07.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що згідно повідомлення ПВБ у Дніпропетровській області (з дислокацією у місті Дніпро) 2 Управління ГУ ВБ СБ України, про те, що громадянин України ОСОБА_5 та інші невстановлені особи, в умовах воєнного стану, умисно, вчиняють дії спрямовані на шкоду територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, що виразилися у наданні допомоги Російській Федерації в проведенні підривної діяльності проти України, шляхом надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, в умовах воєнного стану.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянин України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , моб. тел. НОМЕР_1 , будучи директором та співвласником підприємства ТОВ «Артіль старателів «Кривбаса» (ІПН 4908001165), яка знаходиться на території Пролітарській, п. ім. Горького, Ягоднинського району, Магаданської області, рф, вчинив державну зраду, що полягає у сприянні веденню рф війни проти України, шляхом здійснення впливу на працівників вказаного підприємства, з метою їх вступу до лав ЗС рф та інших військових формувань, які приймають участь у війні на території України (зокрема ПВК «Вагнер» та інших), а також наданні фінансової допомоги військовим формуванням та правоохоронним структурами країни агресора рф, які безпосередньо залучаються рф для ведення бойових дій на території України.

Також встановлено, що до протиправної діяльності можливо причетні ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які, за наявною інформацією, можуть здійснювати збір та передачу відомостей військового характеру представникам спецслужб рф, надавати дані про осіб, які проходять службу в лавах ЗС Україн, з метою подальшого впливу на них та схиляння до сприяння окупаційним військам рф, та державної зради. Так, встановлено, що ОСОБА_6 активно підтримує т.зв. «Спеціальну операцію РФ проти України» та ідеї президента рф, щодо нібито необхідності проведення військового втручання на території України. Крім того, ОСОБА_6 здійснює нанесення відповідних позначок «зеток» на автомобілі підприємства ТОВ «Артіль старателів «Кривбаса» та поширює пропагування ідей путінського режиму серед працівників артілі, які є громадянами України.Згідно отриманих відомостей ОСОБА_6 перебуваючи на території рф, надає правоохоронним структурами та військовим формуванням, включаючи ПВК «Вагнер», тощо, відомості про громадян України, які раніше були працівниками ТОВ «Артіль старателів «Кривбаса» та на даний час проходять службу у підрозділах ЗС України, та безпосередньо приймають участь у наданні відсічі збройній агресії рф проти України.Так, ОСОБА_6 , у період травня-червня 2022 року, під час спілкування за допомогою месенджера «Viber» з військовослужбовцем ЗС України, який перебуває на посаді командира відділення роти охорони ІНФОРМАЦІЯ_6 та який раніше працював на підприємстві ТОВ «Артіль старателів «Кривбаса», достовірно знаючи, що останній проходить службу у ЗС України, закликав його скласти зброю та наголошував, що всі хто захищатимуть Україну будуть ліквідовані армією рф, а також погрожував останньому фізичною розправою з метою схиляння його до переходу на бік військ рф.Після відмови військовослужбовця скласти зброю та перейти на бік військ рф, ОСОБА_6 почав погрожувати останньому та повідомив, що передав відомості про нього відповідним військовим формування рф. В подальшому, 05.06.2022 на номер телефону військовослужбовця ЗС України, надійшло повідомлення з погрозами фізичної розправи від абонента під ім`ям « ОСОБА_11 » з мобільного номеру, у якому містилось його фото у військовій формі, яке останній раніше надсилав ОСОБА_6 .Також встановлено, що протиправна діяльність ОСОБА_6 може фінансуватись за грошові кошти, отримані від господарської діяльності ТОВ «Фірма Євросервіс» (ЄДРПОУ 21882501), що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 та ТОВ «Арктика-Союз» (ЄДРПОУ 30735026), що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та яка використовує земельні ділянки із наступними кадастровими номерами: 1224586000:02:003:0506, 1224586000:02:003:0308, 1224586000:02:002:0096, 1224586000:02:003:0209.

Крім того встановлено, що ОСОБА_6 використовує для здійснення протиправної діяльності нежитлове приміщення за адресою: АДРЕСА_2 . Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , перебуває у власності ОСОБА_12 .

Таким чином, наявні обґрунтовані підстави вважати, що у приміщенні за адресою: АДРЕСА_2 , можуть зберігатись: установча та фінансово-бухгалтерська документація; відомості про здійснені фінансові операції у документальному та електронному вигляді; посадові обов`язки, інструкції та інша супровідна документація підприємств щодо призначення осіб на посаду та звільнення з посади, а також визначення кола їх повноважень та обов`язків; прилади, призначені для отримання оплати (банківські термінали, касові апарати, прилади для перевірки купюр тощо.); грошові кошти у готівковій формі, отримані в результаті здійснення протиправної діяльності; засоби дистанційного керування розрахунковими рахунками підприємств, установ та організацій; банківські картки; комп`ютерні системи або їх частини (комп`ютери, ноутбуки; планшети); мобільні термінали систем зв`язку; сім-картки; електронні носії інформації (лазерні диски, флеш-накопичувачі, переносні жорсткі диски, сервери); роутери; маршрутизатори та інше телекомунікаційне обладнання, що використовувалось для виходу до мережі Інтернет; носії інформації, що можуть містити в собі електронне листування з іншими особами; з метою доступу до їх змісту; документальні носії інформації та особисті записи (записники, блокноти, чорнові записи тощо). Викладені вище обставини свідчать про те, що дане кримінальне правопорушення здійснювалося, у тому числі, з використанням комп`ютерної техніки, яка має вихід до всесвітньої мережі Інтернет, тому вилучення комп`ютерних систем або їх частин (комп`ютерів, ноутбуків; планшетів); мобільних терміналів систем зв`язку; сім-карток; електронних носіїв інформації (лазерних дисків, флеш-накопичувачів, переносних жорстких дисків, серверів); роутерів; маршрутизаторів та іншого телекомунікаційного обладнання, що використовувалось для виходу до мережі Інтернет; носіїв інформації є необхідним для отримання доказів (у тому числі даних, що на теперішній час видалені з комп`ютерної техніки та інших електронних носіїв інформації) шляхом проведення в подальшому відповідних судових експертиз, через наявність обґрунтованих підстав вважати, що на зазначених вище предметах може міститися інформація чи містилися відомості, що мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Слідчими слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області раніше обшук вказаного приміщення не проводився. Особи, у володінні яких перебуває вищезазначене майно, не являються народними депутатами України, професійними суддями України, адвокатами чи іншими особами, щодо яких розповсюджується особливий порядок кримінального провадження, відповідно до ст. 480 КПК України.

На підставі вищевикладеного, зважаючи на те, що є достатні підстави вважати, що відшукуванні речі і документи знаходяться у вказаному приміщенні, та приймаючи до уваги, що відшукуванні речі і документи мають важливе значення для досудового розслідування, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий звертається до суду з даним клопотанням про проведення обшуку за вказаною адресою.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Вислухавши думку прокурора, вивчивши подане клопотання та додані до нього матеріали, якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку, враховуючи положення ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

В ході судового розгляду прокурором доведено, що на даний час в рамках кримінального провадження № 22022040000000120, проводиться комплекс заходів з метою відшукання та вилучення речей та документів, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення. З матеріалів провадження вбачається, що в приміщенні за вказаною адресою можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для розслідування даного кримінального провадження і можуть бути доказами в ході судового розгляду, тому з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення причетних до злочину осіб, вважаю за необхідне задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на проведення обшуку. За викладених обставин, обшук є доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення вказаних речей та документів, які мають значення для досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 110, 234, 235, 309, 369-372 КПК України, суд,-

постановив:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровської області майора юстиції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 22022040000000120 від 05.07.2022 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України у Дніпропетровській області ОСОБА_4 та слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 22022040000000120 від 05.07.2022 - старшому слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_13 , слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_14 , старшому слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_15 , слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_16 , старшому слідчому того ж відділу ОСОБА_17 , старшому слідчому того ж відділу ОСОБА_18 , слідчому того ж відділу ОСОБА_19 , слідчому того ж відділу ОСОБА_20 , старшому слідчому в ОВС - криміналісту того ж відділу ОСОБА_21 , старшому слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_22 , слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_23 , слідчому того ж відділу ОСОБА_24 , слідчому того ж відділу ОСОБА_25 , слідчому того ж відділу ОСОБА_26 , старшому слідчому того ж відділу ОСОБА_27 , слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_28 , слідчому в ОВС того ж відділу ОСОБА_29 , прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні, на проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , яке згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно перебуває у власності ОСОБА_12 , з метою відшукання та вилучення предметів та документів, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: установчої та фінансово-бухгалтерської документації; відомостей про здійснені фінансові операції у документальному та електронному вигляді; посадових обов`язків, інструкцій та іншої супровідної документації підприємств щодо призначення осіб на посаду та звільнення з посади, а також визначення кола їх повноважень та обов`язків; приладів, призначених для отримання оплати (банківських терміналів, касових апаратів, приладів для перевірки купюр тощо); грошових коштів у готівковій формі, отриманих в результаті здійснення протиправної діяльності; засобів дистанційного керування розрахунковими рахунками підприємств, установ та організацій; банківських карток; комп`ютерних систем або їх частин (комп`ютерів, ноутбуків; планшетів); мобільних терміналів систем зв`язку; сім-карткок; електронних носіїв інформації (лазерних дисків, флеш-накопичувачів, переносних жорстких дисків, серверів); роутерів; маршрутизаторів та іншого телекомунікаційного обладнання, що використовувалось для виходу до мережі Інтернет; носіїв інформації, що можуть містити в собі електронне листування з іншими особами; з метою доступу до їх змісту; документальних носіїв інформації та особистих записів (записників, блокнотів, чорнових записів тощо).

Строк дії ухвали 30 днів з моменту її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення04.11.2022
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу107393651
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —204/9447/22

Ухвала від 04.11.2022

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Дружинін К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні