Постанова
від 22.11.2022 по справі 509/4841/22
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/4841/22

УХВАЛА

22 листопада 2022 року смт Овідіополь

Слідчий суддя Овідіопольського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 ОРУП №2 Головного управління Національної поліції в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по матеріалах досудового розслідування, зареєстрованого в ЄРДР за № 42022162160000016 від 11.07.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301, ч. 1 ст. 301-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ ВП №1 ОРУП №2 Головного управління Національної поліції в Одеській області капітан поліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Чорноморської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , вніс до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів в ході проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42022162160000016 від 11.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301, ч. 1 ст. 301-1 КК України.

В обґрунтування клопотання вказує, що 11.07.2022 до Чорноморської окружної прокуратури надійшло повідомлення від управління міграційної поліції ГУНП в Одеській області про розповсюдження порнографії невстановленими особами на території Одеського району та міста Одеса.

Так, в ході розслідування, на виконання доручення в порядку ст.ст. 36, 41 КПК України, співробітниками УМП ГУНП в Одеській області, надано результати проведення перевірки за допомогою системи « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та встановлено, що з наступних IP-адрес у відповідні дати та часовий проміжок, здійснюється розповсюдження порнографії в мережі «Інтернет», а саме: 109.87.221.120 11.08.2022 20:27:19.

Оператором електронних комунікацій та постачальником електронних комунікаційних мереж, що відносяться до вказаних ІP-адрес є товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 (далі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »), адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідно п. 70, ст. 2 ЗУ «Про електронні комунікації» оператор електронних комунікацій (оператор) - суб`єкт господарювання, який володіє, здійснює експлуатацію та управління електронними комунікаційними мережами та/або пов`язаними засобами, п. 85 ст. 2 Закону встановлює, що постачальник електронних комунікаційних мереж - суб`єкт господарювання, який надає послуги доступу до електронної комунікаційної мережі, що знаходиться в його володінні, та до пов`язаних з нею засобів, або з використанням віртуальних мереж, та відповідно ст. 121 Закону встановлено, що доступ до інформації про споживача, факти надання електронних комунікаційних послуг, у тому числі до даних, що обробляються з метою передачі такої інформації в електронних комунікаційних мережах, здійснюється виключно на підставі рішення прокурора, суду, слідчого судді у випадках та порядку, передбачених законом.

З метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, виникла необхідність у проведенні виїмки інформації, яка знаходиться у оператора електронних комунікацій та постачальника електронних комунікаційних мереж ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про: абонента (персональні та контактні дані кінцевого користувача, який отримує електронні комунікаційні послуги), із зазначенням ПІБ, дати народження, адреси мешкання (реєстрації), номеру мобільного телефону, номерів банківських рахунків з яких здійснюється оплата послуг, копії договорів про надання послуг, ідентифікаційні номери комп`ютерного та мобільного (портативного) обладнання: МАС адреси, які використовує відповідний абонент, виходячи із IP- адрес та часу з`єднання.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, розгляд даного клопотання слідчий просив проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходиться інформація на підставі вимог ч.2 ст.163 КПК України.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим, що відомості в зазначеній вище інформації можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Обставини, які передбачаються довести за допомогою цієї інформації, іншими способами довести неможливо.

Слідчий суддя розглядає клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, що повністю узгоджується з положеннями ч.4 ст.163 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Статтею 131 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

У відповідності до положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись із ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

З досліджених при розгляді клопотання документів та матеріалів вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація, яка знаходиться у оператора електронних комунікацій та постачальника електронних комунікаційних мереж ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про: абонента (персональні та контактні дані кінцевого користувача, який отримує електронні комунікаційні послуги), із зазначенням ПІБ, дати народження, адреси мешкання (реєстрації), номеру мобільного телефону, номерів банківських рахунків з яких здійснюється оплата послуг, копії договорів про надання послуг, ідентифікаційні номери комп`ютерного та мобільного (портативного) обладнання: МАС адреси, які використовує відповідний абонент, виходячи із IP- адрес та часу з`єднання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою і не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо слідчий або прокурор у своєму клопотанні доведуть наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 7 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи наведені положення законодавства та приймаючи до уваги, що матеріалами клопотання слідчого підтверджено факт вчинення діяння, яке має ознаки кримінального правопорушення, а речі та документи, які перебувають у володінні оператора електронних комунікацій та постачальника електронних комунікаційних мереж ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , (адреса: АДРЕСА_1 ), тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, не є такими, доступ до яких заборонено законом, мають суттєве значення для встановлення та виключне значення для доведення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також досягнення його дієвості, оскільки наявні в них відомості можуть бути використані як докази, отримати які іншим способом неможливо, вважаю, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування кримінального провадження клопотання слідчого слід задовольнити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.3, 107, 110, 132, 159-166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Зобов`язати керівництво ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , (адреса: АДРЕСА_1 ) надати старшому слідчому СВ ВП №1 ОРУП №2 ГУНП в Одеській області капітану поліції ОСОБА_3 , старшому оперуповноваженому в ОВС УМП ГУНП в м. Києві майору поліції ОСОБА_5 , або на підставі доручення слідчого, прокурора у відповідності ст.ст. 36, 40, 41 КПК України оперуповноваженим співробітникам УМП ГУНП в Одеській області тимчасовий доступ до документів, в тому числі електронних, які перебувають у володінні оператора електронних комунікацій та постачальника електронних комунікаційних мереж ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », з можливістю вилучити копію інформації про абонентів в друкованому виді або в цифровому (електронному) форматі: (персональні та контактні дані кінцевого користувача, який отримує електронні комунікаційні послуги), із зазначенням ПІБ, дати народження, адреси мешкання (реєстрації), номеру мобільного телефону, номерів банківських рахунків з яких здійснюється оплата послуг, копії договорів про надання послуг, ідентифікаційні номери комп`ютерного та мобільного (портативного) обладнання: МАС адреси, які використовує відповідний абонент, виходячи із IP- адрес та часу з`єднання: 109.87.221.120 11.08.2022 20:27:19.

Забезпечити можливість ознайомитись з усіма вищевказаними матеріалами та вилучити належним чином завірені їх копії, в тому числі тих, що містяться в електронній формі шляхом роздруківки, копіювання на електронні носії інформації у цифровому вигляді диски, або флеш-карти пам`яті.

Встановити строк дії ухвали тридцять днів з дня її постановлення.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107430982
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —509/4841/22

Постанова від 22.11.2022

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні