Ухвала
від 22.11.2022 по справі 475/300/21
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/300/21

Провадження № 2/475/37/22

У Х В А Л А

22.11.2022смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді- Єгорової Н.І.,

при секретареві - Маковецькій Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Доманівка клопотання представника позивача СФГ "Орфей"- адвоката Вовчанської Г.С.про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі за позовом СФГ"Орфей" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ТОВ Рельєф-Агро, треті особи- Снігурівська міська рада, Баштанська районна державна адміністрація про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації додаткової угоди, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди землі.

встановив :

Представник позивача СФГ "Орфей" - адвокат Вовчанська Г.С.звернулася до суду із клопотанням про скасування заходів забезпечення позову в справі за позовом СФГ"Орфей" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ТОВ Рельєф-Агро, треті особи- Снігурівська міська рада, Баштанська районна державна адміністрація про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації додаткової угоди, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди землі.

У клопотанні представник позивача зазначила, що рішенням суду позовні вимоги СФГ "Орфей" задоволені в повному обсязі, проте, питання про скасування заходів забезпечення позову не вирішено , що унеможливлює виконання рішення суду в частині відновлення державної реєстрації договору оренди землі із СФГ "Орфей" .На підставі наведеного, просить скасувати заходи забезпечення позову, встановлені ухвалою суду.

Учасники судового розгляду в судове засідання не з"явилися, про час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином.

Розгляд справи здійснювався за відсутності учасників справи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали заяви, суд приходить до наступного висновку.

Із матеріалів справи вбачається, що ухвалою суду від 01.06.2021року за клопотання позивача, забезпечено позовні вимоги у цивільній справі за позовом СФГ"Орфей" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ТОВ Рельєф-Агро, треті особи- Снігурівська міська рада, Баштанська районна державна адміністрація про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації додаткової угоди, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди землі, шляхом накладення арешту на урожай озимої пшениці на земельній ділянці площею 6.5638а, кадастровий № 4822755100:05:000:0005 , що належить ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та заборонено будь яким фізичним або юридичним особам, окрім власника посівів СФГ Орфей, здійснювати збір урожаю та проведення сільськогосподарських робіт на період до збору врожаю. Заборонено будь-яким особам, в тому числі органам державної реєстрації прав, державним та приватним реєстраторам прав на нерухоме майно, нотаріусам, іншим особам та органам, у разі виконання ними повноважень державного реєстратора, іншим уповноваженим субєктам державної реєстрації прав здійснювати дії, у тому числі реєстраційні дії, включаючи державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень відносно земельної ділянки товарного сільськогосподарського виробництва площею 6.5638га, кадастровий № 4822755100:05:000:0005 , що належить ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Ухвала про забезпечення позову була прийнята судом до винесення судового рішення по справі.

Рішенням Доманівського районного суду від 29.09.2022р. позовні вимоги позивача були задоволені в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1, 7 ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. У разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в п.10 постанови №9 від 22.10.2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування.

Аналіз зазначених правових норм і роз`яснення Пленуму Верховного Суду дає можливість зробити висновок про те, що підставою для скасування заходів забезпечення позову на розсуд суду можуть бути будь-які обставини, які свідчать про відсутність потреби у забезпеченні позову, про неефективність вжитих заходів, про невідповідність вжитих заходів дійсним обставинам справи, про наявність зловживань з боку позивача при вирішенні питання про забезпечення позову тощо.

Представник позивача звернулася до суду з вмотивованим клопотанням про скасування заходів забезпечення позову, так як предметом спору є право оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка потребує постійного користування. З метою відновлення державної реєстрації договору оренди землі, який дає право на використання земельної ділянки просить скасувати накладені раніше заборони..

Враховуючи, що підстави, які були підставою для забезпечення позову відпали, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4, 11 ст. 158 ЦПК України за результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала. Примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.158, 260 ЦПК України, суд,-

ухвалив :

Клопотання представника позивача СФГ "Орфей"- адвоката Вовчанської Г.С.про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі за позовом СФГ"Орфей" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,ТОВ Рельєф-Агро, треті особи- Снігурівська міська рада, Баштанська районна державна адміністрація про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом скасування державної реєстрації додаткової угоди, про визнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди землі- задовольнити.

Скасувати арешт, накладений на урожай соняшника на земельній ділянці, що належить ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та заборону проведення сільськогосподарських робіт до збору врожаю.

Скасувати заборону будь-яким особам, в тому числі органам державної реєстрації прав, державним та приватним реєстраторам прав на нерухоме майно, нотаріусам, іншим особам та органам, у разі виконання ними повноважень державного реєстратора, іншим уповноважденим суб"єктам державної реєстрації прав здійснювати дії, у тому числі реєстраційні дії, включаючи державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень відносно земельної ділянки товарного сільськогосподарського виробництва площею 6.5638га з кадастровим номером 4822755100:05:000:0005 , що належить ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Ухвалу суду направити до виконання до Доманівського ВДВС ВР Миколаївської області ПМУМЮ(м.Одеса).

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення,

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

суддя : Н. І. Єгорова

Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено23.11.2022
Номер документу107434799
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди землі недійсним та скасування державної реєстрації права оренди землі

Судовий реєстр по справі —475/300/21

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Базовкіна Т. М.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Базовкіна Т. М.

Рішення від 29.09.2022

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 22.11.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 10.05.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні