Рішення
від 21.11.2022 по справі 478/974/22
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/974/22 пров. №2-о/478/18/2022

Р і ш е н н я

І м е н е м У к р а ї н и

21 листопада 2022 року Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Сябренко І.П.

за участю: секретаря Поліщук С.П.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду смт. Казанка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Казанківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті,

В с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою де просить встановити фактсмерті її чоловіка, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 на території населеного пункту Іванівка Донецької області під час участі у бойових діях проти збройних сил Російської Федерації.

В обґрунтування заяви заявник вказала, що вона ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який 25 лютого 2022 року був призваний на військову службу до Збройних Сил України за мобілізацією до в/ч НОМЕР_1 . Так, 08 березня 2022 року у зоні бойових дій на території населеного пункту Іванівка Донецької області, під час активних бойових дій та обстрілів позицій Збройних Сил України, із застосуванням стрілецької зброї, артилерійського озброєння та бронетанкової техніки з боку Збройних Сил Російської федерації, від осколкового порання не сумісного з життям помер її чоловік ОСОБА_2 . Про смерть її чоловіка був складений акт від 08 серпня 2022 року та оскільки смерть ОСОБА_2 наступила на окупованій Російською Федерацією території України, де відбуваються бойові дії, вона не має змоги отримати медичні документи про смерть чоловіка встановленого зразка, аби подати їх до органів державної РАЦС для реєстрації факту його смерті, тому з метою отримання свідоцтва про смерть та подальшого оформлення державної допомоги вона змушена звернутися до суду із вказаною заявою.

Ухвалою Казанківського районного суду Миколаївської області від 04 листопада 2022 року відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 підтримала подану заяву, просила встановити факт смерті ОСОБА_2 з підстав, зазначених у заяві. Додатково пояснила, що до теперішнього часу тіло загиблого чоловіка родині не повернуто, оскільки наразі у Донецької області, де загинув її чоловік, ведуться активні бойові дії.

Заінтересована особа - Казанківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) явку свого представника у судове засідання не забезпечив, про час, дату і місце його проведення був повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Вислухавши доводи заявника, дослідивши письмові докази, суд приходить такого висновку.

Як вбачається із матеріалів справи заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка села Крушельниця Сколевського району Львівської області, являється громадянкою України, що підтверджується паспортом України серії НОМЕР_2 (копія),виданим Казанківським РВ УМВС України в Миколаївській області від 08 вересня 1995 року,та в якому є відмітка про реєстрацію постійного місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.5-6).

Відповідно досвідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 (копія),виданого Відділом реєстрації актів громадянського стану Жовтневого РВК м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 03 березня 1995 року, актовий запис №164, заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно 25 лютого 2022 року був призваний на військову службу до Збройних Сил України за мобілізацією до в/ч НОМЕР_1 , що підтверджується довідкою виданою ІНФОРМАЦІЯ_4 від 01.11.2022 року за вих.№1/1107 (а.с.19).

Відповідно до акту про настання смерті від 08 серпня 2022 року складеного командиром військової частини НОМЕР_4 полковником ОСОБА_3 , засвідчено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 після 16 год. 30 хв. солдат ОСОБА_2 загинув внаслідок наступних обставин: ІНФОРМАЦІЯ_2 після 16 год. 30 хв. у зоні бойових дій на території н.п. Іванівка Донецької області, під час активних бойових дій та обстрілів позицій Збройних Сил України із застосування стрілецької зброї, артилерійського озброєння та бронетанкової техніки з боку Збройних Сил Російської Федерації, від осколкового поранення не сумісного з життям (отримав поранення у шийну артерію) помер старший водій-заряджаючий реактивного артилерійського дивізіону бригадної артилерійської групи Військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_2 , який був відряджений до Військової частини НОМЕР_4 , згідно наказу командира Військової частини НОМЕР_4 за №60 від 27 лютого 2022 року. Поранення отримав 08 березня 2022 року у період часу з 16 год. 30 хв. по 17 год. 00 хв. Даний військовослужбовець під час виконання військового обов`язку на території населеного пункту Іванівка Донецької області знаходився в тверезому стані та в засобах індивідуального захисту сертифікованого зразку українського виробництва (бронежилет «Корсар», шолом кевларовий). У зв`язку з активними бойовими діями тіло військовослужбовця з місця події не було евакуйоване до медичного закладу не направлялось. Смертельне поранення військовослужбовцем отримано під час бойових дій із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки і оборони Батьківщини та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку Збройних Сил Російської Федерації на території Донецької області (копія) (а.с.9).

З письмових пояснень солдата ОСОБА_4 , стрільця 2 механізованої роти 1 механізованого батальйону Військової частини НОМЕР_4 , та старшого солдата ОСОБА_5 , водія взводу технічного забезпечення 1 механізованого батальйону Військової частини НОМЕР_4 , які були відібрані заступником командира 2 механізованого батальйону Військової частини НОМЕР_4 капітаном ОСОБА_6 під час проведення службового розслідування (службової перевірки) вбачається, що вини проходили разом службу із загиблим ОСОБА_2 . 28 лютого 2022 року вони поступили в розпорядження Військової частини НОМЕР_4 , згідно наказу командира Військової частини НОМЕР_4 були зараховані на продовольче забезпечення і приступили до виконання своїх військових обов`язків. Так, 08 березня 2022 року на краю населеного пункту Іванівка Волноваського району Донецької області вони тримали оборонні позиції. Біля 16 год. 30 хв. на їхні позиції була здійснена масована танкова атака з щільним танковим вогнем противника. Під натиском ворога вони почали відходити до центра населеного пункту. Після чергового танкового вибуху ОСОБА_2 отримав осколкове порання в шию, від танкового снаряду, поранення було несумісним з життям, останній помер майже миттєво. Вже мертвого ОСОБА_2 вони дотягнули до причепа та з допомогою інших військовослужбовців поклали тіло до кузова причепа, але під щільними обстрілами і швидким наступом противника вони не змогли вивести причеп і він залишився на окупованій території. Зазначили, що документи ОСОБА_2 залишились при ньому.

Недовіряти або сумніватись в правдивості та об`єктивності показів свідків солдата ОСОБА_4 та старшого солдата ОСОБА_5 у суду підстав немає. Дані свідки були ознайомлені з їх обов`язками та правами, визначеними ст.63 Конституції України, їх покази є послідовними та логічними.

Заявник ОСОБА_1 зазначає також, що у зв`язку з тим, що тіло її чоловіка ОСОБА_2 було неможливо евакуювати з населеного пункту Іванівка Волноваського району Донецької області та доставити в медичний заклад для видачі відповідного лікарського документу про смерть, тому орган РАЦС не може видати свідоцтво про смерть.

До заяви про встановлення факту смерті також було долучено відповідь Казанківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), за вих.№23.3-37/654 від 01 листопада 2022 року, про відмову у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що заявником не було надано документу, який підтверджує факт смерті, форма якого відповідає формі, визначеній наказом МОЗ України №545 від 08.08.2006 року «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті» (а.с.20).

Частиною 1 ст.2 та ч.1 ст.4 ЦПК України визначено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

В силу приписів п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

За змістом ч.1 ст.317 ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Згідно положень ч.2 ст.49 ЦК України актами цивільного стану є, серед іншого, смерть фізичної особи. А згідно з положеннями частини 3 і 4 цієї ж статті, смерть фізичної особи підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п.20 ч.1 ст.106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Указом Президента України №64/2022 в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався, останній раз Указом Президента України №573/2022 від 12.08.2022 року строком на 90 діб з 05 години 30 хвилин 23.08.2022 року.

Відповідно до Наказу Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №75 від 25 квітня 2022 року (із змінами станом на 21 жовтня 2022 року) «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 жовтня 2022 року» територія Волноваської міської територіальноїгромади Волноваського району Донецької області, до складу якої входить с. Іванівка,віднесена до переліку територіальних громад, розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 жовтня 2022 року.

Нормами ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» визначено, що державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Пунктом 1 глави 5 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні передбачено, що підставою для проведення державної реєстрації смерті є лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о), рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у зоні бойових дій на території с. Іванівка Волноваського району Донецької області, під час обстрілів позицій Збройних Сил України із застосуванням стрілецької зброї, артилерійського озброєння та бронетанкової техніки з боку Збройних Сил Російської Федерації, при виконанні бойового завдання підтверджується матеріалами заяви.

Таким чином, суд вважає, що смерть ОСОБА_2 настала на території, де ведуться активні бойові дії, де неможливо на даний час отримати лікарське свідоцтво про смерть та довідку про причину смерті у встановленому законом порядку, тому і зареєструвати факт смерті в органах РАЦС та отримати свідоцтво про смерть чоловіка заявниця ОСОБА_1 на даний час позбавлена можливості.

Беручи до уваги, що встановлення факту смерті необхідно заявниці для реалізації прав та обов`язків, пов`язаних із смертю чоловіка, а чинним законодавством не передбаченого іншої можливості державної реєстрації смерті особи на території, на якій введено воєнний стан та тривають активні бойові дії, окрім встановлення факту смерті.

Відповідно до п.18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Зі змістом ч.4 ст.317 ЦПК України, ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті ОСОБА_2 за встановлених вище обставин, що надасть можливість заявнику отримати свідоцтво про смерть, та вважає за необхідним допусти рішення суду до негайного виконання.

Керуючись ст.ст.13, 259, 263-265, 268, 293-294, 315-317 ЦПК України, суд

У х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Казанківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті, - задовольнити повністю.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Кривий Ріг Дніпропетровської області, громадянина України, який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 , у період часу з 16 год. 30 хв. по 17 год. 00 хв., на території села Іванівка Волноваського району Донецької області, у віці 50 років, під час бойових дій із забезпечення здійснення заходів з національної безпеки та оборони Батьківщини та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку Збройних Сил Російської Федерації, в результаті обстрілу, причина смерті: осколкове поранення у шийну артерію.

Копію рішення невідкладно надіслати до Казанківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), для проведення державної реєстрації смерті.

Рішення підлягає негайному виконанню.Оскарження рішення не перешкоджає його виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 21.11.2022 року.

Суддя І.П. Сябренко

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу107434837
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —478/974/22

Рішення від 21.11.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Рішення від 21.11.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 25.10.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні