Рішення
від 17.11.2022 по справі 341/1544/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/1544/22

Номер провадження 2-о/341/76/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2022 року місто Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Мергеля М. Р., за участю:

секретаря судового засідання Матейко О. С.,

заявниці ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представниці заінтересованої особи Бордейчук І. С. ,

розглянув у судовому засіданні в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Центр професійно-технічної освіти № 1, про надання права на шлюб.

установив:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, в якій просить надати їй право на укладення шлюбу із ОСОБА_2 .

В обґрунтування заявлених вимог заявниця зазначила, що у 2022 році вона познайомилась із ОСОБА_2 . Між нею та ОСОБА_2 теплі і щирі стосунки, взаємні та міцні почуття любові і поваги один до одного, має намір зареєструвати з ним шлюб. Проте, коли вона звернулась до ЦНАП Бурштинської міської ради із заявою про реєстрацію шлюбу, то їй було роз`яснено, що вона не досягла шлюбного віку і тому реєстрація шлюбу можлива на підставі рішення суду про надання права на шлюб. З огляду на викладене, заявниця просить суд надати їй право на укладення шлюбу з ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 08 листопада 2022 року відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження та призначено судове засідання на 17 листопада 2022 року.

У судовому засіданні заявниця заявлені вимоги підтримала з підстав, викладених у заяві, та суду пояснила, що у 2022 році вона познайомилась з ОСОБА_2 , між ними склались дуже теплі і щирі стосунки, вони мають взаємні та міцні почуття любові і поваги один до одного. ОСОБА_2 є батьком їхньої майбутньої дитини. Вони бажають зареєструвати шлюб та звернулись до ЦНАП Бурштинської міської ради, однак їм роз`яснили, що вона не досягла шлюбного віку і рекомендували звернутись до суду.

Заявниця зазначила, що на цей час вона вже вагітна. Вона розуміє та усвідомлює правові наслідки укладення шлюбу та бажає виховувати майбутню дитину разом з її батьком. Також, розуміє наслідки набуття повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу. Просить заявлені вимоги задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні пояснив, що він кохає ОСОБА_1 , бажає створити сім`ю, зацікавлений у реєстрації шлюбу та народженні дитини у повноцінній сім`ї, однак єдиною перешкодою для реєстрації шлюбу є вік заявниці. ОСОБА_2 із заявницею проживають разом у квартирі ОСОБА_1 , він готовий утримувати сім`ю. Просить заяву про надання права на шлюб задовольнити.

Представниця заінтересованої особи Центру професійно-технічної освіти № 1 (далі - Центр) Бордейчук І. С. у судовому засіданні пояснила, що заявниця є сиротою та влаштована на повне державне забезпечення до їхнього Центру. Крім того, зазначила, що ОСОБА_1 зустрічається з ОСОБА_2 . У них взаємні почуття любові та поваги один до одного. Представниця підтримує бажання ОСОБА_1 щодо реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 . Не заперечує щодо надання судом права на шлюб.

Заслухавши пояснення заявниці, заінтересованих осіб, дослідивши надані письмові докази в їх сукупності, суд установив наступні фактичні обставини справи.

Заявниця ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією паспорта громадянина України (а. с. 4).

Згідно зі змістом копії рішення виконавчого комітету Буршинської міської ради Івано-Франківської області від 28 жовтня 2021 року про зняття з ОСОБА_4 опікунських обов`язків та припинення опіки над неповнолітньою внукою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , установлено, що виконавчий комітет міської ради вирішив, зокрема: звільнити ОСОБА_4 від здійснення повноважень піклувальника над дитиною, позбавленою батьківського піклування, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; неповнолітню ОСОБА_1 влаштувати на повне державне забезпечення до Центру професійно-технічної освіти № 1 (а. с. 15).

Відповідно до довідки від 04 листопада 2022 року № 374, яка видана Центром професійно-технічної освіти № 1, підтверджується, що заявниця навчається у цьому Центрі з 01 вересня 2021 року. Форма навчання денна. Термін закінчення навчання - червень 2024 року. Зараз навчається на ІІ курсі. Знаходиться на повному державному забезпеченні. У гуртожитку не проживає. Отримує стипендію (а. с. 6).

Згідно зі змістом копії наказу від 31 серпня 2022 року № 116, який виданий Центром професійно-технічної освіти № 1 про зарахування до дітей-сиріт, підтверджується, що ОСОБА_1 з 01 вересня 2022 року внесена у списки дітей-сиріт, які знаходяться на повному державному утриманні (а. с. 13),

Відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії поліклінічного відділення КНП «Бурштинська центральна міська лікарня» Івано-Франківської області від 03 серпня 2022 року № 90, підтверджується те, що заявниця знаходиться на обліку вагітних при жіночій консультації КНП «Бурштинська центральна міська лікарня» Івано-Франківської області. Діагноз: вагітність І, 12 тижнів (а. с. 7).

Згідно зі змістом інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта підтверджується, що заявниця ОСОБА_1 є власницею житлового приміщення загальною площею 23,3 кв. м, житловою площею 16,3 кв. м, АДРЕСА_1 , форма власності: приватна, розмір частки: 1/1 (а. с. 16-17).

Надаючи правову оцінку установленим обставинам справи, суд виходить з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 293 ЦПК України у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Відповідно до положень ст. 51 Конституції України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов`язки у шлюбі та сім`ї.

Згідно з ч. 1 ст. 21 СК України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до ст. 22 СК України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи які бажають реєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Згідно зі ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її вимогам.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Отже, дозвіл на укладення шлюбу неповнолітньою особою, яка досягла 16 років, надається лише на підставі рішення суду. Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьків неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значення для вирішення питання по суті не мають. Проте, їх позиція у цьому питанні може бути, а інколи - повинна бути, з`ясована у процесі прийняття рішення про зниження шлюбного віку. Але сама по собі їх згода або заперечення юридичної сили не має.

Суд установив, що представниця Центру професійно-технічної освіти № 1 не заперечує щодо укладання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Крім того, у судовому засіданні суд установив, що між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 існують стосунки, які грунтуються на взаємних почуттях любові та поваги один до одного, обоє бажають створити сім`ю, зацікавлені у народженні дитини та реєстрації шлюбу.

Правовий статус неповнолітніх осіб визначено ч. 2 ст. 34 ЦК України. У тому випадку, коли за рішенням суду неповнолітній особі, яка досягла 16 років, надається право на шлюб, у разі реєстрації шлюбу такою особою, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу. У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття набута нею повна цивільна дієздатність зберігається.

Суд не встановив будь-яких обставин, які б вказували, що шлюб може зашкодити інтересам заявниці. Навпаки, заявниця переконана, що шлюб відповідає її інтересам, вона розуміє наслідки набуття повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу, про що підтвердила у судовому засіданні.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, оцінюючи всі досліджені докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що укладання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідає їх законним інтересам та інтересам їхньої майбутньої дитини, оскільки вони бажають створити сім`ю та зареєструвати шлюб, а тому заява ОСОБА_1 про надання права на шлюб є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі приписів ст. ст. 259, 268 ЦПК України суд проголосив вступну та резолютивну частини рішення. Складання повного тексту рішення суду відкладено на строк не більш як десять днів.

Керуючись статтями 13, 259, 263, 268, 273, 293, 353, 354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Центр професійно-технічної освіти № 1, про надання права на шлюб задовольнити повністю.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на укладення шлюбу із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається учасниками справи до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене).

Повний текст рішення складено 21 листопада 2022 року.

Учасники справи:

заявниця - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

заінтересована особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце фактичного проживання за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

заінтересована особа - Центр професійно-технічної освіти № 1, місцезнаходження за адресою: вул. Тисменицька, 246, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 05536596.

СуддяМикола МЕРГЕЛЬ

Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено23.11.2022
Номер документу107438682
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —341/1544/22

Рішення від 17.11.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Рішення від 17.11.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні