Ухвала
від 17.11.2022 по справі 202/9350/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/9350/22

Провадження № 1-кс/202/5341/2022

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

17 листопада 2022 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі в режимі відеоконференції клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Тула Тульської області російської федерації, маючого неповну вищу освіту, одруженого, маючого на утриманні неповнолітню доньку ОСОБА_7 , 2015 року народження, працюючого директором ТОВ ВПФ «Біла Вежа», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.201-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст. 201-2 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання слідчий зазначив, що у невстановлений досудовим розслідуванням точний час, у ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_4 , які є волонтерами благодійної організації «благодійного фонду «ЕКВІЛІБРІУМ», виник спільний злочинний план, направлений на незаконне збагачення шляхом продажу гуманітарного вантажу, а саме, предметів індивідуального захисту військових (у тому числі бронежилетів та бронеплит), які ввезено на територію України під видом гуманітарної допомоги, та подальший розподіл між собою отриманого прибутку.

Реалізовуючи спільний злочинний умисел, ОСОБА_9 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , перебуваючи у невстановленому місці, у невстановлений час, але не пізніше 27.06.2022 року, усвідомлюючи той факт, що гуманітарна допомога, яка перебуває у його розпорядженні, є цільовою адресною безоплатною допомогою, що надається із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні, які потребують її в тому числі і у зв`язку з підготовкою до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту, і має спрямовуватися відповідно до обставин, об`єктивних потреб, згоди її отримувачів, діючи умисно, з корисливих мотивів, всупереч законодавству України та запровадженням воєнного стану на території України внаслідок агресії російської федерації, розпочали активні дії направлені на доведення свого злочинного плану до кінця.

Так, у період з травня по червень 2022 року, більш точну дату досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_9 ,реалізовуючи спільний злочинний план, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , керуючись корисливим мотивом, під приводом волонтерської діяльності благодійної організації «благодійного фонду «ЕКВІЛІБРІУМ» ЄДРПОУ 43241227, яка мала полягати у безоплатній передачі Збройним силам України та іншим військовим формуванням, створеним у відповідності до законодавства України, товарів індивідуального захисту, які отримали як гуманітарну допомогу від благодійного фонду «Міжнародний благодійний фонд «Наступний крок» («NEXT STEP UKRAINE» ЄРДПОУ 40299934), що є представником міжнародного благодійного фонду «NEXT STEP», вирішив продати 16 бронежилетів з броне пластинами. Одержувачем зазначеного товару гуманітарної допомоги повинен був стати ІНФОРМАЦІЯ_2 або інше військове формування.

24.05.2022року,більшточногочасудосудовимрозслідуваннямневстановлено,аленепізніше17год.22хв.,зазначенібронежилетиукількості16штук ОСОБА_4 передав ОСОБА_9 ум.Київ.Останнійчерезпоштовуслужбу«НоваПошта»у відділені№235тогождня переславсобіз АДРЕСА_3 , до відділення № 38 поштової служби « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованого за адресою: м. Дніпро, вул. Михайла Грушевського, 4а. Після отримання ОСОБА_9 забрав вищевказані бронежилети у кількості 16 штук, перевіз та почав зберігати за місцем свого мешкання, а саме, за адресою: АДРЕСА_4 .

В подальшому ОСОБА_9 , за попередньою змовою із ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , керуючись корисливим мотивом та переслідуючи мету одержання спільного незаконного прибутку, діючи з корисливих мотивів, не зважаючи на обов`язок безоплатної передачі таких товарів ІНФОРМАЦІЯ_4 та іншим військовим формуванням, розпочали дії спрямовані на пошук покупців в м. Дніпро.

Діючи відповідно до спільного злочинного плану, ОСОБА_9 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 під виглядом законної господарської діяльності, зареєструвавши через мережу інтернет в месенжері «телеграм» свій телеграм-акаунт « ОСОБА_10 » з ніком « ОСОБА_11 », за допомогою якого у телеграм каналі « ІНФОРМАЦІЯ_5 » акаунт ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) розмістив оголошення про продаж бронежилетів стандарту НАТО з 4-м рівнем захисту по ціні 1000 доларів США за один комплект.

За допомогою даного оголошення ОСОБА_9 підшукав покупця товару ОСОБА_12 , з яким домовився про зустріч 27.06.2022 року у м. Дніпро для подальшого продажу йому вказаних бронежилетів за ціною 900 доларів США за 1 штуку.

У подальшому, 29.06.2022 року, ОСОБА_9 у вечірній час доби домовився з ОСОБА_12 здійснити продаж вищевказаного товару 30.06.2022 року за ціною 900 доларів США, або у гривні за курсом на момент продажу за 1 бронежелет з броне-пластинами, тим самим планував отримати прибуток на загальну суму 520 000 гривень. При цьому ОСОБА_9 достовірно розумів, що продає гуманітарну допомогу без підтверджуючих на те документів.

Продовжуючи реалізовувати злочинний умисел, спрямований на продаж гуманітарної допомоги з метою одержання прибутку ОСОБА_9 , за попередньою змовою із ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , діючи з корисливих мотивів, у відповідності до заздалегідь розробленого злочинного плану, 30.06.2022 року приблизно о 17 год. 30 хв., перебуваючи по вул. В`ячеслава Липинського, поряд з будинком № 12 в м. Дніпро, зустрівся з покупцем ОСОБА_12 для отримання обумовлених грошових коштів у розмірі 520 000 грн. за гуманітарний товар у вигляді 16 бронежилетів з броне пластинами марки «Migel Caballero».

В ході зустрічі з ОСОБА_12 , 30.06.2022 року о 17 год. 45 хв., ОСОБА_9 , перебуваючи за вищевказаною адресою, поруч з транспортним засобом марки «Lеxus RX 350», реєстраційний номер НОМЕР_1 , в багажнику якого знаходилась гуманітарна допомога у вигляді 16 бронежилетів з броне-пластинами марки «Migel Caballero», діючи з корисливих мотивів, не зважаючи на обов`язок безоплатної передачі даних бронежилетів ІНФОРМАЦІЯ_4 та іншим військовим формуванням, надав вимогу покупцю ОСОБА_12 про передачу йому грошових коштів за вищевказаний товар. Після чого ОСОБА_9 отримав від ОСОБА_12 незаконний прибуток за продаж товарів гуманітарної допомоги, у розмірі 520 000 гривень, внаслідок чого було отримано прибуток, котрий у 410 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та становить значний розмір.

В рамках кримінального провадження 22.07.2022 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 25.07.2022 року відноснопідозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною цілодобово залишати житло за адресою: АДРЕСА_2 , окрім випадків необхідності отримання підозрюваним невідкладної медичної допомоги та в разі виникнення надзвичайних ситуацій, які б унеможливили безпечне для життя та здоров`я перебування підозрюваного у житлі; зобов`язано підозрюваного ОСОБА_4 прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду, та покладено на нього наступні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України: не відлучатисязамежінаселеногопунктувякомувін проживаєбездозволуслідчого,прокурора,суду; повідомляти слідчого,прокурорачисудпрозмінусвогомісця проживаннятароботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23.08.2022 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022040000000295 від 29.06.2022 року за підозрою ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст.201-2 КК України, до шести місяців, тобто до 30 грудня 2022 року включно.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 02.09.2022 року на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки: не залишати місце фактичного проживання квартиру АДРЕСА_5 в період часу з 21:00 год. по 07:00 год. наступної доби; прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду; не відлучатися за межі населеного пункту в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 20.09.2022 року продовжено строк застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту до 20.11.2022року включно із покладенням на підозрюваного ОСОБА_4 наступних обов`язків: не залишати місце фактичного проживання квартиру АДРЕСА_5 в період часу з 21:00 год. по 07:00 год. наступної доби; прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду; не відлучатися за межі населеного пункту в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні.

Досудовим розслідуванням встановлено наявні ризики, передбачені п.п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.Тому вобґрунтування застосуваннязапобіжного заходущодо підозрюваногопокладається необхідністьзапобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та суду, оскільки підозрюваний, розуміючи невідворотність покарання, може покинути (змінити) межі свого мешкання, без попередження слідчого/прокурора або суду; незаконно впливати на інших підозрюваних, свідків та понятих у кримінальному провадженні, що підтверджується тим, що ОСОБА_4 може вплинути на інших підозрюваних, а саме, ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , з якими має дружні стосунки, на підставі чого може їх схилити до зміни раніше наданих показів, понятих, які були учасниками слідчих дій, та, у подальшому експертів, які будуть виконувати судові експертизи; вчиняти інші кримінальні правопорушення, оскільки підозрюваний є волонтером та має можливість доступу до гуманітарної допомоги, яка знаходиться у благодійної організації «благодійного фонду «ЕКВІЛІБРІУМ», що може спровокувати підозрюваного на нове вчинення злочину.

Враховуючи вищевказане, слідчий просив продовжити строк застосування запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту відносно ОСОБА_4 на два місяці з покладанням на останнього обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України, а саме: не залишати місце фактичного проживання, а саме, квартиру АДРЕСА_5 в період часу з 21.00 год. по 07.00 год. наступної доби; прибувати за кожною вимогою до суду, слідчого або прокурора; не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований та проживає без дозволу прокурора або суду; повідомляти їх про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні.

У судовому засіданні прокурор підтримала клопотання та просила його задовольнити.

Під час розгляду клопотання підозрюваний заперечував проти задоволення клопотання.

Захисник підозрюваного, адвокат ОСОБА_5 заперечував проти задоволення клопотання.

Вислухавши учасників судового процесу, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, кримінальне провадження №12022040000000295 від 29.06.2022 року, приходжу до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022040000000295 від 29.06.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.201-2 КК України.

В рамках даного кримінального провадження, 22.07.2022 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 25.07.2022 року відноснопідозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною цілодобово залишати житло за адресою: АДРЕСА_2 , окрім випадків необхідності отримання підозрюваним невідкладної медичної допомоги та в разі виникнення надзвичайних ситуацій, які б унеможливили безпечне для життя та здоров`я перебування підозрюваного у житлі; зобов`язано підозрюваного ОСОБА_4 прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду, та покладено на нього наступні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України: не відлучатисязамежінаселеногопунктувякомувін проживаєбездозволуслідчого,прокурора,суду; повідомляти слідчого,прокурорачисудпрозмінусвогомісця проживаннятароботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 23.08.2022 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022040000000295 від 29.06.2022 року за підозрою ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст.201-2 КК України, до шести місяців, тобто до 30 грудня 2022 року включно.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 02.09.2022 року на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки: не залишати місце фактичного проживання квартиру АДРЕСА_5 в період часу з 21:00 год. по 07:00 год. наступної доби; прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду; не відлучатися за межі населеного пункту в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 20.09.2022 року продовжено строк застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту до 20.11.2022року включно із покладенням на підозрюваного ОСОБА_4 наступних обов`язків: не залишати місце фактичного проживання квартиру АДРЕСА_5 в період часу з 21:00 год. по 07:00 год. наступної доби; прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду; не відлучатися за межі населеного пункту в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

Вирішуючи питання про продовження дії запобіжного заходу, встановлено, що органу досудового розслідування дійсно необхідно провести ряд слідчих дій та враховується, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, за вчинення котрого передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна; враховуються дані про особу ОСОБА_4 , який одружений, має на утриманні неповнолітню доньку ОСОБА_7 , 2015 року народження, працює директором ТОВ ВПФ «Біла Вежа», раніше не судимий.

Обставини по справі з часу обрання запобіжного заходу не змінились, а ризики переховування від органу досудового розслідування та суду, незаконного впливу на свідків у кримінальному провадженні, що у своїй сукупності свідчить про неможливість запобігання ним шляхом застосування до підозрюваного іншого запобіжного заходу, менш обтяжливого, ніж домашній арешт.

Ризик передбачений ч. 1 п. 5 ст. 177 КПК Украіни в судовому засіданні не знайшов свого підтвердження.

З урахуванням викладеного, вважаю можливим продовжити строк домашнього арешту у нічний час доби відносно ОСОБА_4 в межах строку досудового розслідування до 30.12.2022 року, з покладенням на підозрюваного обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України.

Керуючись ст.ст. 176, 181, 194, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання слідчого - задовольнити частково.

Продовжити строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в межах строку досудового розслідування до 30.12.2022 року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки:

1) не залишати місце фактичного проживання квартиру АДРЕСА_5 в період часу з 21:00 год. по 07:00 год. наступної доби;

2) прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду;

3) не відлучатися за межі населеного пункту в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора, суду;

4) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та роботи;

5) утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 .

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107445280
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —202/9350/22

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 17.11.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні