Рішення
від 24.11.2022 по справі 575/515/22
ВЕЛИКОПИСАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 575/515/22

Провадження № 2/575/120/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2022 р. смт. Велика Писарівка

В.Писарівський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Савєльєвої А.І.

за участю секретаря Доценко Т.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.В.Писарівка справу за цивільним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернуласядо судуз позовомдо ОСОБА_2 пророзірванняшлюбу,зареєстрованогоміжнею тавідповідачем24.12.1994відділомРАГСВ.ПисарівськогорайонуСумськоїобласті,актовийзапис№ 63,мотивуючи своївимоги тим,що спільне життя не склалось з різних причин, на даний час шлюбні відносини повністю припинені, тому шлюб існує лише формально. Від шлюбу сторони неповнолітніх дітей не мають. У зв`язку з наведеним позивач просить позов задовольнити.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою судді від 19.08.2022 відкрито загальне позовне провадженняпо справі з викликом учасників справи у підготовче засідання на 16.09.2022 о 09:00. Датою належного повідомлення сторін є 19.08.2022 (а.с. 15, 16).

Ухвалою суду від 04.11.2022 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач надала письмову заяву про розгляд справи без її участі, де позов підтримує; належним чином повідомлений відповідач відзиву на позов не подав, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи без його участі не подав, у зв`язку з чим суд вирішує справу відповідно до ст.ст. 280 284 ЦПК України.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Повно та всебічно дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ст. 5 Протоколу № 7 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (Конвенцію ратифікованоЗаконом №475/97-ВР(475/97-ВР) від 17.07.1997 року) кожен з подружжя у відносинах між собою і в їхніх відносинах зі своїми дітьми користується рівними правами та обов`язками цивільного характеру, що виникають зі вступу у шлюб, перебування в шлюбі та у випадку його розірвання.

Відповідно дост. 55 СК України, дружина та чоловік зобов`язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім`ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги. Чоловік зобов`язаний утверджувати в сім`ї повагу до матері. Дружина зобов`язана утверджувати в сім`ї повагу до батька. Дружина та чоловік відповідальні один перед одним, перед іншими членами сім`ї за свою поведінку в ній. Дружина та чоловік зобов`язані спільно дбати про матеріальне забезпечення сім`ї.

Згідно з п.10постанови Пленуму Верховного Суду України №11 від 21.12.2007 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя", суди повинні уникати формалізму при вирішенні позовів про розірвання шлюбу, повно та всебічно з`ясовувати фактичні взаємини подружжя, дійсні причинипозовупророзірванняшлюбу,враховуватинаявністьмалолітньої дитини, та інші обставини життя подружжя, забезпечувати участь у судовому засіданні, як правило, обох сторін, вживати заходів до примирення подружжя.

Згідно ст.ст. 111, 112 Сімейного Кодексу України при розгляді справи про розірвання шлюбу суд повинен установити дійсні мотиви розлучення, з`ясувати фактичні взаємини подружжя, і зобов`язаний вжити заходів щодо їх примирення, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства. Шлюб розривається, якщо судом буде встановлено,що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу стали неможливими.

Відповідно дост. 6 Європейської конвенції з прав людинита основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі «Смірнова проти України»).

Матеріалами справи встановлено, що сторони зареєстрували шлюб 24.12.1994відділом РАГСВ.Писарівськогорайону Сумськоїобласті,актовий запис№ 63, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу (а.с. 6). Від шлюбу сторони неповнолітніх дітей не мають.

Сторони проживають окремо, подружніх та сімейних стосунків не підтримують, спільне господарство не ведуть, отже, подальше збереженняшлюбу неможливеі суперечитьінтересам сторін.

З`ясувавши фактичні взаємовідносини між сторонами і дійсні причини позову про розірвання шлюбу, суд також враховуєст. 51 Конституції Українитаст. 24 Сімейного Кодексу України, в якій вказано, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка і примушування до шлюбу не допускається, а документальне існування шлюбу між сторонами по справі не відповідає поняттю «сім`ї», як соціального інституту сучасного суспільства.

Зважаючи на принципи рівноправності жінки і чоловіка, закон вимагає, щоб згода на одруження була взаємною. Принцип добровільності шлюбу є чинним не лише на стадії його реєстрації, а і під час знаходження в шлюбі, що зумовлює можливість добровільного розірвання шлюбу, про що записано в статті 16 Конвенції про дискримінацію жінок в частині першій підпункту «с», «однакові права і обов`язки під час шлюбу і після його розірвання». Шлюб - це сімейний союз, при цьому слово «сімейний» засвідчує, що шлюб створює сім`ю, а слово «союз» підкреслює договірну природу шлюбу, яка зумовлює його добровільний характер.

Відповідно до ч. 3ст. 105 СК Українишлюб припиняється шляхом його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду відповідно дост.110 цього Кодексу.

Згідност. 113 СК Україниособа, яка змінила своє прізвище у зв`язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу у подальшому іменуватися цим прізвищем або поновити своє дошлюбне прізвище.

Враховуючи обставини справи, приймаючи до уваги приписи ст. 112 СК України, беручи до уваги, що відповідач позов визнав, суд вважає за можливе позов задовольнити та розірвати шлюб між сторонами.

На підставі ст.ст. 110,111,112,114 Сімейного Кодексу України,

керуючись ст.ст. 12,13,48,76,141,258,259,263-265,268,273,280-284,354,355 ЦПК України, суд

в ир іш ив :

Цивільний позов ОСОБА_1 задовольнити.

Розірвати шлюбміж ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , та ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований 24 грудня 1994 року у відділі реєстрації актів громадянського стану В.Писарівського району,актовий запис№ 63.

Після розірвання шлюбу ОСОБА_1 іменувати за прізвищем ОСОБА_4 .

Заочне рішення може бути переглянуте В.Писарівським районним судом Сумської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя А.І.Савєльєва

Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено25.11.2022

Судовий реєстр по справі —575/515/22

Рішення від 24.11.2022

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні