Рішення
від 23.11.2022 по справі 449/652/22
ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 449/652/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

"23" листопада 2022 р. м. Перемишляни

Перемишлянський районний суд Львівської області в складі:

судді Гуняк О.Я.

з участю секретаря судових засідань: Байдали Н.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Перемишляни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа: Виконавчий комітетБібрської міськоїради про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , звернулася до Перемишлянського районного суду Львівської області з позовною заявою, в якій просять: визнати ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ,такими,що втратилиправо накористування житловимприміщенням,а саме:будинком АДРЕСА_1 . В обґрунтування позову зазначила, що вона ОСОБА_1 , є власником житлового будинку АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу житлового будинку посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Поповичем О.С. зареєстрованого у реєстрі за №1075. Звертають увагу, що з моменту укладення договору купівлі-продажу житлового будинку та реєстрації права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 за нею - ОСОБА_1 , колишній власник ОСОБА_2 та члени його сім`ї ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у згаданому вище житловому будинку не проживають та фактично не з`являються.

В судове засідання позивач не з`явилася, однак від представника позивача надійшла заява, в якій останній просить суд, проводити розгляд даної цивільної справи без його участі. Проти прийняття заочного рішення не заперечує.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, хоч про дату, час та місце проведення судового засідання, повідомлялися належним чином про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення.

Представник третьої особи - Виконавчого комітету Бібрської міської ради в судове засідання не з`явився, проте від останнього надійшла заява про розгляд справи без участі представника за наявними в матеріалах справи документами.

Згідно ч.11 ст.128 ЦПК України, відповідачі також викликалися в суд через оголошення на офіційному веб-порталі «Судової влади України». Згідно інформації, опублікованої на офіційному веб-порталі «Судова влада України» в розділі «Оголошення про виклик до суду», відповідачі були повідомлені про місце, дату та час розгляду справи, але у судове засідання так і не з`явилися, тому, зі згоди позивача, на підставі ст. 223 ЦПК України, суд, вважав за можливе проводити розгляд справиу відсутності сторін на підставі доказів, які знаходяться в матеріалах справи.

Дослідивши обставини справи, оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

У п.10 постанови Пленуму Верховного Суду від 12.04.1985 року №2 «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового Кодексу України» роз`яснено, що у справах про визнання наймача або члена його сім`ї таким, що втратив право користування жилим приміщенням на підставі ст.71 ЖК, необхідно з`ясовувати причини відсутності відповідача понад установлені строки.

Як вбачається із довідки виданої Виконавчим комітетом Бібрської міської ради від 14.07.2022 р. №501, ОСОБА_1 , дійсно належить згідно договору купівлі-продажу житловий будинок в АДРЕСА_1 . В даному будинку зареєстровані: ОСОБА_2 , 1963 р.н., ОСОБА_3 , 1990 р.н., ОСОБА_4 , 1993 р.н. та ОСОБА_5 , 2000 р.н..

Згідно договору купівлі-продажу посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Поповичем О.С. зареєстрованого у реєстрі за №1075, ОСОБА_2 продав, а ОСОБА_1 купила належний ОСОБА_2 житловий будинок АДРЕСА_1 , а також зобов`язався зняти з реєстраційного обліку зареєстрованих осіб до 30.07.2020 року.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №216590392 від 16.07.2020 р., житловий будинок АДРЕСА_1 , належить на праві приватної власності ОСОБА_1 .

Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №216592480 від 16.07.2020 р,, земельна ділянка площею 0,25 га, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована в АДРЕСА_1 , належить на праві приватної власності ОСОБА_1 .

Статтею 47 Конституції України закріплено право кожного громадянина України на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Відповідно до ст.ст. 319, 391 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 150 ЖК України громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.

Згідно з ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Згідно із ст.ст.71, 72 ЖК УРСР при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні з поважних причин понад 6 місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору судом. Визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням унаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Таким чином, судом встановлено, що відповідачі у вказаному житловому будинку не проживають тривалий час, а тому їх слід визнати такими, що втратили право на користування житловим приміщенням.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-82, 141, 247, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ,такими,що втратилиправо накористування житловимприміщенням,а саме:будинком АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі протягом 30 днів з дня його проголошення апеляційної скарги.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач:

ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Відповідачі:

ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_3 , паспорт серії НОМЕР_3 від 09.09.2009 р., місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_4 , паспорт серії НОМЕР_3 від 09.09.2009 р., місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_5 , паспорт серії НОМЕР_4 від 19.01.2017 р., місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

Третя особа:

Виконавчий комітет Бібрської міської ради Львівської області, код ЄДРПОУ 26412390, місце знаходження вул. Тарнавського, 22 м.Бібрка Львівської області.

Суддя О. Я. Гуняк

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107475039
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —449/652/22

Рішення від 23.11.2022

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 10.10.2022

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні