Ухвала
від 23.11.2022 по справі 908/1468/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

23.11.2022 Справа № 908/1468/21

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М., розглянувши позовну заяву Головного управління ДПС у Запорізькій області, 69107, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 166 до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України, код ЄДРПОУ 32025623 (вул. Українська, 50, м. Запоріжжя, 69095) про розкриття інформації, що містить банківську таємницю

УСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Запорізької області на стадії процедури розпорядження майном перебуває справа №908/671/18 про банкрутство Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України.

21.05.2021. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Головного управління ДПС у Запорізькій області до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України про розкриття інформації, що містить банківську таємницю.

Згідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 21.05.2021 відповідно по Положення про автоматизовану систему документообігу суду, частини 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства позовну заяву передано на розгляд судді Сушко Л.М. у провадженні якої перебуває справа №908/671/18 про банкрутство Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України для розгляду позову в межах цієї справи.

Ухвалою суду від 25.05.2021. відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом Головного управління ДПС у Запорізькій області до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України про розкриття інформації, що містить банківську таємницю. Позовну заяву Головного управління ДПС у Запорізькій області, 69107, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 166 та додані до неї документи повернуто заявнику.

Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 15.09.2021. ухвалу Господарського суду Запорізької області від 25.05.2021 у справі № 908/1468/21 скасовано. Справу № 908/1468/21 направлено для розгляду до Господарського суду Запорізької області.

27.10.2021. справу направлено до Касаційної інстанції.

Постановою Верховного суду від 10.11.2022. 15.09.2021 908/1468/21 .

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Згідно пункту 8 частини 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Так, ухвалою господарського суду Запорізької області від 13.01.2022., яка залишена без змін Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 21.06.2022 провадження у справі №908/671/18 про банкрутство Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України, код ЄДРПОУ 32025623 (вул. Українська, 50, м. Запоріжжя, 69095) закрито.

Таким чином, у суда відсутні підстави для прийняття позовної заяви Головного управління ДПС у Запорізькій області до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України про розкриття інформації, що містить банківську таємницю на підставі ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у зв`язку з закриттям провадження у справі №908/671/18.

Також, судом встановлено, що предметом спору за позовом Головного управління ДПС у Запорізькій області до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України є розкриття інформації, що містить банківську таємницю.

Згідно ст. 1 Цивільного процесуального кодексу України - Цивільний процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження загальних судів щодо цивільних спорів та інших визначених цим Кодексом справ, встановлює порядок здійснення цивільного судочинства.

Статтею 15 Цивільного процесуального кодексу України визначено компетенцію судів щодо розгляду цивільних справ. У порядку цивільного судочинства суди розглядають справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ провадиться за правилами іншого судочинства.

Частиною 2 статті 19 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку окремого провадження.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Отже, дана справа повинна розглядатися за правилами цивільного судочинства місцевим загальним судом цивільної юрисдикції.

За змістом ст. 175 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Аналізуючи установлені обставини та вищевказані норми чинного законодавства, суд приходить до висновку, що позовна заява Головного управління ДПС у Запорізькій області до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України про розкриття інформації, що містить банківську таємницю не може бути розглянута господарським судом, у зв`язку з чим необхідно відмовити у відкритті провадження за даною позовною заявою та повернути її заявнику.

Частиною 6 статті 175 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Враховуючи викладене, Господарський суд Запорізької області роз`яснює заявнику, що позовні вимоги, заявлені Головним управлінням ДПС у Запорізькій області підлягають розгляду за правилами цивільного судочинства місцевим загальним судом цивільної юрисдикції.

Керуючись ст. ст. 1, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 4, 20, 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Головного управління ДПС у Запорізькій області до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України про розкриття інформації, що містить банківську таємницю.

Ухвала набирає законної сили з 23.11.2022 та може бути оскаржена у 10-ти денний строк до Центрального апеляційного господарського суду через господарський суд Запорізької області.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107475393
СудочинствоГосподарське
Сутьрозкриття інформації, що містить банківську таємницю

Судовий реєстр по справі —908/1468/21

Ухвала від 23.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Постанова від 10.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 09.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Постанова від 15.09.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 19.08.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 25.05.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні