Ухвала
від 21.11.2022 по справі 918/856/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"21" листопада 2022 р. м. Рівне Справа № 918/856/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді О.Андрійчук, за участю секретаря

судового засідання О.Гупалюк, розглянувши спільну заяву Публічного акціонерного товариства "Управління будівництва Хмельницької АЕС" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Голд С" про затвердження мирової угоди у справі

за позовом Публічного акціонерного товариства "Управління будівництва Хмельницької АЕС"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Голд С"

про стягнення 225 992,99 грн,

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: не з`явився,

УСТАНОВИВ:

У жовтні 2022 року Публічне акціонерне товариство "Управління будівництва Хмельницької АЕС" (позивач) звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Голд С" (відповідач) про стягнення 225992,99 грн.

Ухвалою суду від 19.10.2022 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження, судове засідання призначено на 07.11.2022.

Ухвалою суду від 07.11.2022 розгляд справи відкладено на 21.11.2022.

21.11.2022 від сторін надійшла спільна заява сторін про затвердження мирової угоди разом з текстом мирової угоди. Крім цього, у заяві сторони просили провести судове засідання без їхньої участі.

Суд, розглянувши заяву про затвердження мирової угоди, вважає за необхідне зазначити таке.

За змістом ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки можуть виникати з рішення суду.

Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч. 7 ст. 46 ГПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Частинами 1-4 ст. 192 ГПК України встановлено, що мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень (ч. 2, 3 ст. 193 ГПК України).

Суд зазначає, що мирова угода - це договір, який укладається сторонами у добровільному порядку з метою припинення спору у певній судовій справі, на умовах, погоджених сторонами, та затверджується судом. Тобто, відмовившись від судового захисту, сторони ліквідують наявний правовий конфлікт через самостійне (без державного втручання) врегулювання розбіжностей на погоджених ними умовах.

За своїм змістом мирова угода - це досягнення домовленостей між сторонами з метою припинення спору та вирішення всіх спірних питань, у зв`язку з якими було подано позов, на

умовах, погоджених сторонами. Мирова угода не приводить до вирішення спору по суті.

Сторони не вирішують спору, не здійснюють правосуддя, що є прерогативою судової влади, а досягнувши угоди між собою, припиняють спір. Така угода призводить до врегулювання спору шляхом визначення її сторонами певних дій, які та чи інша сторона угоди має вчинити. У зв`язку з цим укладення мирової угоди, як способу реалізації процесуальних прав, закріплених у процесуальних нормах, є правом сторін, яке, відповідно до процесуального закону, неможливо реалізувати тільки за наявності умов, що суперечать законодавству, або призводять до порушення чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів. Отже, умови мирової угоди мають бути викладені чітко та недвозначно з тим, щоб не виникало неясності і спорів з приводу її змісту під час виконання. Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо умови мирової угоди суперечать закону або порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними, або одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє. Укладення мирової угоди неможливе і в тих випадках, коли ті чи інші відносини імперативно врегульовано законом і не можуть змінюватись волевиявленням сторін.

Мирова угода є одним із способів вирішення господарського спору, яка може, як правило, застосуватися лише прав та обов`язків сторін щодо предмету позову. На відміну від звичайної угоди, мирова угода, що укладається в господарському процесі: укладається у формі та на умовах, передбачених самими сторонами, проте на умовах, що не суперечать діючому законодавству; підлягає затвердженню господарським судом; не лише змінює матеріально-правові відносини, а й припиняє процесуально-правові відносини; якщо мирова угода не виконується добровільно, вона виконується в порядку, встановленому для виконання судового акта.

Як установлено судом з поданої сторонами мирової угоди, остання підписана уповноваженими представниками сторін, судом не встановлено, що вказана мирова угода яким-небудь чином порушує права чи охоронювані законом інтересів третіх осіб.

Частиною 1 ст. 193 ГПК України унормовано, що виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і строки, передбачені цією угодою.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Суд роз`яснює сторонам, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

За ч. 4 ст. 231 ГПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового

збору з бюджету.

Керуючись ст. 46, 123, 130, 192, 231, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Спільну заяву Публічного акціонерного товариства "Управління будівництва Хмельницької АЕС" та Товариства з обмеженою відповідальністю " Голд С" у справі № 918/856/22 про затвердження мирової угоди від 21.11.2022 задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду від 21.11.2022, укладену між Публічним акціонерним товариством "Управління будівництва Хмельницької АЕС" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Голд С", у такій редакції:

МИРОВА УГОДА

Сторони шляхом перемовин при зустрічі представників та листування по електронній пошті домовились про укладення мирової угоди на таких умовах:

1. Боржник визнає, що його заборгованість перед стягувачем на момент подання стягувачем позовної заяви і на момент укладання цієї угоди становить 225 992,99 грн;

2. Боржник гарантує, що погасить наявну заборгованість та частину судових витрат перед стягувачем у повному обсязі у такі строки та таким чином: шляхом розстрочення боргу

на 6 місяців з відшкодуванням судового збору та 50% витрат на правову допомогу (3 389,89 грн - судовий збір, 8 474,74 грн - витрати на правову допомогу, 225 992,99 грн - основний борг), починаючи з грудня місяця 2022 року, боржник зобов`язується перерахувати на рахунок стягувача: до 20.12.2022 - 39 643,00 грн, до 20.01.2023 - 39 643,00 грн, до 20.02.2023 - 39 643,00 грн, до 20.03.2023 - 39 643,00 грн, до 20.04.2023 - 39 643,00 грн, до 20.05.2023 - 39 643,00 грн.

Боржник має право достроково погасити борг перед стягувачем у повному обсязі.

3. Стягувач заявляє, що з моменту підписання цієї мирової угоди та у випадку належного її виконання не матиме жодних майнових претензій до боржника з приводу заборгованості, погашення якої є предметом цієї мирової угоди.

4. Боржник і стягувач домовилися, що будь-які витрати, що виникатимуть чи можуть виникнути після затвердження судом умов цієї мирової угоди, покладаються на боржника.

5. Боржник і стягувач заявляють, що ні в процесі укладення цієї мирової угоди, ні в процесі виконання її умов та після виконання не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, у тому числі й держави.

Стягувач: Публічне акціонерне товариство " Управління будівництва Хмельницької АЕС" (30100, Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Ринкова, 5, ідентифікаційний код 21339688) від імені стягувача на підставі Статуту ПАТ "Управління будівництва Хмельницької АЕС" голова правління ПАТ "Управління будівництва Хмельницької АЕС"


Д. Оцабрика.

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Голд С" (33022, м. Рівне, вул. Гагаріна, 30, ідентифікаційний код 38610592) від імені божника на підставі Статуту директор

ТОВ "Голд С"


Р.Селецький.

3. Провадження у справі № 918/856/22 за позовом Публічного акціонерного товариства "Управління будівництва Хмельницької АЕС" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Голд С" про стягнення 225 992,99 грн закрити.

4. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження" ця ухвала є виконавчим документом та набирає чинності з дати її постановляння - 21.11.2022.

5. Ухвала може бути пред`явлена до примусового виконання у порядку, передбаченому Законом України "Про виконавче провадження" протягом дії мирової угоди та з урахуванням

трирічного строку пред`явлення виконавчих документів до виконання, встановленого ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" щодо кожного чергового платежу окремо, а саме: в сумі 39 643,00 грн - до 21.12.2025, в сумі 39 643,00 грн - до 21.01.2026, в сумі 39 643,00 грн - до 21.02.2026, в сумі 39 643,00 грн - до 21.03.2026, в сумі 39 643,00 грн - до 21.04.2026, в сумі 39 643,00 грн - до 21.05.2026.

6. Стягувачем за ухвалою є: Публічне акціонерне товариство "Управління будівництва Хмельницької АЕС" (30100, Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Ринкова, 5, ідентифікаційний код 21339688).

7. Боржником за ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю "Голд С" (33022, м. Рівне, вул. Гагаріна, 30, ідентифікаційний код 38610592).

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені ст. 254-257 ГПК України.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Ухвала підписана 21.11.2022.

Суддя О.Андрійчук

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107475748
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 225 992,99 грн,

Судовий реєстр по справі —918/856/22

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні