Ухвала
від 23.11.2022 по справі 293/691/22
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №293/691/22

Провадження № 2/293/373/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2022 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Бруховського Є.Б.

секретаря судового засідання Давиденко Л.П.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватногопідприємства "Нашааптека" про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває вищезазначена цивільна справа.

25.08.2022поштою наадресу судунадійшло клопотаннявідповідача прозакриття провадженняпо справі.Клопотання обґрунтованетим,що постановоюгосподарського судуміста Києвавід 22.06.2022по справі№910/8830/20визнано банкрутомПриватне підприємство«Наша Аптека»(02140,місто Київ,проспект Бажана,буд.36,прим.84;ідентифікаційний код:25390449)та відкритоліквідаційну процедурувідповідно доположень КодексуУкраїни зпроцедур банкрутства,ліквідатором посправі призначеноарбітражного керуючогоМотальову-КравецьВалерію Юріївну(свідоцтво№1907від 25.04.2019),а тому зврахуванням положеньст.7Кодексу Україниз процедурбанкрутства проситьзакрити провадження уцивільній справі№293/691/22за позовом ОСОБА_1 до Приватногопідприємства "Нашааптека" про стягненнясереднього заробіткуза часзатримки розрахунку.Також зврахуванням ч.2ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства вказує, що розгляд справи про банкрутство Приватного підприємства «Наша Аптека» здійснює Господарський суд міста Києва.

Вивчивши клопотання відповідача, оглянувши матеріали справи, суд дійшов такого висновку:

Судом встановлено, що ухвалою Господарського суду м. Києва від 03.07.2020 прийнято до розгляду заяву Приватного підприємства «Наша Аптека» про порушення провадження у справі про власне банкрутство.

20.07.2020 ухвалою Господарського суду м.Києва відкрито провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства «Наша Аптека».

22.06.2022 постановою Господарського суду міста Києва по справі №910/8830/20 визнано банкрутом Приватне підприємство «Наша Аптека» (02140, місто Київ, проспект Бажана, буд. 36, прим. 84; ідентифікаційний код: 25390449) та відкрито ліквідаційну процедуру відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого Мотальову-Кравець Валерію Юріївну (свідоцтво №1907 від 25.04.2019).

У цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до Приватногопідприємства "Нашааптека" про стягненнясереднього заробіткуза часзатримки розрахунку за ухвалою судді відкрито провадження 09.06.2022.

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України господарським судам підвідомчі справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Звертаючись до суду позивач ОСОБА_1 просить стягнути з ПП «Наша аптека» на її користь середній заробіток за період затримки розрахунку за період з 29.09.2020 по 31.05.2022 у розмірі 110061 грн.

Відповідно до ч. 1 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Згідно з ч. 2 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Відповідно до ч.3 ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства, матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкротство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Як передбачено ч. 4 ст.263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 15.01.2020 року у справі № 607/6254/15-ц викладено правовий висновок про те, що розгляд всіх майнових спорів, стороною в яких є боржник у справі про банкрутство, повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи.

Отже, порушення провадження у справі про банкрутство боржника обумовлює особливість вирішення таких спорів і полягає в тому, що вони розглядаються та вирішуються по суті саме у межах справи про банкрутство.

Відповідач у справі є боржником у справі про банкрутство, тому позов ОСОБА_1 не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки вказаний спір має розглядатися судом, який порушив провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства «Наша Аптека».

Розгляд справи про банкрутство Приватного підприємства «Наша Аптека» здійснює Господарський суд міста Києва.

Таким чином, враховуючи, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, провадження в якій відкрито після відкриття провадження у справі про банкрутство, а тому суд, з урахуванням приписів п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, уважає за необхідне закрити провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 255 ЦПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

Тому суд уважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях (п.5 ч.1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір").

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.255,256 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі позовом ОСОБА_1 до Приватногопідприємства "Нашааптека" про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку - закрити.

Роз`яснитипозивачу,що розглядтакої справивіднесено доюрисдикції господарськогосуду,який порушив провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства «Наша Аптека».

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Євген БРУХОВСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено25.11.2022
Номер документу107476573
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку

Судовий реєстр по справі —293/691/22

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Бруховський Є. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні