Ухвала
від 24.11.2022 по справі 366/2030/22
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 366/2030/22

Провадження 1-кс/366/287/22

УХВАЛА

Іменем України

24.11.2022 року смт. Іванків

Слідчий суддя Іванківського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою від 08.11.2022 року про вчинені кримінальні правопорушення,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_3 (далі Скаржник) звернувся до слідчого судді Іванківського районного суду Київської області із зазначеною скаргою.

У свої скарзі Скаржник зазначає, що 08.11.2022 року він звернувся до ВП № 1 Вишгородського РУП ГУНП в Київській області (смт. Іванків) із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 187 та ч. 1 ст. 190 КК України. Ця заява зареєстрована за вх. № А-374

В заяві зазначено, що 04.11.2022 року, приблизно о 11 год. до Скаржника надійшло повідомлення про те, що на територію Храму на честь святого Олександра Невського (РО «ПАРАФІЯ СВ.ОЛЕКСАНДРА НЕВСЬКОГО КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ». Код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 . Адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Феневичі, вул. Шевченка, 27-б), де Скаржник є настоятелем, зайшли невідомі люди, при цьому зламали двері Храму і жилого приміщення, звідки викрали належне скаржнику майно.

Станом на день подачі скарги до суду, скаржнику невідомо про результати розгляду його заяви до відділення поліції, про це йому ніхто та ніяк не повідомив.

За таких обставин скаржник просить зобов`язати уповноважену особу СВ ВишгородськогоРУП ГУНПв Київськійобласті внестивідомості доЄдиного реєструдосудових розслідуваньпро скоєннякримінальних правопорушень.

В судове засідання скаржник не з`явився, просив провести розгляд спкарги без його участі. Скаргу підтримав та просив її задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, його неявка не перешкоджає розгляду скарги.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Розглянувши скаргу на бездіяльність слідчого та додані до неї документи, слідчий суддя приходить до наступного.

Вищий спеціалізований суд України з питань розгляду цивільних і кримінальних справ в Узагальненні «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» зазначив, що на відміну від процесуального порядку реагування на заяви та повідомлення про злочин, який було встановлено вКПК 1960 року, згаданий обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Наведене підтверджується імперативними положеннямич. 4 ст. 214 КПК, згідно з якою відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

ОкрімКПК, нормативні засади, пов`язані із вчиненням зазначеної процесуальної дії, регламентовані Положенням про порядок ведення ЄРДР, затвердженимнаказом Генеральної прокуратури України від 06.04.2016 N 139, прийнятим на виконання вимог КПК. Зазначені нормативні засади, як засвідчили результати проведеного аналізу судової практики, також беруться до уваги слідчими суддями під час розгляду аналізованого в межах цього підрозділу виду скарг.

КПК Українидійсно передбачає внесення до ЄРДР інформації на підставі заяв та повідомленьпро кримінальне правопорушення, а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень. Разом з тим слід враховувати, що на цьому етапі розвитку правових відносин стосовно ймовірного вчинення діяння, відповідальність за яке встановленаКК, не достатньо об`єктивних відомостей навіть для попередньої констатації наявності або відсутності ознак складу злочину.

Якщо особа звертається із певним документом до органів, відповідальних за реалізацію завдань кримінального провадження, пов`язаних із вчиненням, на її думку, кримінального правопорушення, то таке звернення недопустимо розцінювати як таке, в якому реалізується право особи на внесення пропозицій стосовно вдосконалення роботи органів досудового розслідування, викриття недоліків у їх роботі або як прояв участі у державних справах. Також неправильно (з цих же міркувань) розглядати заяви, які, на думку уповноважених суб`єктів органів досудового розслідування, містять відомості про кримінальне правопорушення, за правиламист. 214 КПК, а які таких відомостей не містять, - за правиламиЗакону України "Про звернення громадян", оскільки така ознака не може використовуватись як розмежувальна для цих двох видів звернень.

З наведених підстав обґрунтованою є практика слідчих суддів, які визнають протиправною бездіяльність слідчих та прокурорів із невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, якщо заява, яка, на думку особи, що її подала, містила відомості про кримінальне правопорушення, однак була розглянута в порядкуЗакону України "Про звернення громадян".

Отже, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначенихКПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно дост. 284 КПК.

Таким чином, з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Враховуючи вищенаведене, судовий контроль, який здійснюється слідчими суддями при розгляді скарг на бездіяльність щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, фактично передбачає необхідність забезпечення належного реагування на випадки ініціювання особою питань, пов`язаних з реалізацією завдань кримінального провадження як щодо захисту від кримінальних правопорушень, так і стосовно того, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності.

Згідно ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідчим суддею встановлено, що 08.11.2022 року ОСОБА_3 звернувся до ВП № 1 Вишгородського РУП ГУНП в Київській області (смт. Іванків) із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 187 та ч. 1 ст. 190 КК України.

Зазначена заява зареєстрована за вх. № А-374 від 08.11.2022 року

Зі змісту долученої до скарги заяви ОСОБА_3 від 08.11.2022 року, яку він подав до відділення поліції, вбачається, що 04.11.2022 року, приблизно о 11 год. до Скаржника надійшло повідомлення про те, що на територію Храму на честь святого Олександра Невського (РО «ПАРАФІЯ СВ.ОЛЕКСАНДРА НЕВСЬКОГО КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ». Код ЄДРПОУ: 24878747. Адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Феневичі, вул. Шевченка, 27-б), де скаржник є настоятелем, зайшли невідомі люди, при цьому зламали двері Храму і жилого приміщення, звідки викрали належне скаржнику майно.

Станом на 16.11.2022 року (дата подачі скарги до суду), скаржнику ніяким чином не повідомлено про результати розгляду його скарги. Ця обставина ніким не оспорюється. Таким чином, у слідчого судді є достатні підстави вважати, що відомості за заявою ОСОБА_3 до ЄРДР не були внесені.

Відповідно до ч. 2 ст. 306 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше п`яти днів з моменту надходження скарги.

18.11.2022 року до ВП № 1 Вишгородського РУП ГУНП в Київській області направлено запит для отримання інформації стосовно розгляду заяви ОСОБА_3 від 08.11.2022 року, однак ніякої відповіді на адресу суду у встановлений КПК строк не надано.

Це в свою чергу свідчить про неналежне ставлення ВП № 1 Вишгородського РУП ГУНП в Київській області до виконання своїх службових обов`язків, а тому, враховуючи визначені КПК строки розгляду скарг на бездіяльність слідчого, слідчий суддя приходить до висновку про розгляд скарги ОСОБА_3 за наявними в слідчого судді матеріалами справи.

З метою встановлення всіх необхідних обставин справи за скаргою ОСОБА_3 про вчинене ним кримінальне правопорушення, зокрема наявності в діях невідомих осіб ознак складу кримінальних правопорушень, передбачених ст. 187 та 190 КК України, чинне законодавство прямо вимагає провести ряд заходів, які визначені КПК України, з чого виникає необхідність внести відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування, оскільки такі заходи проводяться лише в рамках кримінального провадження, відомості про яке вносяться до ЄРДР.

Отже, з урахуванням вище перелічених нормативно-правових актів, якими у своїй діяльності керуються правоохоронні органи та органи судової влади, виникає необхідність у внесенні відомостей за заявою ОСОБА_3 від 08.11.2022 року до ЄРДР, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 187 та ч. 1 ст. 190 КК України для проведення досудового розслідування. У разі, якщо в ході проведення досудового розслідування буде встановлено відсутності ознак кримінальних правопорушень, це кримінальне провадження підлягає закриттю.

В такому випадку, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення скарги ОСОБА_3 та зобов`язати уповноважену особу СВ Вишгородського РУП ГУНП в Київській області внести відомості до ЄРДР за його заявою від 08.11.2022 року про вчинені кримінальні правопорушення.

Керуючись ст.ст.214, 303,304, 307 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу СВ Вишгородського РУП ГУНП в Київській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 187 та ч. 1 ст. 190 КК України, за заявою ОСОБА_3 від 08.11.2022 року стосовно того, що 04.11.2022 року, приблизно о 11 год. на територію Храму на честь святого Олександра Невського (РО «ПАРАФІЯ СВ.ОЛЕКСАНДРА НЕВСЬКОГО КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ». Код ЄДРПОУ: 24878747. Адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Феневичі, вул. Шевченка, 27-б), зайшли невідомі особи, зламали двері Храму та жилого приміщення, звідки викрали належне ОСОБА_3 майно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІванківський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107476823
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —366/2030/22

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні