Ухвала
від 16.11.2022 по справі 372/3408/22
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/3408/22

Провадження 1-кс-891/22

ухвала

Іменем України

16 листопада 2022 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши узалі судовихзасідань Обухівськогорайонного судуКиївської областіклопотання старшого слідчогоСВ ОбухівськогоРУП ГУНП вКиївській області про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВОбухівського РУПГУ НПв Київськійобласті звернувся до суду із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12022111230001296, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11 листопада 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що (ЄО №13955 від 11.11.2022) 11.11.2022 о 10 год. 08 хв. до Обухіського РУП ГУНП в Київській області від органів охорони здоров`я надійшло повідомлення про те, що за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Старі Безрадичі, СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в результаті порушень вимог законодавчих актів про охорону праці та правил безпеки під час виконання робіт на будівництві, внаслідок падіння стріли крану, трапився нещасний випадок з ОСОБА_3 , після чого останнього із діагнозом: «політравма» було госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії КНП КОР « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

По даному факту 11 листопада 2022 року розпочато досудове розслідування, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України, що внесено до ЄРДР за № 12022111230001296 від 11.11.2022.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей та предметів, які мають значення для кримінального правопорушення, виникла необхідність у невідкладному входженні до території огородженої земельної ділянки, що розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Старі Безрадичі, СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та проведенні її огляду, як території місця події.

11.11.2022 року в період часу з 14:10 год. по 15:30 год., враховуючи існування невідкладного випадку, проведено огляд місця події на огородженій парканом земельній ділянці, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , які були зафіксовані за допомогою додатку «карти»), в ході якого на вказаній земельній ділянці було виявлено ознаки виконання робіт із будівництва двохповерхових будівель із наявними будівельними матеріалами, інструментами та присутніми працівниками.

В ході проведення огляду, на відстані приблизно 60 метрів від в`їзду на вказану територію, між недобудованими будівлями №2 та №3 було виявлено кран на гусеничному ходу «РДК», без s/n, червоно-білого кольору, із стрілою довжиною 6 метрів, нижня частина якої знаходиться на землі, біля якої наявні фрагменти пінопласту та пара рукавиць синього кольору, які було вилучено та поміщено до паперового конверту із пояснювальним надписом. В ході огляду, було виявлено на відстані 15 метрів від вбудованої стріли крану, другий фрагмент стріли вказаного крану, який складається із трьох металевих частин.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_4 , який є будівельником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вказав, що він працює на посаді будівельника з грудня 2021 року у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », при цьому від надання будь-яких інших показань останній відмовився.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 , який є інженером по техніці безпеки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вказав, що на посаду інженера по техніці безпеки він працює з вересня 2022 року у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », при цьому від надання будь-яких інших показань останній відмовився.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_6 , який є будівельником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вказав, що він працює на посаді будівельника з грудня 2021 року у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », при цьому від надання будь-яких інших показань останній відмовився.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_7 , який є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вказав, що з 2018 року він є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та співвласником товариства у часті 10 відсотків. На вказаній земельній ділянці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » виконує будівельні роботи на підставі договору підряду, при цьому від надання будь-яких інших показань останній відмовився.

Відповідно до довідки КНП ОМР « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 11.11.2022, потерпілого ОСОБА_3 було госпіталізовано до відділення анестезії та інтенсивної терапії 11.11.2022.

На даний час існують реальні підстави вважати, що з боку працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вчинені протиправні дії щодо порушення вимог законодавчих актів про охорону праці та правил безпеки під час виконання робіт на будівництві, які призвели до нещасного випадку та спричинення тілесних ушкоджень ОСОБА_3 .

Слідчий просить з метою перевірки слідчим шляхом фактів порушення вимог законодавчих актів про охорону праці та правил безпеки під час виконання робіт на будівництві, а також для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » для можливості дослідження інформації, яка міститься в документахта можуть містити в собі відомості, які мають значення для встановлення усіх обставин даного злочину, так як в інший спосіб перевірити вказаний факт неможливо.

Старший слідчий в судове засідання не з`явився, в поданому клопотанні просив розглядати клопотання без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримав в повному обсязі, просив не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, в тому числі не здійснювати аудіо запис та відеозапис за допомогою технічних засобів.

Розгляд клопотання відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться річ і документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що доступ до дані речі мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Згідно норми ч. 4 ст. ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов до наступного висновку.

Відповідно дост. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 2ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Судом встановлено, що СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під №12022111230001296, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11 листопада 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.

Відповідно до п.п.5 п.1ст.162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно п.2ст.62 ЗУ «Про банки і банківську діяльність»інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішеннями суду.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст.160 КПК України, матеріалами клопотання (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань) доведено достатність даних про здійснення слідчим досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а вказані документи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, що неможливо встановити в інший спосіб, а отже клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163-166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшогослідчогоСВОбухівськогоРУП ГУНПвКиївськійобластіпро наданнятимчасовогодоречейі документів, задовольнити.

Надати тимчасовий доступ групі слідчих у вказаному кримінальному провадженні: старшому слідчому слідчого відділуОбухівського районного управління поліції Головного управлінняНаціональної поліції в Київській області капітану поліції ОСОБА_8 ,слідчому слідчого відділу Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області лейтенанту поліції ОСОБА_9 , слідчому слідчого відділу Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області лейтенанту поліції ОСОБА_10 - до копійдокументів, які містять охоронювану законом таємницю (конфіденційну інформацію юридичної особи) та здійснення виїмки належним чином завірених копій вказаних документів, які знаходяться у володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (юридична адреса: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ІПН НОМЕР_2 ), а саме:

- документів про проходження потерпілим ОСОБА_3 навчання, перевірки знань, інструктажів з охорони праці, а також стажування на робочому місці, журнали тощо;

- посадових інструкцій ОСОБА_3 , інженера з техніки безпеки ОСОБА_5 , директора ОСОБА_7 з відомостями про ознайомлення з ними;

- інструкцій про охорону праці вказаних працівників, з відмітками про ознайомлення;

- інструкції з експлуатації устаткування, обладнання, машин, механізмів і їх технічні характеристики, в тому числі крану на гусеничному ходу «РДК», без s/n, червоно-білого кольору та документи про право власності на вказаний кран;

- матеріалів, які містять дані про технічний стан устаткування, машин, механізмів, пристосувань, апаратури (рацій), що безпосередньо стосується процесу проведення робіт, під час виконання яких стався нещасний випадок (акти випробувань, технічних оглядів та ін.), в тому числі в тому числі крану на гусеничному ходу «РДК», без s/n, червоно-білого кольору;

- книги нарядів допусків працівників ОСОБА_3 , інженера з техніки безпеки ОСОБА_5 , директора ОСОБА_7 на виконання робіт за 11.11.2022;

- табелів виходів на роботу вказаних працівників ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 за 11.11.2022;

- трудових книжок, наказів про прийняття та переведення на посаду (звільнення з посади) ОСОБА_3 , інженера з техніки безпеки ОСОБА_5 , директора ОСОБА_7 ;

- договору підряду із замовником робіт, договору оренди/суборенди та інших супутніх договорів щодо виконання робіт ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на земельній ділянці в СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в с. Старі Безрадичі Обухівського району Київської області;

- документів щодо права власності на земельну ділянку в СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в с. Старі Безрадичі Обухівського району Київської області;

- трудових договорів, укладених з ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 ;

- установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (статут, витяг з реєстру юридичних осіб та ФОП тощо);

- інших документів щодо працевлаштування та виконання робіт ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали визначити до 14 січня 2023 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу107476890
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —372/3408/22

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні