Постанова
від 02.08.2010 по справі 2а-2601/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-2601/10/2370

02.08.2010 р. м. Ч еркаси

Черкаський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого-судді Гаврилю ка В. О.,

секретар судового засідан ня - Хоменко О. О.,

за участю представників:

позивача - Жалдак В. І.,

відповідача - не з' явивс я,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Соснівському районі м . Черкаси Черкаської області до товариства з обмеженою ві дповідальністю “Технорай” п ро стягнення заборгованості ,

встановив:

Управлінням Пенсійно го фонду України в Соснівськ ому районі м. Черкаси Черкась кої області подано позов про стягнення з товариства з обм еженою відповідальністю “Те хнорай” заборгованості зі сл ати страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування за січ ень 2010 року в розмірі 454 грн. 31 коп .

В обґрунтування позовних в имог зазначено те, що відпові дач страхові внески, визначе ні ним самостійно в розрахун ку за січень 2010 року в розмірі 4 58 грн. 83 коп., у строки, встановле ні п. 6 ст. 20 Закону України “Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування”, с платив лише частково в сумі 4 г рн. 52 коп., інша частина внесків в сумі 454 грн. 31 коп. залишилась н есплаченою.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і та просив їх задовольнити.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і м ісце розгляду справи в судов е засідання не з' явився, зап еречення на позов не надав, а т ому суд вирішив розглянути с праву без його участі на підс таві наданих документів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, повно, все бічно, об' єктивно дослідивш и надані у справі докази, нада вши їм юридичну оцінку, суд пр ийшов до такого висновку.

Частиною першою статті 67 Ко нституції України закріплен о обов' язок кожного сплачув ати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених зак оном.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 1 Закону “Про збір н а обов' язкове державне пенс ійне страхування” (Закон № 400/97- ВР) платниками збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування є суб' єкти підприє мницької діяльності незалеж но від форм власності, їх об' єднання, бюджетні, громадськ і та інші установи та організ ації, об' єднання громадян т а інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб' єкти під приємницької діяльності, які використовують працю найман их працівників.

Згідно частини 1 статті 3 цьо го Закону збір на обов' язко ве державне пенсійне страхув ання платники збору сплачуют ь до Пенсійного фонду Україн и в порядку визначеному зако нодавством України.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, засади і ме ханізми функціонування сист еми загальнообов' язкового державного пенсійного страх ування, призначення, перерах унку і виплати пенсій, наданн я соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуют ься за рахунок страхових вне сків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачени х цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичу вального пенсійного фонду та фінансування за рахунок йог о коштів видатків на оплату д оговорів страхування довічн их пенсій або одноразових ви плат застрахованим особам, ч ленам їхніх сімей та іншим ос обам, є Закон України “Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування” (Зако н № 1058-IV).

Статтею першою Закону № 1058-IV в изначено, що страхувальникам и є роботодавці та інші особи , які відповідно до цього Зако ну сплачують страхові внески на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування.

Статтею 14 Закону № 1058-IV встано влено, що страхувальниками, в ідповідно до цього Закону, є р оботодавці: підприємства, ус танови і організації, створе ні відповідно до законодавст ва України, незалежно від фор ми власності, виду діяльност і та господарювання, об' єдн ання громадян, профспілки, по літичні партії (у тому числі ф ілії, представництва, відділ ення та інші відокремлені пі дрозділи зазначених підприє мств, установ, організацій, об ' єднань громадян, профспіло к, політичних партій, які мают ь окремий баланс і самостійн о ведуть розрахунки із застр ахованими особами), фізичні о соби - суб' єкти підприємниц ької діяльності та інші особ и (включаючи юридичних та фіз ичних осіб - суб' єктів підпр иємницької діяльності, які о брали особливий спосіб опода ткування (фіксований податок , єдиний податок, фіксований с ільськогосподарський подат ок, придбали спеціальний тор говий патент), які використов ують працю фізичних осіб на у мовах трудового договору (ко нтракту) або на інших умовах, п ередбачених законодавством , або за договорами цивільно-п равового характеру.

Відповідно до статті 15 Зако ну № 1058-IV платниками страхових внесків до солідарної систем и є страхувальники, зазначен і в статті 14 цього Закону.

Товариство з обмеженою від повідальністю “Технорай”, як суб' єкт господарювання - ю ридична особа, ідентифікацій ний код 35955861, зареєстрований ви конавчим комітетом Черкаськ ої міської ради 10.06.2008р.

З огляду на викладені вище н орми Закону № 1058-IV відповідач є страхувальником, в розумінн і цього Закону, та платником с трахових внесків.

Відповідно до пункту 6 части ни 2 статті 17 Закону № 1058-IV страху вальник зобов' язаний нарах овувати, обчислювати і сплач увати в установлені строки т а в повному обсязі страхові в нески. Частиною 2 статті 20 зазн аченого Закону встановлено, що обчислення страхових внес ків застрахованих осіб здійс нюється страхувальником на п ідставі бухгалтерських та ін ших документів, відповідно д о яких проводиться нарахуван ня (обчислення) або які підтве рджують нарахування заробіт ної плати, на які відповідно д о цього Закону нараховуються страхові внески.

Пунктом 6 статті 20 Закону № 1058- IV передбачено, що страхувальн ики зобов' язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звіт ний період, не пізніше ніж чер ез 20 календарних днів із дня з акінчення цього періоду неза лежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких на раховуються страхові внески . Для страхувальників, що мают ь найманих працівників, базо вим звітним періодом є кален дарний місяць. Згідно частин и 12 статті 20 вищезазначеного З акону страхові внески підляг ають сплаті незалежно від фі нансового стану платника стр ахових внесків.

За змістом статті 23 зазначе ного Закону спори, що виникаю ть із правовідносин за цим За коном, вирішуються органами Пенсійного фонду в судовому порядку.

Відповідно до частини 2 стат ті 106 Закону № 1058-IV суми страхови х внесків своєчасно не нарах овані та/або не сплачені стра хувальниками у строки, визна чені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені терито ріальними органами Пенсійно го фонду у випадках, передбач ених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються пр остроченою заборгованістю і з сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням п ені та застосуванням фінансо вих санкцій.

Згідно статті 4 Закону № 400/97-ВР страхувальники повинні спла чувати внески на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування та відрахування на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування, розмір яких визначається у в ідсоткових відношеннях, відп овідно, від фонду оплати прац і підприємства та сукупного оподатковуваного доходу фіз ичних осіб, які працюють на пі дприємстві за трудовим догов ором.

Судом встановлено, що відпо відачем до управління Пенсій ного фонду України в Соснівс ькому районі м. Черкаси Черка ської області поданий розрах унок сум страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування за січень 2010 року із самостійно в изначеним розміром страхови х внесків, що підлягають спла ті на загальну суму 458 грн. 83 коп . Із зазначеної суми відповід ачем сплачено лише 4 грн. 52 коп., заборгованість складає 454 грн . 31 коп.

У зв' язку з несплатою това риством з обмеженою відповід альністю “Технорай” заборго ваності позивачем на підстав і частини 3 статті 106 Закону № 1058- IV направлялась вимога про спл ату боргу № Ю-1492 від 02.04.2010р., яка на час розгляду справи в суді не оплачена, у передбаченому за конодавством порядку оскарж ена не була.

Абзацом 8 частини 3 статті 106 З акону № 1058-IV визначено, що у разі якщо страхувальник, який оде ржав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом д есяти робочих днів після її о тримання не сплатив зазначен у у вимозі суму недоїмки разо м з застосованою до нього фін ансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимо гу з відповідним органом Пен сійного фонду, або не оскаржи в вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхуваль ник узгодив вимогу, але не спл атив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих дні в після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пе нсійного фонду звертається в установленому законом поряд ку і подає вимогу про сплату н едоїмки до відповідного підр озділу державної виконавчої служби. У зазначених випадка х орган Пенсійного фонду так ож має право звернутися до су ду чи господарського суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

За вказаних обставин, суд вв ажає вимоги позивача обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 КАС України суд ові витрати, здійснені позив ачем - суб' єктом владних пов новажень, з відповідача не ст ягуються.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 89, 94, 159 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд -

постановив:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю “Те хнорай” (18002, м. Черкаси, вул. Сміл янська, 44/1, офіс 507, ідентифікаці йний код 35955861) на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в в Соснівському районі м. Че ркаси Черкаської області (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 195, іде нтифікаційний код 21367650) заборг ованість зі сплати страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування за січень 2010 року в розм ірі 454 (чотириста п' ятдесят ч отири) грн. 31 коп.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст років подання заяви про апел яційне оскарження та апеляці йної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки . У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після закінчення апеляцій ного розгляду справи.

Заява про апеляційне оскар ження постанови подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення, а в разі складенн я постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в по вному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутно сті особи, яка бере участь у сп раві, то строк подання заяви п ро апеляційне оскарження обч ислюється з дня отримання не ю копії постанови. Апеляційн а скарга на постанову суду пе ршої інстанції подається про тягом двадцяти днів після по дання заяви про апеляційне о скарження. Апеляційна ск арга може бути подана без поп ереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, вст ановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова складена в повн ому обсязі 06.08.2010р.

Суддя В.О. Гаврилюк

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.08.2010
Оприлюднено17.08.2010
Номер документу10747763
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2601/10/2370

Ухвала від 06.07.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 22.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 01.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 23.07.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Постанова від 02.08.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні