Рішення
від 21.11.2022 по справі 371/1262/19
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21.11.2022 Єдиний унікальний № 371/1262/19 провадження № 2/371/234/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2022 року м. Миронівка

ЄУН 371/1262/19

Провадження № 2/371/234/22

Миронівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Капшук Л.О.,

за участі секретаря судових засідань Горкуші О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Владиславської сільської ради Миронівського району Київської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Короткий зміст позовних вимог

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом, мотивуючи заявлені вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її сестра ОСОБА_2 , яка на день смерті проживала в місті Севастополь Автономної Республіки Крим. Після її смерті відкрилась спадщина. Спадковим майном є Ѕ частина житлового будинку під номером АДРЕСА_1 . Вказані житловий будинок та земельна ділянка були подаровані їй з сестрою їх матір?ю ОСОБА_3 у 2008 році по Ѕ частці кожній.

26 вересня 2019 року, на звернення до приватного нотаріуса Миронівського районного нотаріального округу Шепітко В.В. з наміром подати заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , вона отримала відмову у прийнятті вказаної заяви з мотивів пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини.

За прийняттям спадщини після смерті ОСОБА_2 окрім неї ніхто не звертався, спадкова справа після її смерті не відкривалася. Чоловік померлої ОСОБА_4 проживає в російській федерації та надіслав засвідчену нотаріально заяву про відмову від прийняття спадщини в якій зазначив про те, що також не буде звертатися з заявою про надання додаткового строку про прийняння спадщини.

У встановлений законом шестимісячний строк із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори вона не звернулася, оскільки про необхідність вступу в спадщину саме в шестимісячний термін з часу відкриття спадщини не знала через юридичну неграмотність. Крім того, мала складнощі з отриманням документів та оформленням свідоцтва про смерть сестри, так як вона померла на тичасово окупованій території України.

Зазначені обставини перешкодили звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Вважає, що строк прийняття спадщини пропущено з поважних причин, тому просила в судовому порядку визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

Аргументи учасників справи

В судове засідання позивач не з`явилася, у поданій до суду заяві просила розгляд справи здійснювати у її відсутності, зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, у поданій до суду заяві просила розглянути справу без участі представника Владиславської сільської ради, позовні вимоги визнає.

Фактичні обставини справи

Судом встановлені наступні факти.

ІНФОРМАЦІЯ_1 , на тимчасово окупованій території України в місті Севастополь Автономної Республіки Крим, померла сестра позивача ОСОБА_2 . Факт смерті встановлено рішенням Миронівського районного суду Київської області від 28 серпня 2019 року у справі № 371/1036/19.

В підтвердження вказаних обставин до матеріалів справи додано копію свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 11 вересня 2019 року Миронівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області 11 вересня 2019 року (а.с. 13), копії свідоцтв про народження ОСОБА_5 серії НОМЕР_2 від 24 жовтня 1959 року та ОСОБА_6 серії НОМЕР_3 від 22 квітня 1961 року, виданих Владиславською сільською радою (а.с. 11,12), копію свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 , виданого Кагарлицьким районним відділом ЗАГС 29 жовтня 1983 року (а.с. 23), копію рішення Миронівського районного суду Київської області від 28 серпня 2019 року у справі № 371/1036/19 (а.с. 24-25).

За життя ОСОБА_2 та ОСОБА_1 набули права власності на житловий будинок під номером АДРЕСА_2 та земельну ділянку площею 0,3139 га, призначену для обслуговування житлового будинку і господарських споруд та ведення особистого підсобного господарства по Ѕ частині кожна. На час звернення з позовом до суду позивач має зареєстроване місце проживання в зазначеному житловому будинку, до складу її сім?ї входять чоловік ОСОБА_7 та мати ОСОБА_3 .

Вказані обставини підтверджуються даними договору дарування житлового будинку № 1102 та договору дарування земельної ділянки № 1106, посвідчених 22 лютого 2008 року приватним нотаріусом Миронівського районного нотаріального округу Київської області Шепітко В.В. (а.с. 14-15,16-17), а також даними довідки Владиславської сілської ради № 718 від 7 жовтня 2019 року (а.с. 19).

На день смерті ОСОБА_2 її спадкоємицею за законом була сестра ОСОБА_1 .

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який розпочинається з часу відкриття спадщини, що передбачено статтею 1270 ЦК України.

26 вересня 2019 року, пропустивши строк для прийняття спадщини, ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса з наміром подати заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

На звернення позивача, спадкоємця за законом, до Миронівської районної державної натаріальної контори із наміром подати заяву про прийняття спадщини після смерті матері, листом № 538/01-16 від 26 вересня 2019 року нотаріус повідомив позивача про те, що нею пропущено строк для прийняття спадщини та роз`яснено право звернення до суду в порядку статті 1272 ЦК України.

Вказані обставини підтверджуються листом державного нотаріуса № 538/01-16 від 26 вересня 2019 року (а.с. 20).

Відповідно до даних заяви чоловіка померлої ОСОБА_2 - ОСОБА_4 , від 23 квітня 2019 року, посвідченої нотаріусом Темрюкського нотаріального округу Караснодарського краю Шумиловим М.В. за № 23/434-н/23-2019-2-283, підтверджено його обізнаність про відкриття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 його дружини ОСОБА_2 та пропуск ним строку для прийняття спадщини, а також про наслідки відмови від прийняття спадщини. В заяві він зазначив про відсутність наміру звертатися до суду з заявою про поновлення строку для прийняття спадщини після смерті дружини.

Вказана обставина підтверджена даними заяви, посвідченої 23 квітня 2019 року нотаріусом Темрюкського нотаріального округу Караснодарського краю Шумиловим М.В. за № 23/434-н/23-2019-2-283 (а.с. 21-22).

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 70685459 від 21 листопада 2022 року, виданої приватним нотаріусом Обухівського районного нотаріального округу Київської області Шепітко В.В., спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не відкривалася (а.с. 59).

Мотиви суду та застосовані норми права

Суд, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, дійшов висновку, що позов належить задовольнити.

Відповідно до статті 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За змістом норм статей 1268 - 1269 ЦК України, порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який розпочинається з часу відкриття спадщини, що передбачено статтею 1270 ЦК України.

Статтею 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За положеннями пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Шестимісячний строк подання позивачем заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 сплинув 7 грудня 2018 року.

Позивач заяви про прийняття спадщини протягом шестимісячного терміну після смерті матері до нотаріальної контори не подала з наступних підстав.

Судом встановлено, що сестра позивача ОСОБА_2 померла в місті Севастополь Автономної Республіки Крим, територія якої визнана тимчасово окупованою.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до положень статті 9 Закону, державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами є недійсним і не створює правових наслідків.

Як передбачено частиною 1 статті 18 вказаного Закону, громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Статтею 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території» передбачено, що для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається: сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

Діяльність органів на тимчасово окупованій території вважається незаконною, оскільки вони створені у порядку, не передбаченому законом України.

Судом встановлено, що причинами пропуску строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини були складнощі з отриманням документів та оформленням свідоцтва про смерть сестри, так як вона померла на непідконтрольній Україні території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Ця обставина підтверджується даними, встановленими в рішенні Миронівського районного суду Київської області у справі № 371/1036/19 від 28 серпня 2019 року, ухваленому за результатами розгляду заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті.

Суд вважає зазначені причини пропуску строку звернення позивача до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини поважними, оскільки можливість звернення з такою заявою залежала від наявності встановленого факту смерті спадкодавця на тимчасово окупованій території України. Вказані обставини є об?єктивними обставинами, які ускладнили можливість звернення позивача із заявою про прийняття спадщини після смерті сестри у встановлені законодавством строки.

Висновки за результатами розгляду

Під час з`ясування характеру спірних правовідносин, предмету і підстав позову, наявності чи відсутності порушеного права чи інтересу та можливості його поновлення або захисту в обраний позивачем спосіб, суд дійшов наступних висновків.

Аналіз статей 12, 13, 81, 89 ЦПК України вказує на те, що кожна сторонасама визначаєстратегію свогозахисту,зміст своїхвимог ізаперечень,а такожпредмет тапідстави позову,тягар доказуваннялежить насторонах спору, сторона, яка звернулася до суду, повинна довести належними та допустимими доказами вимоги, що нею заявлені, суд розглядає справу виключно у межах заявлених ними вимог та наданих доказів.

За таких обставин, звертаючись до суду з позовом саме на заявника покладається обовязок з доведення належними, допустимими та достатніми доказами своїх позовних вимог з посиланням на матеріально-правову підставу своїх вимог.

Саме позивач мала довести в ході розгляду справи зміст порушених, оспорюваних чи невизнаних прав, обрунтувати підстави звернення до суду з позовними вимогами саме до заявленного відповідача та обгрунтувати відповідність обраного способу засхисту змісту порушенного права.

Суд ухвалює рішення про задоволення позову, виходячи передусім із доведеності таких вимог заявником.

Згідно правилстатті 263ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що обставини, якими обґрунтовані заявлені вимоги, мали місце, позовні вимоги є доведеними.

Причини, зазначені позивачем та встановлені судом, пов`язані з об`єктивними труднощами для спадкоємця, значно вплинули на вчинення дій, пов`язаних із прийняттям спадщини.

Зазначені причини пропуску строку для прийняття спадщини суд вважає поважними і достатніми для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 76 - 81, 89, 95, 229, 258, 259, 263 - 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Владиславської сільської ради Миронівського району Київської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк у два місяці, починаючи з моменту набрання рішенням чинності, для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скаргаподається безпосередньодо судуапеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , адреса зареєстрованого місця проживання: будинок під номером АДРЕСА_2 .

Відповідач: Владиславська сільська рада Миронівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362510, адреса місцезнаходження: будинок під номером 183, вулиця Центральна, село Владиславка, Обухівський район, Київська область.

Суддя підпис Л.О. Капшук

Згідно з оригіналом

Суддя Л.О. Капшук

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107483210
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —371/1262/19

Рішення від 21.11.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 21.10.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні