Рішення
від 23.11.2022 по справі 523/10461/22
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/10461/22

Провадження №2/523/4200/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" листопада 2022 р. м.Одеса

Суворовський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Кисельова В.К.,

при секретарі судового засідання Дзюба Г.І.

за участю позивачки ОСОБА_1

представника позивача адвоката Тищенка С.Ю.

за участю представника відповідача адвоката Лісниченка Л.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 21 цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення додаткових витрат на навчання дитини, а також за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на навчання дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Підстави заявлених позовних вимог.

ОСОБА_1 звернулась з позовом до ОСОБА_2 про стягнення додаткових витрат на навчання дитини. В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачка посилається на наступні обставини. Так 01 листопада 2005 року між сторонами було зареєстровано шлюб. Рішенням Суворовського районного суду м. Одеси від 03.06.2022р. шлюб між сторонами було розірвано. Від шлюбу є діти: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивачка посилається на те, що відповідач не надає належної матеріальної допомоги на утримання дітей, не зважаючи на те, що він працює моряком та має можливість надавати матеріальну допомогу.

Неповнолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає разом із позивачкою, а також він навчається у ВІДОКРЕМЛЕНОМУ СТРУКТУРНОМУ ПІДРОЗДІЛІ "ФАХОВОМУ КОЛЕДЖІ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ "ОДЕСЬКА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ" ЄДРПОУ 26456967 є курсантом першого курсу, термін навчання до 30 червня 2025 року.

Згідно контракту, вартість навчання за рік складає 20 000 грн., позивачка сплатила відповідну суму за 2 семестр навчання, відповідач ухиляється від сплати. Враховуючий солідарний обов`язок батьків, в силу ст. 185 Сімейний кодекс України вона просить стягнути з відповідача суму у розмірі 5000 гривень.

Позиція відповідача.

ОСОБА_2 звернувся із зустрічним позовом до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на навчання дитини. В обґрунтування зустрічних позовних вимог позивач посилається на те, що 11 серпня 2021 року Відповідач самостійно сплатив за навчання сина ОСОБА_3 за весь 1 курс за контрактом 20.000,00 гривень. В зв`язку з чим, ОСОБА_2 просить стягнути з ОСОБА_1 витрати за навчання дитини у розмірі 10000 гривень.

В судовому засіданні позивачка, а також її представник підтримали позовні вимоги у повному обсязі, а зустрічний позов просили залишити без задоволення.

Представник відповідача просив відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 та задовольнити зустрічний позов ОСОБА_2 ..

Встановлені судом обставини справи та відповідні правовідносини.

Так судом встановлено, що сторони перебувають у шлюбі з 01 листопада 2005р., який був зареєстрований Відділом ДРАЦС Одеського міського управління юстиції, актовий запис №1764. Сторони мають спільних дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . (а.с. 7-8)

Рішенням Суворовського районного суду м. Одеси від 03.06.2022р. у цивільній справі №523/1873/22 шлюб між сторонами було розірвано.

В судовому засіданні встановлено, що після розірвання шлюбу неповнолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 залишився проживати із позивачкою ОСОБА_1 .

Неповнолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 навчається у ВІДОКРЕМЛЕНОМУ СТРУКТУРНОМУ ПІДРОЗДІЛІ "ФАХОВОМУ КОЛЕДЖІ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ "ОДЕСЬКА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ" ЄДРПОУ 26456967 є курсантом першого курсу, термін навчання до 30 червня 2025 року.

Відповідно до договору про надання платної освітньої послуги для підготовки фахівців від 24.07.2021р. №1/035 вартість навчання складає 20000 гривень за навчальний рік. (а.с.40-44)

В судовому засіданні встановлено, що кошти за навчання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 були внесені:

11 серпня 2021р. у розмірі 20000 гривень батьком ОСОБА_2

16 серпня 2022р. у розмірі 10000 гривень матір`ю ОСОБА_1 .

Судом також встановлено, що рішенням Суворовського районного суду м.Одеси від 09.11.2022р. у справі №523/7457/22 було стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти у твердійгрошовій суміу розмірі: 10 000 гривень, щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,починаючи з12.07.2022року (датанадходження позовноїзаяви)і додосягнення дитиноюповноліття,тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 ,та,аліменти утвердій грошовійсуміу розмірі: 10 000 гривень, щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на утримання малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , починаючи з 12.07.2022 року (дата надходження позовної заяви) і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Правові підстави ухваленого рішення.

Відповідно до ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частинами першою - третьою статті 181 СК України передбачено, що способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними; за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі; за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Положеннями статей 180, 183, 185, 193, 198, 199 СК України визначаються декілька видів виконання цього обов`язку, зокрема утримання неповнолітньої дитини, що стягується у частках або твердій грошовій сумі (статті 180, 183); участь батьків у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом, тощо) (стаття 185); утримання дитини, яка перебуває в закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому закладі, у разі якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального або іншого закладу, аліменти можуть бути стягнуті з них на загальних підставах (стаття 193); батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, а також якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги до досягнення ними двадцяти трьох років, за умови якщо батьки можуть надавати таку допомогу (стаття 198).

Згідно із частиною першою статті 185 СК України той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов`язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Отже, додаткові витрати присуджуються на дитину за наявності в одного з батьків, з яким проживає дитина, додаткових витрат, викликаних особливими обставинами, зокрема необхідністю в розвитку дитини за наявності в неї здібностей, талантів, у зв`язку з її хронічною хворобою, лікуванням, каліцтвом тощо. Наявність таких витрат має довести особа, що заявляє позовні вимоги про стягнення додаткових витрат. Ці кошти є додатковими, на відміну від коштів, які отримуються одним з батьків на утримання дитини.

Як зазначив Верховний Суд у постанові від 4 грудня 2019 року у справі № 320/383/19, особливі обставини можуть бути зумовлені як негативними (хвороба), так і позитивними фактами (схильність дитини до музики, що потребує купівлі музичного інструменту, або до певного виду спорту, що вимагає додаткових матеріальних витрат, або дитина потребує оздоровлення та відпочинку біля моря чи на гірському курорті). Разом з тим, статтею 199 СК України передбачений обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу; право на утримання припиняється у разі припинення навчання; право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання. Визначення таких особливих обставин відноситься до компетенції суду, і вони є індивідуальними в кожному конкретному випадку (постанова Верховного Суду від 14 січня 2019 року у справі № 751/4312/16-ц).

Враховуючи практику Верховного Суду, зазвичай не спричиняє обов`язок батьків брати участь в додаткових витратах: відвідування дитиною приватного дитячого садка; відвідування спортивної секції та дитячого гуртка малювання; придбання планшета (постанова Верховного суду від 12 березня 2020 року у справі № 520/12681/17); придбання квадроциклу; навчання у вищих навчальних закладах для здобуття професійної освіти (постанова Верховного Суду від 16 жовтня 2019 року у справі 219/1766/18); навчання дитини в приватній школі за бажанням одного з батьків; придбання музичного інструменту без надання доказів, що придбання інструменту, спрямовано на розвиток здібностей дитини, і не є способом забезпечення дозвілля; оздоблення кімнати дитини та придбання меблів; навчання дитини у приватному навчальному закладі без згоди іншого з батьків, обрання закладу для відпочинку і загального оздоровлення дитини позивачем на власний розсуд, без погодження з відповідачем; придбання шкільного одягу, взуття та шкільного приладдя.

Таким чином, у випадках, коли дитина потребує матеріальної допомоги у зв`язку з навчанням до досягнення нею двадцяти трьох років, правила статті 185 СК України не застосовуються, зазначені правовідносини регулюються статтею 199 цього Кодексу.

Висновки суду:

Суд, постановляючи рішення, враховує наступні факти:

ОСОБА_3 на час розгляду справи не досягнув повноліття, а тому вимоги ст. 199 СК України не можуть бути застосовані;

навчання у вищих навчальних закладах для здобуття професійної освіти не спричиняє обов`язок батьків брати участь в додаткових витратах;

сплата за навчання сина коштів у розмірі 20000 гривень було вчинено в період шлюбу, а тому в силу ст. 63 СК України, не тягне за собою обов`язок відшкодування коштів іншому з подружжя;

суд враховує також наявність рішення Суворовського районного суду м.Одеси від 09.11.2022р. у справі №523/7457/22, яким було стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 10000 гривень. Суд вважає, що саме під час розгляду даної справи повинно було враховані обставини, які пов`язані з витратами на навчання дитини.

На підставі вищенаведеного, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення додаткових витрат на навчання дитини, а також зустрічні позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на навчання дитини необхідно залишити без задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 10,12,258,259,263-265,268 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення додаткових витрат на навчання дитини, а також за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на навчання дитини залишити без задоволення у повному обсязі.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду в 30 -ти денний строк з дня отримання копії повного тексту рішення.

Повний текст рішення буде складено та підписано у десятиденний строк з дати проголошення рішення.

Суддя

Повний текст рішення складено та підписано 24.11.2022

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107493386
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на навчання дитини

Судовий реєстр по справі —523/10461/22

Рішення від 23.11.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Рішення від 23.11.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кисельов В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні