Ухвала
від 24.11.2022 по справі 169/1080/18
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/1080/18

Провадження № 6/169/5/22

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2022 року смт Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Хвіц Г.Й.

за участю секретаря судового засідання Ілляшик З.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання цивільну справу за заявою першого заступника керівника Волинської обласної прокуратури Губчака Олега Вячеславовича про заміну сторони виконавчого провадження

в с т а н о в и в:

Перший заступник керівника Волинської обласної прокуратури Губчак О.В. звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме боржника в цивільній справі за позовом заступника прокурора Волинської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Турійської районної державної адміністрації Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Державне підприємство «Турійське лісове господарство», про визнання незаконним і скасування наказу, розпорядження та витребування земельної ділянки з незаконного володіння.

Заява мотивована тим, що рішенням Турійського районного суду Волинської області від 20січня 2021рокупозовні вимоги заступника прокурора Волинської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України задоволено повністю. Вказане рішення постановою Волинського апеляційного суду від 03 серпня 2021 року залишено без змін. Стягнуто звідповідачів,в томучислі зТурійської районноїдержавної адміністраціїВолинської області,на користьВолинської обласноїпрокуратури 3404(тритисячі чотиристачотири)гривні 67(шістдесятсім)копійок судовогозбору,однак рішення суду не виконано. Вказуючи, що листом Управління Державної казначейської служби України у Турійському районі Волинської області від 14 вересня 2021 року № 01-23-06/643 повернуто Волинській обласній прокуратурі виконавчий лист від 30 серпня 2021 року № 169/1080/18 без виконання, оскільки боржник не має в Управлінні Державної казначейської служби України у Турійському районі Волинської області відкритих рахунків у зв`язку з реорганізацією Турійської районноїдержавної адміністраціїВолинської областішляхом приєднаннядо Ковельськоїрайонної державноїадміністрації Волинськоїобласті,заявникпросив замінитиборжника у цивільній справі за позовом заступника прокурора Волинської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Турійської районної державної адміністрації Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Державне підприємство «Турійське лісове господарство», про визнання незаконним і скасування наказу, розпорядження та витребування земельної ділянки з незаконного володіння,Турійську районну державну адміністрацію Волинської області на Ковельську районну державну адміністрацію Волинської області.

У судове засідання заявник не з`явився, однак до суду надійшло клопотання про розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження за відсутності представника заявника.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, хоча про час і місце розгляду справи були належним чином повідомлені. Про причини неявки суд не повідомляли.

Згідно з частиною третьоюстатті 442 ЦПК Українинеявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явилися всі особи, які беруть участь у справі, то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до частини другоїстатті 247 ЦПК Українине здійснювалося.

Дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

За змістом частин першої та п`ятої статті 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 09 грудня 2019 року у справі № 2-3627/09 (провадження № 61-16520сво18) зазначено, що підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах. Крім того, нормастатті 442 ЦПК Українимає імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин. Таким чином, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно ізЗаконом України «Про виконавче провадження». Наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконане боржником, не припиняє зобов`язальних правовідносин сторін.

Як установив суд, що рішенням Турійського районного суду Волинської області від 20 січня 2021 року, яке постановою Волинського апеляційного суду від 03 серпня 2021 року залишено без змін, а постановою Верховного Суду від 30 вересня 2022 року залишено без змін вказані рішення та постанова, задоволено повністю позов заступника прокурора Волинської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України та ухвалено стягнути з відповідачів, в тому числі з Турійської районної державної адміністрації Волинської області, на користь Волинської обласної прокуратури 3 404 (три тисячі чотириста чотири) гривні 67 (шістдесят сім) копійок судового збору.

30 серпня 2021 року Турійським районним судом Волинської області видано виконавчий лист, який листом Управління Державної казначейської служби України у Турійському районі Волинської області від 14 вересня 2021 року № 01-23-06/643 повернуто Волинській обласній прокуратурі без виконання, оскільки боржник - Турійська районна державна адміністрація Волинської області не має відкритих рахунків в Управлінні Державної казначейської служби України у Турійському районі Волинської області та відповідно до розпорядження Волинської обласної державної адміністрації від 15 січня 2021 року № 7 «Про утворення комісії з реорганізації Шацької, Турійської, Любомльської, Ратнівської та Старовижівської районних державних адміністрацій» Турійську районну державну адміністрацію Волинської області приєднано до Ковельської районної державної адміністрації Волинської області.

З огляду на вказане, відповідно до зазначених норм матеріального та процесуального права, а також враховуючи, що боржник Турійська районна державна адміністрація вибув із зобов`язання, то суд дійшов висновку про наявність передбачених законом підстав для заміни боржника - Турійської районної державної адміністрації Волинської області його правонаступником - Ковельською районною державною адміністрацією Волинської області.

На підставі статей11,512,514 ЦК Українита керуючись статтями259-261, 353, 354, 442 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Заяву першого заступника керівника Волинської обласної прокуратури Губчака Олега Вячеславовича про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити повністю.

Замінити боржника в цивільній справі за позовом заступника прокурора Волинської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Турійської районної державної адміністрації Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Державне підприємство «Турійське лісове господарство», про визнання незаконним і скасування наказу, розпорядження та витребування земельної ділянки з незаконного володіння, Турійську районну державну адміністрацію Волинської області, місцезнаходження: майдан Центральний, 5, селище Турійськ, Волинська область, код ЄДРПОУ: 04051491 на Ковельську районну державну адміністрацію Волинської області, місцезнаходження: вулиця Незалежності, 73, місто Ковель, Волинська область, код ЄДРПОУ: 04051402.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Ухвалу складено 24 листопада 2022 року.

Головуючий

СудТурійський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107497465
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —169/1080/18

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Постанова від 30.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 13.10.2021

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 03.08.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Постанова від 03.08.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні