Ухвала
від 22.11.2022 по справі 205/4983/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

22.11.2022 Єдиний унікальний номер 205/4983/22

Провадження № 2-з/205/472/22

У Х В А Л А

22 листопада 2022 року місто Дніпро

Ленінський районний суд міста Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Костромітіної О.О., присяжних Салєвої О.В., Бичко Г.Г.,

за участю секретаря судового засідання Свистуна Г.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , від імені та інтересах якого діє адвокат Ілющенко Анна Анатоліївна, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Адміністрації Новокодацького району Дніпровської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки,

В С Т А Н О В И В :

Адвокат Ілющенко А.А., яка діє від імені та в інтересах в інтересах ОСОБА_1 , звернулась до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення опіки над останнім та призначення йому опікуна, посилаючись на те, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , який має психічне захворювання у зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду, оскільки не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Представником заявника ОСОБА_1 ,адвокатом ІлющенкоА.А.заявлено клопотанняпро призначенняпо справіамбулаторної судово-психіатричноїекспертизи відноснохворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,на вирішенняекспертів поставитинаступні питання:1.Чистраждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який зареєстрованийта фактичнопроживає заадресою: АДРЕСА_1 ,яким-небудьпсихічним захворюванням.2.Чиможе ОСОБА_2 застаном здоров`ярозуміти значеннясвоїх дійта керуватиними? 3.Чи потребує ОСОБА_2 опіки та призначення опікуна? 4.Чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я з`явитися у судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи?

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Ілющенко А.А. в судове засідання не з`явились, від останньої надійшла заява про проведення судового засідання за її відсутності та відсутності заявника, вимоги, викладені в заяві, підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Адміністрації Новокодацького району Дніпровської міської ради Синько Т.М. у судове засідання не з`явилася, надала заяву про проведення судового засідання за її відсутності, не заперечувала проти призначення судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно зі ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

За п. 1, 7, 8 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 жовтня 2001 року №397 судово-психіатрична експертиза (надалі - експертиза) призначається органами досудового слідства та суду і проводиться за їх відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи. Предметом експертизи є визначення психічного стану осіб, яким призначено експертизу, у конкретні проміжки часу і відносно певних обставин, що становлять інтерес для органів слідства та суду. Об`єктами експертизи є у тому числі позивачі, відповідачі та інші особи, стосовно яких вирішується питання про їхню дієздатність.

Згідно роз`яснень Пленуму Верховного Суду України у пунктах 3, 4постанови «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» № 3 від 28 березня 1972 року, даними про психічну хворобу можуть бути довідки про стан здоров`я, виписка з історії хвороби, інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи вищевикладені норми права, керівні роз`яснення Пленуму Верховного Суду України, а також те, що вирішення питання «чи може ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними» потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд дійшов висновку про необхідність призначення у справі судово-психіатричної експертизи, на вирішення експертів поставити наступні питання: 1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яким-небудь психічним захворюванням; 2.Чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я розуміти значення своїх дій та керувати ними?

При цьому суд на вирішення експертів не ставить решти питаннь, які зазначені заявником в клопотанні про призначення судово-психіатричної експертизи, а саме: - чи потребує ОСОБА_2 опіки та призначення опікуна; - чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я з`явитися у судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи, оскільки в компетенцію експертів не входить вирішення даних питань при проведенні цієї експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

За п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України у даному випадку провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 252, 253, 258-260, 299 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Ілющенко Анна Анатоліївна, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Адміністрації Новокодацького району Дніпровської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки, судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яким-небудь психічним захворюванням.

2.Чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (49006, місто Дніпро, вул. Алексєєнко Надії, буд.84), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. ст. 384, 385 КК України.

Для дослідження направити до експертної установи:

- матеріали цивільної справи № 205/4983/22, провадження № 2-о/265/155/22;

- копію ухвали суду про призначення по справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи від 22.11.2022 року;

- медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга в частині зупинення провадження у справі до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя О.О.Костромітіна

Присяжні О.В. Салєва

Г.Г. Бичко

СудЛенінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107502943
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —205/4983/22

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Костромітіна О. О.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Костромітіна О. О.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Костромітіна О. О.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Костромітіна О. О.

Ухвала від 10.10.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Костромітіна О. О.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Костромітіна О. О.

Ухвала від 11.08.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Костромітіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні