Ухвала
від 24.11.2022 по справі 571/338/19
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/338/19

Провадження № 2-о/571/1/2020

УХВАЛА

іменем України

24 листопада 2022 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області в складі: головуючого судді Комзюк А.Ф., присяжних: Білець В.В., Близнюк В.В., за участю секретаря судового засідання Гордійчук Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Березівська сільська рада Сарненського району Рівненської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із клопотанням, в якому просить продовжити строк дії рішення Рокитнівського районного суду Рівненської області від 23 червня 2020 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

В обгрунтування поданої заяви ОСОБА_1 вказує, що рішенням Рокитнівського районного суду Рівненської області від 23 червня 2020 року у справі №571/338/19 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним, встановлено опіку та призначено її опікуном. Визначено строк дії рішення два роки.

Зазначила, що ОСОБА_2 і надалі страждає стійким хронічним психічним розладом, тому існує необхідність в продовженні строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

В судове засідання ОСОБА_1 не прибула, 24.11.2022 подала заяву про розгляд клопотання без її участі. Просить продовжити строк дії рішення про визнання її сина ОСОБА_2 недієздатним.

Представник заінтересованої особи Березівської сільської ради в судове засідання не з`явився, 24.11.2022 року надійшла заява згідно якої просять розглядати справу у відсутності представника сільської ради, заяву ОСОБА_1 підтримують.

Суд, розглянувши клопотання, дослідивши матеріали справи, зазначає наступне.

Саттею 36 ЦК України встановлено, що суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Рішенням Рокитнівського районного суду Рівненської області від 23 червня 2020 року у справі №571/338/19, визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя с.Хміль, Рокитнівського району Рівненської області, недієздатним. Встановлено над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителем АДРЕСА_1 , опіку та призначено його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительку АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення встановлено два роки з дня набрання рішенням законної сили.

За змістом ст.300ЦПКУкраїни у рішенні суду про визнання особи недієздатною слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

У своєму клопотанні заявник зазначила, що ОСОБА_2 і надалі страждає стійким хронічним психічним розладом, тому існує необхідність в продовженні строку дії рішення про визнання його недієздатним.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №150/22 від 10.08.2022 встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад здоров`я важку розумову відсталість внаслідок мікроцефалії (F72 за міжнародною класифікацією хвороб 10 перегляду), що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, встановлений ОСОБА_2 діагноз не змінився, що свідчить про те, що існують ознаки не усвідомлення ним своїх дій та можливості керувати ними, що дає підстави суду дійти висновку про необхідність продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним ще на два роки.

На підставі ст.36 ЦК України,керуючись ст. 300 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Рокитнівського районного суду Рівненської області від 23 червня 2020 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення йогоопікуном ОСОБА_1 , строком на 2 роки.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст.300 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддя: А.Ф.Комзюк

Присяжні: В.В.Білець

В.В.Близнюк

Згідно з оригіналом.

Головуючий суддя: А.Ф.Комзюк

СудРокитнівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено29.11.2022
Номер документу107525949
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —571/338/19

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 15.06.2022

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 23.06.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 23.06.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 03.04.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні