Рішення
від 21.11.2022 по справі 673/857/22
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/857/22

Провадження № 2/673/390/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

"21" листопада 2022 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий суддя Дворнін О.С.

при секретарі судових засідань Демчишиній Н.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, за правилами ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» в особі Деражнянського району електричних мереж до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, -

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2022 року Акціонерне товариство «Хмельницькобленерго» в особі Деражнянського району електричних мереж звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування збитків.

В обґрунтування позову представник позивача зазначив, що 28.01.2022 року представниками Деражнянсього району електричних мереж Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: підключення вхідного фазного дроту на клему № НОМЕР_1 та нульового дроту на клему № НОМЕР_2 та приєднання «штучного нуля», що призвело до безоблікового споживання електричної енергії, про що в присутності відповідача було складено Акт про порушення № В001091.

Внаслідок порушення ОСОБА_1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, вартість необлікованої електричної енергії склала на суму 22298 грн. 41 коп.

У зв`язку з наведеним, позивач просить стягнути з відповідача на його користь 22298 грн. 41 коп. та судовий збір в розмірі 2481 грн.

Ухвалою судді від 08.09.2022 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду за правилами загального позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, а позивачу - відповіді на відзив.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить суд розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та наполягає на його задоволенні.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Про причину неявки суд не повідомив. Відзиву на позов, заяв чи клопотань не подав.

Дослідивши матеріалисправи таписьмове клопотанняпозивача,відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, повно і всебічно оцінивши всі фактичні обставини справи та докази, які мають значення для розгляду справи, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 03.02.2010 між ОСОБА_1 та ПАТ "Хмельницькобленерго" в особі Деражнянського району електричних мереж було укладено договір про користування електричною енергією.

Згідно з копії Акту про порушення № В001091 від 28.01.2022 року, споживач ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , порушив Правил роздрібного ринку електричної енергії, шляхом підключення вхідного фазного дроту на клему АДРЕСА_2 та нульового дроту на клему № НОМЕР_2 та приєднання «штучного нуля», що призвело до безоблікового споживання електричної енергії, чим порушив п. 5.5.5 ПРРЕЕ.

ОСОБА_1 з актом про порушення ознайомлений, про що свідчить його підпис на звороті вказаного акту.

Згідно з розрахунком до акту про порушення В001091 від 28.01.2022 року, вартість необлікованої електричної енергії склала 22 298 грн. 41 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Пунктом 3 частини 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» (даліЗакон) встановлено, що споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Закону учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Правопорушеннями на ринку електричної енергії, зокрема, є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку (п. 4 ч. 2 ст. 77 Закону).

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Зі змісту ч. 2 ст. 11 ЦК України вбачається, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є не лише договори й інші правочини, а й завдання майнової (матеріальної) і моральної шкоди іншій особі.

Згідно ч. 1 ст. 81, ч. 1 ст. 89 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Таким чином, позов про стягнення з відповідача збитків завданих внаслідок порушення правил роздрібного ринку електричної енергії в розмірі 22 298 грн. 41 коп. є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 2 481 грн.

На підставівикладеного,у відповідностідо ст.ст.280-289ЦПК України,постановивши провестизаочний розглядданої справина підставінаявних всправі доказів,оскільки позивачне заперечувавпроти такоговирішення справи,а належнимчином повідомленийпро дату,час імісце судовогозасідання відповідачне з`явивсяв судовезасідання безповажних причин,про причининеявки неповідомив тавідзиву напозов неподав,керуючись ст.ст.10,23,81,141та 258-268ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» в особі Деражняського району електричних мереж до ОСОБА_1 про відшкодування збитків- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» в особі Деражняського РЕМ збитки завдані внаслідок порушення правил роздрібного ринку електричної енергії, в розімір 22 298 грн. 41 коп. на р/р НОМЕР_3 , МФО 315784, Хмельницька філія АТ Ощадбанк, ЄДРПОУ 22767506, АТ «Хмельницькобленерго».

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» в особі Деражнянського РЕМ судовий збір в розмірі 2481 грн. на р/р НОМЕР_4 , МФО 315784, Хмельницька філія АТ Ощадбанк, ЄДРПОУ 22767506, АТ «Хмельницькобленерго».

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом 30 днів з дня його проголошення не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його переглядякщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене позивачем до Хмельницького апеляційного суду безпосередньо, або через Деражнянський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

позивач - Акціонерне товариство «Хмельницькобленерго» в особі Деражнянського району електричних мереж, код ЄДРПОУ 22764643, місцезнаходження: вул. Миру,130, м. Деражня Хмельницький район Хмельницька область, індекс 32200.

відповідач ОСОБА_1 ,

зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя: О. С. Дворнін

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено30.11.2022
Номер документу107533023
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/857/22

Рішення від 21.11.2022

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні