Рішення
від 23.11.2022 по справі 163/1547/22
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/1547/22

Провадження № 2/163/274/22

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2022 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.

з участю секретаря Голядинець О.В.

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головненської селищної ради Волинської області треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

У позовній заяві представник позивача просить ухвалити рішення про:

встановлення факту родинних відносин, а саме що ОСОБА_7 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 був батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

визнання ОСОБА_1 власником нерухомого майна в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_7 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 - житлового будинку з господарськими спорудами та будівлями, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Заявлені вимоги обґрунтував тим, що ОСОБА_7 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а розбіжності у прізвищах, є лише допущеною помилкою при оформленні документів. Розбіжність у прізвищі батька спростовується свідоцтвами про народження та про укладення шлюбу. Встановлення факту необхідне для оформлення спадщини.

Після смерті ОСОБА_7 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилась спадщина на майно. За життя ОСОБА_7 не встиг розпорядитися належним йому майном, шляхом складання заповіту, тому воно переходить у спадок за законом.

Проте через відсутність реєстрації спадкового нерухомого майна у державних органах у видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус відмовив, у зв`язку із чим реалізація її спадкових прав можлива лише у судовому порядку.

Стислий виклад позиції відповідача та третіх осіб.

Від Головненської селищної ради на адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

Треті особи які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 на електронну адресу суду подали заяви про визнання заявлених вимог та розгляд справи за їх відсутності.

Рух справи в суді.

Позовна заява надійшла до суду 20.09.2022.

Ухвалою від 21.09.2022 відкрито провадження у справі. Визначено розглядати справу в порядку загального позовного провадження. Витребувано у приватного нотаріуса копію спадкової справи після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_7 . Розгляд підготовчого судового засідання призначено на 01.11.2022.

Ухвалою від 01.11.2022 підготовче засідання в справі відкладено 23 листопада 2022 року та залучено до участі в цій справі третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

Фіксування судового розгляду.

В підготовче засідання сторони не з`явились.

Позивача у позовній заяві просив розглянути справу за його відсутності.

Від Говолненської селищної ради на адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

Треті особи які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 на електронну адресу суду подали заяви про визнання заявлених вимог та розгляд справи за їх відсутності.

У зв`язку з неякою в судове засідання всіх учасників справи та відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Згідно свідоцтва про смерть НОМЕР_1 від 27.07.2021 ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт Головне Любомльського району Волинської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 28 березня 1961 року ОСОБА_7 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у смт Головне Любомльського району Волинської області.

ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 уклав шлюб з ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 22.01.1977.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 ОСОБА_7 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Жителі селища Головне ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 стверджують факт, що ОСОБА_7 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 проживав зі своїм сином - ОСОБА_1 в належному йому будинку та вели спільне господарство, що знаходиться в АДРЕСА_1 про що склали Акт опитування свідків сусідів померлого ОСОБА_7 від 20.06.2021.

Довідкою виконкому Головненської селищної ради від 20.06.2022 № 755 після смерті ОСОБА_7 залишилося спадкове майно, яке складається із житлового будинку з господарськими спорудами та будівлями, що знаходиться по АДРЕСА_1 та із земельної ділянки, площею 0,15 га, яка розташована на території Головненської селищної ради Ковельського району Волинської області з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку (державний акт серія ЯЛ №082265 виданий 16.12.2010)

На день смерті разом з ОСОБА_7 в АДРЕСА_1 проживали і були зареєстровані дружина ОСОБА_2 та син ОСОБА_1 .

Довідкою виконкому Головненської селищної ради від 12.01.2022 № 41 стверджено, що житловий будинок, який знаходиться в АДРЕСА_1 був побудований ОСОБА_7 у 1987 році.

Згідно технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами виготовленого 10.12.2021 інвентаризаційна справа №565нерухоме майно, що розташоване в АДРЕСА_1 складається з житлового будинку, веранди, літньої кухні, двох господарських будівель, навісу, убиральні, огорожі. Інвентаризаційна вартість нерухомого майна становить 147839 грн.

Приватним нотаріусом Ковельського районного нотаріального округу Волинської області Каганюком О.Ю. 16.06.2022 року у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом позивачу відмовлено через розбіжності у написанні прізвищ та відсутність на нерухоме майно правовстановлюючих документів, які б підтверджували право власності спадкодавця.

Висновки суду та мотиви прийнятого рішення.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Дослідження матеріалів справи приводить суд до висновку, що вони відповідають положенням ст.ст.1217, 1218, 1223, 1261, 1268, 1297 ЦК України.

Проаналізувавши вище перелічені докази на предмет відповідності у них прізвищ, імен та по батькові, місця проживання, дати і місце смерті, у їх хронологічному та родинному зв`язку, оцінивши їх в своїй сукупності, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав вважати, що померлий ОСОБА_7 є рідним батьком ОСОБА_1 і такий родинний зв`язок між ними жодному сумніву не піддається.

Встановлення цього факту родинних відносин має юридичне значення і є необхідним для реалізації позивачем спадкових прав.

Враховуючи встановлені по справі фактичні обставини, а також вищенаведені положення матеріального та процесуального закону, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Отже, встановлено підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні та задоволення позовних вимог.

Згідно зі ст.142 ЦПК України у зв`язку з визнанням відповідачем позову 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, позивачу слід повернути з державного бюджету.

Керуючись ст.ст.200, 206, 259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Встановити юридичний факт родинних відносин, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 є сином ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом власником нерухомого майна, що розташоване по АДРЕСА_1 і складається з житлового будинку з господарськими спорудами та будівлями.

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 987 (дев`ятсот вісімдесят сім) гривень 30 копійок судового збору, сплаченого ним згідно із квитанцією АТ «Ощадбанк» № 71 від 16 вересня 2022 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Ім`я позивача - ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - НОМЕР_5 .

Найменування відповідача - Головненська селищна рада Ковельського району Волинської області, місцезнаходження: вулиця Лесі Українки, 2, смт Головне Ковельського району Волинської області, код ЄДРПОУ - 04333187.

Імена третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

- ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - НОМЕР_6 .

- ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - невідомо.

- ОСОБА_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - невідомо.

- ОСОБА_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП - невідомо.

- ОСОБА_6 місце проживання: АДРЕСА_3 ; РНОКПП - невідомо.

Головуючий : суддя С.А. Шеремета

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено30.11.2022

Судовий реєстр по справі —163/1547/22

Рішення від 23.11.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні