Ухвала
від 22.11.2022 по справі 380/8769/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/8769/20

У Х В А Л А

з питань заміни сторони виконавчого провадження

22 листопада 2022 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Карп`як О.О.,

секретар судового засідання Савка В.А.,

за участю:

представник позивача не з`явився

представника відповідача Квасниця Н.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Львові заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» до Головного управління Державної податкової служби у Львівській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Львівського окружного адміністративного суду перебувала справа №380/8769/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» до Головного управління Державної податкової служби у Львівській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 08.06.2021 у справі №380/8769/20 адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» до Головного управління ДПС у Львівській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, - задоволено частково. Визнано протиправним та скасовано рішення №2793 від 22.05.2020 року Головного управління ДПС у Львівській області про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» (код ЄДРПОУ 42103079). Зобов`язано Головне управління ДПС у Львівській області поновлено дію реєстрації платника податку на додану вартість юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» (код ЄДРПОУ 42103079) з моменту її анулювання зі збереженням податкових показників (? Накл.) в розмірі 8919199,40 грн. в системі електронного адміністрування податку на додану вартість юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» (код ЄДРПОУ 42103079). У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 15.12.2021 року, апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Львівській області залишено без задоволення, а рішення Львівського окружного адміністративного суду від 08 червня 2021 року у справі № 380/8769/20 без змін.

Постановою Верховного Суду від 19.10.2022 року, касаційну скаргу Головного управління ДПС у Львівській області залишено без задоволення. Рішення Львівського окружного адміністративного суду від 08 червня 2021 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 15 грудня 2021 року залишено без змін.

29.04.2022 року (вх.№ 30842) та 07.11.2022 року (вх.№70242) на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшли заяви від представника позивача про заміни сторони у виконавчому провадженні. Заяви вмотивовані тим, що відповідно до постанови №893 від 30.09.2020 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» Кабінет Міністрів України постановив ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, серед інших, Головне управління ДПС у Львівській області.

06.05.2022 року представник відповідача подав заперечення на клопотання (заяву), в якій просить суд в задоволенні заяви представника позивача відмовити. Дане заперечення обґрунтовано тим, що Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090) є правонаступником усіх прав та обов`язків Головного управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ 43143039). На думку представника відповідача Державна податкова служба України (ЄДРПОУ 43005393) не є відповідачем у даній справі, відтак і стороною виконавчого провадження.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, причин не прибуття не повідомив.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечувала щодо про заміни сторони у виконавчому провадженні.

Вирішуючи заяви про заміну сторони правонаступником суд керується таким:

Відповідно до статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Суд зазначає, що процесуальне правонаступництво необхідно розуміти як заміну або вибуття в адміністративній справі сторони чи третьої особи в разі переходу правового статусу від однієї особи до іншої (правонаступника), зокрема компетенції між суб`єктами владних повноважень, у спірних матеріальних правовідносинах. Залучення правонаступника до участі в розгляді та вирішенні адміністративної справи має відбуватися шляхом постановлення ухвали як за ініціативою суду, так і зацікавлених осіб.

Заміна правонаступником допускається на будь-якій стадії судового процесу, у тому числі і на стадії виконання судових рішень.

Водночас, відповідно до статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи, суд який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом.

Частиною 5 статті 15 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Отже, необхідною умовою для заміни сторони у виконавчому провадженні є її заміна саме правонаступником.

На виконання рішення від 08.06.2021 у справі №380/8769/20, Львівським окружним адміністративним судом 04.02.2022 року видано виконавчий лист №380/8769/20, де боржником зазначено Головне управління ДПС у Львівській області.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 року № 893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

Пунктом 2 Постанови від 30.09.2020 року № 893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державної податковою службою територіальних органів та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються.

Згідно з п. З Постанови №893 Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 №529 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби було утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком.

З метою реалізації Постанови КМУ від 30.09.2020 року № 893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби ДПС України видано наказ від 12.11.2020 №643 Про затвердження положень про територіальні органи ДПС яким встановлено, що кожен територіальний орган ДПС, утворений як її відокремлений підрозділ, є правонаступником майна, прав та обов`язків відповідного територіального органу ДПС, що ліквідується.

Відповідно до пункту 1 Положення про ГУ ДПС у Львівській області від 12.11.2020 року №643 ГУ ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090) є правонаступником усіх прав та обов`язків ГУ ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ 43143039).

За наведених обставин, суд встановив, що Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090) є правонаступником всіх прав та обов`язків Головного управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ 43143039).

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 30.12.2020 у справі № 805/4361/17-а, колегією суддів встановлено, що спірним є питання можливості застосування механізму заміни сторони виконавчого провадження у випадку, якщо станом на час проведення виконавчих дій, боржник, який є суб`єктом владних повноважень, перебуває у стані припинення, але ще не Припинений як юридична особа публічного права, проте, його управлінські функції передані іншій юридичній особі публічного права.

Згідно з ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України та ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням (заявою) державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Підставою для вибуття сторони виконавчого провадження є припинення (ліквідація чи реорганізація) юридичної особи. Перехід окремого суб`єктивного права та обов`язку від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, згідно цивільного законодавства також є правонаступництвом.

Оскільки Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090) є правонаступником всіх прав та обов`язків Головного управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ 43143039), суд вважає заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Авераж Захід» про заміну сторони у виконавчому провадженні на Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090), слід задоволити частково.

Керуючись ст.ст. 248, 256, 295, 379 КАС України, суд

у х в а л и в :

Заяву позивача про заміну сторони виконавчого провадження задоволити частково.

Замінити сторону боржника у виконавчому листі № 380/8769/20 з Головного управління ДПС у Львівській області (ідентифікаційний код 43143039) на Головне управління ДПС у Львівській області (ідентифікаційний код 43968090).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги у п`ятнадцятиденний строк з дати складання ухвали.

Повне судове рішення складено 28.11.2022.

СуддяКарп`як Оксана Орестівна

Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено30.11.2022
Номер документу107538772
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/8769/20

Ухвала від 02.01.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Постанова від 19.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 17.10.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 24.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 20.04.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 17.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 09.02.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Постанова від 15.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні