Ухвала
від 24.11.2022 по справі 757/33323/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/33323/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження - слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

23.11.2022 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України майора поліції ОСОБА_3 , за погодження прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000281 від 09.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 КК України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Офісу Генерального прокурора.

Відповідно до наявних матеріалів у кримінальному провадженні слідством встановлено, що на території м. Києва групою осіб здійснюється діяльність, метою якої є організація протиправних механізмів, спрямованих на незаконне виведення коштів з території України, фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, ухилення від сплати податків та зборів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Приватне підприємство «Науково-Технологічний Центр Редуктор» (далі - ПП «НТЦ Редуктор»), код ЄДРПОУ: 23497612, зареєстровано 22.06.1995 зі статутним капіталом в розмірі 500,00 грн. Основний вид діяльності підприємства: виробництво підшипників, зубчастих передач, елементів механічних передач і приводів. Дане підприємство зареєстровано та фактично знаходиться за адресою: Україна, місто Київ, вулиця Пшенична, будинок 8-В. Засновником та єдиним бенефіціарним власником ПП «НТЦ Редуктор» є громадянин російської федерації (далі - рф) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ;

Директором ПП «НТЦ Редуктор» являється ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Головним бухгалтером є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

За результатами аналізу податкової звітності та публічних закупівель, слідством встановлено, що ПП «НТЦ Редуктор», код ЄДРПОУ: 23497612, впродовж 2016-2022 років було учасником у 45 закупівлях, з яких визнано переможцем у 25 закупівлях на суму 12.95 млн. грн. (укладено 25 договорів на суму 13,29 млн. грн.).

Відповідно до поданих з початку збройної агресії рф проти України та по теперішній час податкових декларацій з податку на додану вартість та фінансової звітності малого підприємства, ПП «НТЦ Редуктор», код за ЄДРПОУ: 23497612, продовжує здійснювати господарську діяльність та отримувати дохід на території України.

За результатами аналізу відкритих реєстрів, інформації з податкової служби та електронних аукціонів рф слідством встановлено, що громадянин рф ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 також є засновником та керівником юридичних осіб, які зареєстровані на території рф.

Виходячи з матеріалів клопотання, громадянин рф ОСОБА_5 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи кінцевим бенефіціарним власником та засновником з часткою 100% юридичної особи резидента України ПП «НТЦ Редуктор», код за ЄДРПОУ: 23497612, продовжує отримувати дивіденди від господарської діяльності вказаного підприємства.

Слідством встановлено, що грошові кошти, отримані у вигляді дивідендів, останній спрямовує на розвиток господарської діяльності підконтрольних СГД рф, а саме: общество с ограниченной ответственностью «научно-технологический центр «редуктор», ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 , що поставляло різні запчастини, деталі та обладнання на адресу інших СГД рф, які безпосередньо пов`язані з виробництвом, конструкцією та проєктуванням авіаційних двигунів, пунктів управління ракетних комплексів, газотурбінних установок і т.д., в тому числі і для військових частин рф та міністерства оборони рф, які на теперішній час використовуються для забезпечення збройної агресії рф проти України.

Також, як вбачається з клопотання слідчого, за оперативною інформацією, зазначені вище СГД рф, які підконтрольні громадянину рф ОСОБА_5 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 , не публічно, на підставі прямих договорів продовжують поставляти різні запчастини, деталі та обладнання на адресу інших СГД рф, які входять в групу підприємств рф військового виробництва.

Відповідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , на праві приватної власності зареєстрована за ОСОБА_8 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Слідчий в клопотанні зазначив, що в квартирі за місцем реєстрації ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_2 , можуть бути відомості та документи щодо ведення фінансово-господарської діяльності з підприємствами російської федерації та виведення коштів до росії у тому числі через інших юридичних осіб.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному об`єкті нерухомого майна, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення інших речей та документів, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12022000000000281 на проведення обшуку в квартирі за місцем реєстрації ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_2 , що відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві приватної власності зареєстрована за ОСОБА_8 , РНОКПП: НОМЕР_2 , з метою відшукання та вилучення зазначених у клопотанні речей, а саме:

- договори, контракти, угоди (у тому числі додаткові), додатки та специфікації до них, акти виконаних робіт (надання послуг, приймання-передачі тощо), ревізії, платіжні доручення, банківські виписки та інші розрахункові документи, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, рахунки-фактури, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, сертифікати, ліцензії, довіреності, вантажно-митні декларації, документи декларування, страхування, інші первинні бухгалтерські документи, документи, які підтверджують факт наявності фінансово-господарських взаємовідносин ПП «НТЦ Редуктор» код ЄДРПОУ: 23497612 з підприємствами російської федерації, у тому числі через інших юридичних осіб резидентів та нерезидентів;

- документи щодо перерахування будь-яким способом коштів ОСОБА_5 чи підконтрольним йому особам;

- документи щодо придбання фігурантами майна (рухомого та нерухомого), оформлення/переоформлення такого майна, активів на осіб, в тому числі і юридичних, що пов`язані з російською федерацією;

- записи обліку неправомірних грошових розрахунків, підроблені документи,

- офісна (копіювальна) техніка, на якій виготовлялися фігуруючі документи, а також інші предмети, що можуть становити доказова значення протиправної фінансової діяльності;

- документи щодо використання незаконно здобутих коштів;

- документи щодо відкриття рахунків;

- чорнові записи, на яких може бути виявлена інформація щодо злочинної діяльності;

- документи з вільними зразками почерку та підпису ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ;

- печатки державних органів, установ та приватних організацій, які не зареєстровані за даною адресою;

- комп`ютерна техніка, магнітні, електроні цифрові носії інформації мобільні телефону, де може бути виявлена вищевказана інформація, або доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

В задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу107563930
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/33323/22-к

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні