Ухвала
від 28.11.2022 по справі 600/3997/22-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

28 листопада 2022 р. м. Чернівці Справа № 600/3997/22-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Боднарюк О.В., розглянувши матеріали позову Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Буковинський Дім" до Чернівецької міської ради, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Буковинський дім" (далі - позивач), звернулось в суд з позовом до Чернівецької міської ради (далі - відповідач), в якому просить:

- визнати незаконним та скасувати пункт 26 рішення 20 сесії Чернівецької міської ради VIII скликання від 16 червня 2022 року №778;

- зобов`язати Чернівецьку міську раду прийняти рішення про затвердження ОСББ "Буковинський Дім" проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою АДРЕСА_1 , площею 0,0034 га (кадастровий номер: 7310136300:03:003:0099 ) в постійне користування, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку (02.03).

За змістом частини 2 статті 160 КАС України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Нормами пункту 3 частини 4 статті 169 КАС України обумовлено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Відповідно до пунктів 2, 6 частини 1 статті 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається із змісту позовної заяви, позивачем у справі є юридична особа - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Буковинський Дім".

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців, керівником ОСББ "Буковинський дім" є Губко Світлана Леонтіївна, яка наділена правом підпису.

Разом з тим, дослідивши матеріали справи, зокрема візуально оглянувши наявні в справі документи (заява від 10.03.2021р. №72-4/21) з підписом ОСОБА_1 та порівнявши з підписом в позовній заяві, судом встановлено, що позовна заява підписана не Губко Світланою Леонтіївною (підписантом), а іншою особою. При цьому в матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували право іншої особи підписувати поданий адміністративний позов.

Більше того, у поданій позовній заяві відсутні відомості про посадове становище особи позивача, що суперечить вимогам норм статті 169 КАС України, і є імперативною підставою для повернення позовної заяви.

Частиною 1 статті 55 КАС визначено, що сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з частиною 1 статті 43 КАС України, здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Відповідно до частини 3 статті 43 КАС України, здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позовну заяву підписано особою, право якої на вчинення таких дій не підтверджено у встановленому законом порядку, що по своїй суті свідчить про відсутність повноважень на підпис позовної заяви від імені позивача, а також відсутні відомості про посадове становище особи позивача.

Відповідно до пункту 3 частини 4 статті 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Проаналізувавши наведене вище в контексті встановлених обставин в справі, за відсутності в матеріалах позовної заяви належних доказів на підтвердження повноважень особи, яка звернулась з адміністративним позовом, а також не вказано посадове становище позивача, суд дійшов висновку, що позовну заяву слід повернути особі, яка звернулась з вказаним позовом.

На підставі наведеного та керуючись статтями 169, 241, 243, 248 КАС України, суддя -

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Буковинський Дім" до Чернівецької міської ради, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії повернути особі, яка звернулась з таким позовом.

2. Копію ухвали направити учасникам справи.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя О.В. Боднарюк

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.11.2022
Оприлюднено01.12.2022
Номер документу107568576
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них з питань здійснення публічно-владних управлінських функцій з розпорядження земельними ділянками

Судовий реєстр по справі —600/3997/22-а

Ухвала від 04.01.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 28.11.2022

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Лелюк Олександр Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні