Ухвала
від 29.11.2022 по справі 584/569/22
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/569/22

Провадження №1-кп/584/146/22

УХВАЛА

29.11.2022 Путивльський районний суд Сумської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Путивль кримінальне провадження №12022205470000085 від 20 липня 2022 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с.Линове Путивльського району Сумської області, зареєстрованої та проживаючої по АДРЕСА_1 , працюючу на посаді вчителя в Путивльському ліцеї №2 ім.Г.Я.Базими, раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

встановив:

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, за таких обставин.

Відповідно до п./п. 2 п.14 «Положення про порядок призначення житлових субсидій» затвердженого Постановою Кабінету міністрів України №848 від 21 жовтня 1995 року, житлова субсидія не призначається (у тому числі й на наступний період), якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім`ї особи із складу домогосподарства на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має у власності більше ніж один транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).

2 листопада 2021 року ОСОБА_4 , з метою отримання житлової субсидії, за допомогою мобільного додатку «Дія» заповнила електронну форму заяви, а саме - «Заяву про призначення житлової субсидії» та «Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії».

Керуючись протиправним умислом на отримання житлової допомоги. ОСОБА_4 в «Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії» в розділі IV «Відомості про транспортні засоби, які зареєстровані в установленому порядку і з року випуску яких минуло менше ніж 15 років (крім мопеда, причепа), що перебувають у власності або володінні осіб, які входять до складу домогосподарства, а також членів сім`ї осіб зі складу домогосподарства незалежно від реєстрації їхнього місця проживання (фактичного місця проживання)» зазначила лише наявність у її чоловіка - ОСОБА_6 , автомобіля «Mitsubishi Lancer», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2008 року випуску, приховавши відомості про наявність у її чоловіка ОСОБА_6 другого автомобіля, а саме - автомобіля «ВАЗ 210994», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2007 року випуску, внаслідок чого останній, всупереч вимогами п./п.2 п.14 «Положення про порядок призначення житлових субсидій» затвердженого Постановою Кабінету міністрів України №848 від 21 жовтня 1995 року, починаючи з 2021 року нараховували житлову субсидію.

Продовжуючи свій протиправний умисел на незаконне отримання житлової субсидії, ОСОБА_4 не зверталась до УСЗН Конотопської РДА з приводу існуючих обставин, котрі можуть вплинути на призначення та виплату житлової субсидії, на підставі чого, у період з листопада 2021 року по січень 2022 роки останній нараховані кошти, як житлова субсидія у розмірі 1932 грн. 98 коп.

В подальшому ОСОБА_4 , не маючи ніякого права на отримання житлової субсидії, умисно, з корисливою метою, щомісячно використовувала вказані кошти на власний розсуд, тим самим спричинивши державному бюджету України в особі УСЗН Конотопської РДА матеріальні збитки у розмірі 1932 грн. 98 коп.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачена заявила клопотання про її звільнення від кримінальної відповідальності на підставіст.45 КК України, оскільки на час розгляду кримінального провадження вона щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину, повністю відшкодувала заподіяну шкоду в сумі 1932 грн. 98 коп.

Прокурор та представник потерпілого проти звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності з указаних підстав не заперечували.

Заслухавши прокурора, обвинувачену, представника потерпілого, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно зіст.45 КК Україниособа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.3Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23 грудня 2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям можливе в разі вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості. Дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України. Щире розкаяння характеризує суб`єктивне ставлення винної особи до вчиненого злочину, яке виявляється в тому, що вона визнає свою провину, висловлює жаль з приводу вчиненого та бажання виправити ситуацію, що склалася. Активним сприянням розкриттю злочину слід вважати надання особою органам дізнання або досудового слідства будь-якої допомоги в установленні невідомих їм обставин справи. Повне відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди полягає в добровільному задоволенні винним або іншими особами, зокрема батьками чи близькими родичами, обґрунтованих претензій потерпілого щодо відшкодування заподіяної злочином матеріальної та моральної шкоди, загладжуванні її в інший спосіб, наприклад, шляхом прилюдного вибачення за завдану образу.

Як пояснила ОСОБА_4 , вона повністю відшкодувала УСЗН Конотопської РДА матеріальні збитки у розмірі 1932 грн. 98 коп., а також повідомила, що більше подібного не вчинить ні за яких обставин і щиро кається.

Судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_4 раніше не судима, працює на посаді вчителя в Путивльському ліцеї №2 ім.Г.Я.Базими, уперше притягується до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.190 КК України, яке є кримінальним проступком, повністю відшкодувала шкоду, заподіяну УСЗН Конотопської РДА, і щиро покаялася.

Згідно з положеннями п.1 ч.2ст.284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За вказаних обставин суд дійшов висновку про наявність підстав, передбаченихст.45 КК України, для звільнення обвинуваченої ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям та закриття кримінального провадження.

Керуючисьст.45 КК України, ст.ст.284,288,370,371,372 КПК України, суд

ухвалив:

Звільнити обвинувачену ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, на підставі ст.45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям. Кримінальне провадження №12022205470000085 від 20 липня 2022 року за її обвинуваченням закрити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Сумського апеляційного суду через Путивльський районний суд протягом семи днів з дня оголошення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

СудПутивльський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107573035
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —584/569/22

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 03.08.2022

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні