Ухвала
від 30.11.2022 по справі 739/1308/22
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/1308/22

Провадження № 2/739/384/22

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю на розгляд іншому суду

30 листопада 2022 року м. Новгород-Сіверський

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області у складі судді Іващенка І.К., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит - Капітал» ( вул. Смаль Стоцького, б.1, к.28, м. Львів), третя особа 1: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Данич Оксана Федорівна (вул. Л. Первомайського, б.9, оф.1, м. Київ), третя особа 2: приватний виконавець виконавчого округу Чернігівської області Приходько Юрій Михайлович (вул. Перемоги, б.139, оф.419, 420, м. Чернігів), про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,-

В С Т А Н О В И В:

25 листопада 2022 року до Новгород-Сіверськогорайонного судуЧернігівської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит - Капітал» ( вул. Смаль Стоцького, б.1, к.28, м. Львів), третя особа 1: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Данич Оксана Федорівна (вул. Л. Первомайського, б.9, оф.1, м. Київ), третя особа 2: приватний виконавець виконавчого округу Чернігівської області Приходько Юрій Михайлович (вул. Перемоги, б.139, оф.419, 420, м. Чернігів), про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Ознайомившись зі змістом поданої позовної заяви та доданими до неї документами приходжу до висновку про те, що позовна заява не підсудна Новгород-Сіверськомурайонному судуЧернігівської області і має бути передана на розгляд Франківському районному суду м. Львова, з огляду на наступне.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Отже, за загальними правилами підсудності, з відповідним позовом позивач має право звернутись до Франківському районному суду м. Львова, оскільки місцезнаходження відповідача ТОВ ФК «Кредит-Капітал» (м. Львів, вул. Смаль-Стоцького, буд. 1, корпус 28 код ЄДРПОУ 35234236), територіально відноситься до Франківському районному суду м. Львова.

При цьому, у своїй позовній заяві позивач скориставшись наданим йому правом стосовно підсудності справи за вибором позивача, зазначає про те, що ним обрано альтернативну підсудність у відповідності до положень ч. 12 ст. 28 ЦПК України.

Відповідно до положень ч. 12 ст. 28 ЦПК України, позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

На думку позивача, відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі дії проводяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна, а місце проживання Боржника АДРЕСА_2 , тож справа підсудна Новгород-Сіверському районному суду Чернігівської області.

Однак з таким тлумаченням позивачем положень ч. 12 ст. 28 ЦПК України погодитись не можна і на переконання суду справа не підсудна Новгород-Сіверському районному суду Чернігівської області

Оскаржуваний виконавчий напис перебуває на виконанні приватного виконавця виконавчого округу Чернігівської області Приходько Ю.М., а місцезнаходження цього приватного виконавця (м. Чернігів, пр.. Перемоги, 139, оф. 420).

Згідно положень п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: 3) виконавчих написів нотаріусів.

За змістом ст. 24 ЗУ «Про виконавче провадження», яка має назву «Місце виконання рішення»,виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна.Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Вирішуючи питання про передачу справи за підсудністю суд виходить з того, що з матеріалів позовної заяви не вбачається вчинення саме на території Новгород-Сіверський Чернігівської області виконавчих дій з виконання спірного виконавчого напису, при цьому судом також достовірно не встановлено адміністративно-територіальних одиниць на території яких дійсно проводяться виконавчі дії в межах ВП №68021314, оскільки наданих суду разом із позовом матеріалів виявилось недостатніми для здійснення відповідного визначення та застосування положень ч. 12 ст. 28 ЦПК України.

За таких обставин суд дійшов висновку про необхідність передачі справи на розгляд Франківському районному суду м. Львова, за місцем знаходження відповідача у відповідності до положень ч. 2 ст. 27 ЦПК України, оскільки наявність обставин альтернативної підсудності, передбаченою ч. 12 ст. 28 ЦПК України не знайшла свого підтвердження.

Згідно п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 31 ЦПК України,суд передає справу на розгляд іншому суду, якщосправа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України,спори між судами про підсудність не допускаються.Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладені обставини та зазначені норми чинного законодавства України приходжу до висновку про те, що позовна заява не підсудна Новгород-Сіверському районному суду Чернігівської області і відноситься до територіальної юрисдикціїФранківському районному суду м. Львова.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 32, 353-355 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Цивільну справу за позовом заявою ОСОБА_1 (місцепроживання: АДРЕСА_1 )до Товаристваз обмеженоювідповідальністю «Фінансовакомпанія «Кредит-Капітал» (вул.Смаль Стоцького,б.1,к.28,м.Львів),третя особа1:приватний нотаріусКиївського міськогонотаріального округу ДаничОксана Федорівна(вул.Л.Первомайського,б.9,оф.1,м.Київ),третя особа2:приватний виконавецьвиконавчого округуЧернігівської області ПриходькоЮрій Михайлович(вул.Перемоги,б.139,оф.419,420,м.Чернігів),про визнаннявиконавчого написутаким,що непідлягає виконанню -передати на розгляд Франківському районному суду м. Львова (вул.. Генерала Чупринки, 69, м. Львів, 79044).

Ухваласуду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Суддя І.К. Іващенко

Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено01.12.2022
Номер документу107582398
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —739/1308/22

Рішення від 28.06.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні