Ухвала
від 28.11.2022 по справі 353/325/22
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/325/22

Провадження № 1-кс/353/152/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2022 рокум.Тлумач

Слідчий суддя Тлумацького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_3 ,

розглянув узакритому судовомузасіданніклопотання старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тлумацького відділу Івано-Франківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12022091240000016, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.02.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення огляду та руйнівного методу дослідження даху ІНФОРМАЦІЯ_1 дітей та сімей Івано-Франківської обласної ради (раніше Тлумацька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання надійшло до суду «28» листопада 2022 року о 11 год. 21 хв.

Слідчий суддя перевірив надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та, дослідивши докази по доданих матеріалах, заслухавши думку старшого слідчого,-

в с т а н о в и в :

До слідчогосудді Тлумацькогорайонного судуІвано-Франківськоїобласті зписьмовим клопотанням,погодженим прокуроромТлумацького відділуІвано-Франківськоїокружної прокуратури ОСОБА_4 ,звернулася старшийслідчий слідчоговідділення відділенняполіції №5(м.Тлумач)Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті капітанполіції ОСОБА_3 по кримінальномупровадженню №12022091240000016,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань16.02.2022року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.191КК України,про наданнядозволу,за участюсудового експертаІвано-Франківськоговідділення Київськогонауково-дослідногоінституту судовихекспертиз ОСОБА_5 ,на проведенняогляду таруйнівного методудослідження даху ІНФОРМАЦІЯ_1 дітей тасімей Івано-Франківськоїобласної ради(ранішеТлумацька спеціальназагальноосвітня школа-інтернат),що знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 , яке відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

В клопотанні старший слідчий слідчого відділення відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області капітан поліції ОСОБА_3 зазначає, що слідчим відділенням відділення поліції № 5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12022091240000016 від 16.02.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що 16.02.2022 року до чергової служби відділення поліції № 5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області поступив рапорт старшого оперуповноваженого Івано-Франківського РВ (з дислокацією у м. Галич) УСБУ в Івано-Франківській області про те, що у ході здійснення заходів із контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури в бюджетній сфері було встановлено, що посадові особи ПП «Ювента-2» привласнили бюджетні кошти шляхом внесення в акти приймання виконаних робіт недостовірні дані щодо обсягів та об`ємів робіт по об`єкту «Капітальний ремонт даху Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Тлумацького району Івано-Франківської області».

02 червня 2022 року з метою з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження, а саме чи фактично виконані роботи по об`єкту «Капітальний ремонт даху Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Тлумацького району Івано-Франківської області» призначено судову будівельно-технічну експертизу.

07 вересня 2022 року по АДРЕСА_1 було проведено огляд місця події - даху ІНФОРМАЦІЯ_1 дітей та сімей Івано-Франківської обласної ради (раніше Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат) за участю судового експерта Івано-Франківського відділення КНДІСЕ ОСОБА_5 в ході проведення якого встановлено, що покриття даху виготовлене з металочерепиці червоного кольору під якою встановлено плівку (гідробар`єр) на дерев`яних латах. Під час огляду горища візуально спостерігається відсутність робіт пов`язаних з демонтажем існуючих лат з брусків, крокв із стояками. Крім того, встановлено, що демонтаж дерев`яної конструкції даху не проводився, а тільки по площі встановлено дерев`яні дошки, які слугують підсиленням даху, на яких візуально спостерігаються нашаруванні білої речовини (грибок, пліснява), а також видима гнилість.

Ініціатору проведення експертизи, супровідним листом від 11.11.2022 року №1773\22-28, надійшло клопотання судового експерта щодо необхідності забезпечення експерту належного та безперешкодного доступу до горищних приміщень ІНФОРМАЦІЯ_1 дітей та сімей Івано-Франківської обласної ради (раніше Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат) для дослідження дерев`яних конструкцій даху, проведення руйнівного методу дослідження по об`єкту, що знаходиться за адресою: вул. Грушевського, 12, м. Тлумач, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область.

На даний час з метою забезпечення проведення експертизи, встановлення фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, виникла необхідність провести, за участю судового експерта Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_5 , огляд об`єкту: «Капітальний ремонт даху Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Тлумацького району Івано-Франківської області», що знаходиться за адресою: вул.Грушевського, 12, м. Тлумач, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область. Для встановлення обставин, які мають значення для кримінального провадження, необхідно провести судову будівельно-технічну експертизу, яку не можливо провести без надання дозволу експерту на безперешкодний доступ до горищних приміщень та застосування руйнівних методів дослідження.

Згідно п.2.1. Розділу ІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом №53/5 від 08.10.1998 «Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» експерт має право: відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 69 КПК України експерт має право заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Згідно з ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Зазначила, що при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Враховуючи наведене, з метою виконання завдань кримінального процесуального законодавства щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, старший слідчий просила клопотання задовольнити.

В судовому засіданні старший слідчий слідчого відділення відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області капітан поліції ОСОБА_3 клопотання підтримала та довела, що проведення огляду та руйнівного методу дослідження даху ІНФОРМАЦІЯ_1 дітей та сімей Івано-Франківської обласної ради (раніше Тлумацька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , необхідне з метою виконання завдань кримінального процесуального законодавства щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а також проведення судової будівельно-технічної експертизи.

На розглядклопотання прокурорТлумацького відділу Івано-Франківської окружної прокуратури ОСОБА_4 не з`явився, однак через канцелярію суду подав письмову заяву, в якій підтримав клопотання про проведення огляду, оскільки дана інформація необхідна для повного та всебічного розслідування кримінального провадження, а також для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження.

Заслухавши доводи старшого слідчого, дослідивши клопотання й долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютернихданих.Огляд житлачи іншоговолодіння особиздійснюється згідноз правиламицього Кодексу,передбаченими дляобшуку житлачи іншоговолодіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 статті 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 статті 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Поняття іншого володіння особи визначене у частині 2 статті 233 КПК України, де вказано, що під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Крім того, слідчий суддя враховує, що згідно частини 5 статті 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У справі «Бакланов проти Росії» /рішення від 9 червня 2005 р./, так і в справі «Фрізен проти Росії» /рішення від 24 березня 2005 р./, ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним.

Окрім того, у справі «Ізмайлов проти Росії» (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 р.) ЄСПЛ встановив, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистий і надмірний тягар для особи».

Крім того, згідно з частиною 5 статті 237 КПК України, при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

З огляду на досліджені матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що підстави дляпроведення оглядутаруйнівного методудослідження даху ІНФОРМАЦІЯ_1 дітей тасімей Івано-Франківськоїобласної ради(ранішеТлумацька спеціальназагальноосвітня школа-інтернат) є достатніми та обґрунтованими, подія, зафіксована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, виявлені та зафіксовані під час огляду відомості, можуть стати змістом фактичних обставин, та бути використані в якості доказів під час судового розгляду, а тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234-237, 309, 370-372, 376, 395 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції №5 (м. Тлумач) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області капітану поліції ОСОБА_3 , за участю судового експерта Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_5 , дозвіл на проведення огляду та руйнівного методу дослідження даху ІНФОРМАЦІЯ_1 дітей та сімей Івано-Франківської обласної ради (раніше Тлумацька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали до «28» грудня 2022 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення.

Ухвала дозволяє проникнути до іншого володіння один раз.

Дві копіїта оригіналданої ухваливручити прокурору для подальшого виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Тлумацького районного суду ОСОБА_1

Відповідно дочастини 2статті 376КПК Україниповний текстухвали оголошено учасникам судового провадження о 11 год. 00 хв. 29 листопада 2022 року.

СудТлумацький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.11.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107583083
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —353/325/22

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 28.11.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 28.11.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 25.05.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 25.05.2022

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні