Ухвала
від 30.11.2022 по справі 916/3825/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"30" листопада 2022 р.м. Одеса Справа № 916/3825/20Господарський суд Одеської області у складі судді Смелянець Г.Є.

розглянувши справу № 916/3825/20

за позовом за позовом В.о. керівника Одеської місцевої прокуратури №3 в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Південно-західного округу (Миколаївська та Одеська області)

до відповідача MISTER DRAKE PC

про стягнення

В С Т А Н О В И В:

30.06.2022 господарським судом постановлено ухвалу, якою відкладено розгляд заяви Заступника керівника Приморської окружної прокуратури м. Одеси за вх.2-415/22 від 07.06.2022 про розподіл судових витрат на 30.11.2022 о 10:00, із повідомленням учасників справи про судове засідання. Провадження у справі №916/3825/20 зупинено.

Водночас, враховуючи дату призначення судового засідання 30.11.2022, провадження у справі підлягає поновленню.

30.11.2022 о 10:00 судове засідання не відбулось, у зв`язку з відсутністю електропостачання у приміщенні суду.

У зв`язку з вищевикладеним, суд вважає за необхідне призначити іншу дату судового засідання.

Відповідно до ч.ч.1,2,3 ст.120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Поряд з цим, як вбачається із тексту позовної заяви та доданих до неї матеріалів, відповідач MISTER DRAKE PC знаходиться за адресою: 2nd floor, College House, 17 King Edwards Road, London HA4 7AE, United Kingdom.

Нормами статті 367 ГПК України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

У цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном застосовується Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, вчиненої 15.11.1965 (далі Конвенція).

Порядок опрацювання доручень про вручення документів, отримання доказів, вчинення інших процесуальних дій, а також клопотань про визнання і виконання судових рішень на виконання чинних міжнародних договорів України з питань надання правової допомоги в цивільних справах визначається Інструкцією про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 № 1092/5/54 (далі - Інструкція).

Відповідно до п. 6.1. Інструкції, у разі, якщо правова допомога запитується або надається на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року, застосовуються відповідні положення цієї Інструкції з урахуванням викладеного в пунктах 6.2-6.14 цієї Інструкції.

Пунктом 6.2. Інструкції передбачено, що доручення про вручення документів за кордоном на підставі Конвенції про вручення складається судом чи іншим заінтересованим компетентним органом України у формі прохання, яка установлена Конвенцією про вручення, згідно з додатком 10 до цієї Інструкції. Заповненню підлягають дві частини формуляра - "Прохання" і "Короткий виклад документа" - з урахуванням такого: 6.2.1. При заповненні частини "Прохання" необхідно обов`язково закреслювати будь-які пункти від "a" до "c", які не підлягають урахуванню під час виконання доручення. 6.2.2. Частина "Короткий виклад документа" призначена для вручення отримувачу разом з пакетом документів і має містити якомога детальнішу інформацію, у тому числі стосовно запитуючого органу і сторін у справі, уключаючи наявні контактні телефони.

Заповнений формуляр доручення і документи, що підлягають врученню, надсилаються у двох примірниках (пункт 6.5. Інструкції).

Згідно статті 2 Конвенції кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6.

Водночас, відповідно статті 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом: a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави. З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Відповідно положенням пункту 6.6. Інструкції у разі, якщо документ підлягає врученню в іноземній державі відповідно до частини першої статті 5 Конвенції про вручення, він має бути складений або перекладений на офіційну мову або одну з офіційних мов запитуваної держави.

Суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до статті 2 цієї Конвенції, напряму (пункт 6.7. Інструкції).

При цьому, кожна Договірна Держава може здійснювати вручення судових документів особам, які перебувають за кордоном, без застосування будь-якого примусу безпосередньо за допомогою своїх дипломатичних або консульських агентів. Будь-яка Держава може заявити, що вона заперечує проти такого вручення на її території, крім випадків, коли документ підлягає врученню громадянину Держави походження цих документів (стаття 8 Конвенції).

Згідно положень статті 10 Конвенції якщо запитувана Держава не заперечує, то ця Конвенція не обмежує: a) можливості надсилати судові документи безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном, b) можливості для судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуючої Держави здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави, c) можливості для будь-якої заінтересованої в судовому процесі особи здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави.

Водночас, положеннями пункту 6.7. Інструкції передбачено, якщо держава, яка за вручення документів вимагає оплату, не висловила заперечень до статті 10 Конвенції про вручення, судові документи можуть бути надіслані особам, які перебувають на території такої держави, поштовими каналами.

Враховуючи викладене, суд вбачає за можливе здійснити направлення документів (ухвали суду від 30.11.2022 та прохання про вручення документів) із нотаріальним засвідченням перекладу англійською мовою безпосередньо до Центрального Органу запитуваної Держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії - Royal Courts of Justice (Room E16, Strand, London WC2A 2LL), в особі The Senior Master (For the attention of the Foreign Process Section) для вручення таких документів MISTER DRAKE PC (2nd floor, College House, 17 King Edwards Road, London HA4 7AE, United Kingdom) у спосіб передбачений статтею 5 Конвенції (b).

Водночас, пунктом 4 частини 1 статті 228 ГПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

З огляду на всі вищевикладені обставини, враховуючи направлення господарським судом судових та позасудових документів для вручення за кордоном, для належного повідомлення учасників процесу про дату, час та місце розгляду заяви, суд зупиняє провадження у справі №916/3825/20 щодо розгляду заяви Заступника керівника Приморської окружної прокуратури м. Одеси за вх.2-415/22 від 07.06.2022.

Керуючись ст.ст. 120-121, 228, 230, 234, 244, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1.Поновити провадження у справі №916/3820/20.

2.Призначити судове засідання щодо розгляду заяви Заступника керівника Приморської окружної прокуратури м. Одеси за вх.2-415/22 від 07.06.2022 про розподіл судових витрат на "17" травня 2023 р. о 10:00, із повідомленням учасників справи та прокуратури про судове засідання.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29, в залі суд. засідань №16 (5 поверх), тел.0(482)307-957.

3.Зобов`язати прокуратуру в строк до 15 січня 2023:

- надати суду 2 (два) екземпляри нотаріально засвідченого перекладу англійською мовою ухвали суду від 30.11.2022, заяви в порядку с. 244 ГПК України, та прохання про вручення документів

4.Подані прокуратурою нотаріально засвідчені переклади ухвали суду від 30.11.2022, заяви в порядку ст. 244 ГПК України, та прохання про вручення документів або позасудових документів для належного повідомлення відповідача направити до Центрального Органу запитуваної Держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії - Royal Courts of Justice (Room E16, Strand, London WC2A 2LL), в особі The Senior Master (For the attention of the Foreign Process Section).

5.Зупинити провадження у справі №916/3825/20.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України та в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня складання повної ухвали.

Суддя Г.Є. Смелянець

Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107585501
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3825/20

Судовий наказ від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Рішення від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 10.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні