Рішення
від 23.11.2022 по справі 381/1873/22
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" листопада 2022 р. Справа №381/1873/22

Макарівський районний суд Київської області у складі

головуючого судді Тандира О.В.,

із секретарем судового засідання Прокопчук О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження у залі суду у смт Макарів Київської області справу за позовом

ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Зоря» про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , (далі - позивач), звернулась до суду із позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Зоря» (далі відповідач, СТОВ «Зоря»), в якому вказала, що її покійна мати ОСОБА_2 , була членом КСП «Зоря», правонаступником якого є відповідач, і при реорганізації її не було включено до списків пайовиків, внаслідок чого вона не отримала права на земельну частку (пай).

Позивач при цьому просила суд визнати відмову відповідача у видачі її покійній матері ОСОБА_2 , сертифікату на право власності на земельну частку (пай) площею 4,0 га протиправною та зобов`язати відповідача видати такий сертифікат позивачеві як спадкоємиці після смерті матері.

Ухвалою Макарівського районного суду Київської області від 29.09.2022 року позов ОСОБА_1 , прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд цивільної справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання. Вказаною ухвалою також встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву відповідно до ст. 178 ЦПК України.

Правом на подання відзиву на позов відповідач не скористався.

Ухвалою суду від 23.11.2022 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті цього ж дня.

Позивачем подана письмова заява про розгляд справи за її відсутності.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, що відповідно до ст. 223 ЦПК України, не перешкоджає розглядові справи.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження, про одруження та паспорта позивача (а.с. 31, 38-39).

В свою чергу ОСОБА_2 , була членом КСП «Зоря» з 12.02.1993 року, що підтверджується відповіддю архівного відділу Макарівської РДА від 04.07.2001 року № 100 (а.с. 34).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 41).

За життя ОСОБА_2 , склала заповіт від 12.09.2001 року, згідно якого все майно, в тому числі і земельний пай вона заповіла своїй доньці позивачу у справі (а.с. 35).

При цьому доказів прийняття спадщини після смерті матері, відсутності інших спадкоємців, відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину позивачем суду не надано та заявлялося клопотання про витребування цих доказів.

Також доказів про те, що відповідач є правонаступником КСП «Зоря» позивачем суду не надано, як і не ставилось питання про їх витребування.

Судом також встановлено, що позивач зверталася до Макарівської та Фастівкої РДА Київської області з приводу порушення її прав на земельну частку (пай) як спадкоємця після смерті матері, на що отримала відповіді про необхідність захисту цих прав в судовому порядку (а.с. 36,37, 42).

Вирішуючи вимоги за даним позовом, суд керується наступним.

Право на пай згідно з п. 2 Порядку паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям мають члени сільськогосподарського підприємства, кооперативу, акціонерного товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

У ч. 9 ст. 5 ЗК України (в чинній на час виникнення спірних правовідносин редакції) передбачено, що кожен член КСП має право одержати свою частку землі в натурі.

Згідно із ч. 1 ст. 22 ЗК України право власності на землю виникає після одержання документа, що посвідчує це право.

У ч. 2 ст. 23 Кодексу вказано, що державний акт на право колективної власності на землю видається КСП із зазначенням розмірів земель, що перебувають у власності підприємства і в колективній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян.

Отже, право особи на пай виникає за наявності трьох умов: одержання КСП державного акта на землю, перебування такої особи в членах КСП на час передачі державного акта та включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю.

Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Отже, громадянин, якого помилково (безпідставно) не внесено до списку (чи виключено з нього) додатка до державного акта на право колективної власності на землю, має до проведення розпаювання і видачі сертифікатів звернутися до загальних зборів членів КСП з питанням щодо внесення його до списку. Якщо землі вже розпайовані, то за згодою всіх власників сертифікатів має бути проведено перепаювання; у разі ж недосягнення згоди спір розглядається в судовому порядку.

У такому випадку особа має звернутися до суду з позовом про визнання її права на земельну частку (пай) у КСП.

Відповідні положення містяться у постановах КЦС ВС від 13.07.2021 року у справі № 274/3394/20 та від 04.08.2021 року у справі № 617/537/19, які є обов`язковими для застосування при розгляді даного спору.

При цьому, згідно ст. 12, 13, 81 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності та диспозитивності, що зобов`язує учасників справи подавати докази на підтвердження своїх доводів та передбачає їх рівні права у поданні таких доказів.

У порушення вказаних норм позивачем не доведено належними та допустимими доказами права її матері на земельну частку (пай) при розпаюванні земель КСП та правонаступництва відповідачем прав та обов`язків вказаного КСП, як і не доведено порушення спадкових прав після смерті матері, що є підставою для відмови у задоволенні позовних вимог.

При цьому суд відзначає, що обраний позивачем спосіб захисту порушеного права, як то визнання протиправною відмови відповідача у видачі її покійній матері сертифікату на право власності на земельну частку (пай) та зобов`язання видати такий сертифікат позивачеві не передбачений нормативно-правовими актами, що регулюють спірні правовідносини, не відповідає прецедентній практиці Верховного Суду та є також самостійною підставою для відмови у задоволенні позовних вимог.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати стягненню не підлягають, оскільки відсутні особи, що їх понесли.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст. ст. 141, 259, 263-265, 268, 354-355 ЦПК України суд,

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося з дати складання повного його тексту, через Макарівський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 29.11.2022 року.

Реквізити учасників справи:

ОСОБА_1 - адреса: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ;

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Зоря» - адреса: 08054, с. Соснівка Фастівського району Київської області, вул. Соборна, 30. Код ЄДРПОУ 05391465

Суддя О.В. Тандир

Дата ухвалення рішення23.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107587114
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —381/1873/22

Рішення від 23.11.2022

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні