Рішення
від 29.11.2022 по справі 541/2357/22
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/2357/22

Номер провадження 2/541/802/2022

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

29 листопада 2022 року м. Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Вірченко О.М.,

за участю секретаря судового засідання Циганової Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Миргородської міської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

встановив:

29 вересня 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Миргородської міської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом, мотивуючи вимоги наступним. Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 відкрилася спадщина на спадкове майно, а саме - земельну ділянку кадастровий номер 5323287500:00:002:0102, площею 2,64 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Миргородської міської ради Полтавської області (колишньої Слобідської сільської ради Миргородського району Полтавської області).

Позивач прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_2 , оскільки постійно проживала із спадкодавцем на день смерті та вступила в управління спадковим майном.

Земельна ділянка площею 2,64 га належала ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ № 182366, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю та виданий 22 грудня 2004 року. Однак, оригінал зазначеного Державного акта втрачено. В зв`язку з вказаними обставинами у позивача відсутні умови для одержання в органах нотаріату свідоцтва про право на спадщину на вищезазначену земельну ділянку, тому вона з метою захисту своїх прав звернулася до суду.

Ухвалою судді від 03 жовтня 2022 року відкрито провадження у справі, постановлено проводити розгляд справи в загальному позовному провадженні (а.с. 42).

Ухвалою суду від 24 жовтня 2022 року справу призначено до розгляду по суті (а.с. 51).

В судове засідання позивач не з`явилась, представник позивача ОСОБА_3 направив заяву, в якій просив вимоги ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі з підстав, зазначених в позовній заяві, розгляд справи провести у їх відсутність.

Представник Миргородської міської ради Полтавської області в судове засідання не з`явився, направив заяву, в якій позовні вимоги визнав, просив справу розглядати у його відсутність (а.с. 48).

Дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що заявлений позов підлягає задоволенню за таких підстав.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи. Кожна сторона повинна довести обставин, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, що врегульовано ч. 3 ст.12 ЦПК України.

Положенням ст.ст. 12, 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Докази мають бути належними і допустимими у відповідності до вимог ст.ст.77-78 ЦПК України.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 29 вересня 2011 року, свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 (а.с. 12,13,14).

Позивач прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 , в порядку ч. 3 ст. 1268 ЦК України, оскільки постійно проживала із спадкодавцем на день смерті за адресою: АДРЕСА_1 та вступила в управління спадковим майном (довідка Виконавчого комітету Білицької селищної ради Кобиляцького району Полтавської області, а.с.19).

За життя ОСОБА_2 мала у своїй власності земельну ділянку загальною площею 2,64 га, що розташовані на території Слобідської сільської ради Миргородського району Полтавської області (наразі Миргородської міської ради), з цільовим призначенням для ведення сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5323287500:00:002:0102.

Земельна ділянка належала спадкодавцю на підставі Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії ПЛ № 182366, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю 22 грудня 2004 року (а.с. 29).

Постановою нотаріуса від 10 серпня 2022 року у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 на вказану земельну позивачу відмовлено в зв`язку з тим, що документи, які підтверджують право власності спадкодавця на земельну ділянку відсутні (а.с. 21).

Відповідно до п.п. 2, 9, 10 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера; у разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними.

Оригінал правовстановлюючого документу на земельну ділянку у позивача відсутній. Видати новий державний акт на ім`я спадкодавця замість втраченого неможливо з причин того, що на даний час видача державних актів законодавством не передбачена. Видача державних актів припинена з набранням чинності Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Положенням ст. 25 ЦК України передбачено, що цивільна правоздатність особи припиняється у зв`язку з її смертю.

Згідно зі ст.1220 ЦК України, внаслідок смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на все належне їй майно.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Ст. 1217 ЦК України встановлено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Ст. 55 Конституції України передбачено право кожного на захист своїх прав і свобод від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права власності.

Ст. 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом зокрема із правочинів і вважається набуте правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або законність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» та ч. 1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Позивач є спадкоємцем по закону майна, яке належало померлій, ОСОБА_1 вчинила дії по прийняттю спадщини. Її право ніким не оспорюється, а отже підстав для визнання спадщини відумерлою немає.

Суд, дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі, виходячи з положень ст. 392 ЦК України, приходить до висновку, що спадкоємець втратив оригінал документу який підтверджує право власності на земельну ділянку, тому позов підлягає задоволенню.

Виходячи з положень ст. 13 ЦПК України, позивач не заявляє вимогу про відшкодування судових витрат, тому судові витрати, понесені при зверненні до суду, не підлягають стягненню з відповідача на його користь.

Керуючись ст.ст. 5, 10, 12, 13, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Миргородської міської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_1 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 2,64 га, кадастровий номер 5323287500:00:002:0102, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Миргородської міської ради Полтавської області (колишньої Слобідської сільської ради Миргородського району), після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: О. М. Вірченко

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107587544
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —541/2357/22

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні